Okselpijn door vaccinatie: waarom een inenting pijn veroorzaakt

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Een vaccin stimuleert het lichaam om antistoffen tegen een infectieziekte aan te maken. Het is dus een belangrijk beschermingsmiddel. Na inenting kun je last krijgen van verschillende klachten, bijvoorbeeld een rode huid of pijn op de plek van prikken. Okselpijn door een vaccinatie komt relatief vaak voor. Dit ontstaat door gezwollen lymfeklieren.

Wat een vaccin doet

Het is een beetje gek dat je okselpijn door een vaccinatie krijgt terwijl dit niet de plek van prikken is. Om te begrijpen waarom dit ontstaat is het goed om te kijken wat er allemaal in je lichaam gebeurt.

Een vaccin bestaat uit onderdeeltjes van virussen of bacteriën. Deze komen via de inenting in je lichaam terecht. Het afweersysteem denkt dat het door een virus of bacterie wordt aangevallen en maakt hier antistoffen tegen aan. Soms bevat het vaccin een geïnactiveerd virus. Het virus maakt je niet ziek maar het lichaam gaat hier wel tegen een afweer.

De afweerstoffen blijven enkele maanden, jaren tot levenslang in je lichaam aanwezig. Hierdoor ben je goed beschermd tegen de betreffende infectieziekte waartegen je wordt ingeënt.

De verschillende klachten na inenting

Ernstige of levensbedreigende bijwerkingen zijn na inenting zeer zeldzaam. Toch komen ze heel af en toe voor. Jaarlijks overlijdt een handjevol mensen, voornamelijk baby’s, na toedienen van een vaccin.

De meest voorkomende lichte bijwerkingen zijn pijn en roodheid op de plek waar de injectie is gezet. In sommige gevallen breidt deze roodheid zich uit. Soms is er een verharding op de injectieplaats voelbaar. Dit knobbeltje verdwijnt na enkele dagen spontaan.

Vooral bij jonge kinderen treedt er wel eens koorts op. De lichaamstemperatuur blijft dan wel onder de 38,5 °C. Volwassenen kunnen na vaccinatie ook last van koorts krijgen.

Okselpijn door vaccinatie

Een andere veelvoorkomende klacht is okselpijn. Dit treedt enkele dagen na het inenten op. Okselpijn door vaccineren ontstaat doordat de lymfeklieren opzwellen. Op zich is dit een goed teken want hierdoor weet je dat het vaccin zijn werk doet.

De lymfeklieren zitten op verschillende plekken in het lichaam. Samen met de lymfebanen vormen ze het lymfestelsel. In lymfeklieren zitten veel witte bloedcellen, die vallen indringers zoals virussen en bacteriën aan. Hiermee zijn lymfeklieren de eerste barrière voor indringers.

Bij een ontsteking of infectie zijn de lymfeklieren hard aan het werk. Hierdoor zwellen ze op. Er bevinden zich groepen lymfeklieren in de oksels, in de hals, bij de longen en in de buikholte. Wanneer je bent gevaccineerd is de kans aanwezig dat de lymfeklieren in de oksels opzwellen. Dit veroorzaakt pijn.

Angst voor okselpijn na corona-vaccin

Het Moderna- en Pfizer-BioNTech-vaccin, bedoeld ter bestrijding van het coronavirus, veroorzaakt vaak okselpijn. Omdat deze klachten soms zeer hevig kunnen zijn is bij sommige mensen angst voor okselpijn ontstaan. Het is goed om te weten dat de pijn onder de oksel een normale reactie van het lichaam is. Het geeft aan dat het immuunsysteem in werking treedt.

Okselpijn is geen symptoom van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Wanneer je na inenting last hebt van pijn onder de oksel dan betekent dit niet dat je Covid hebt.

Wat te doen?

Bij okselpijn is het goed om voldoende rust te nemen. Til de arm niet te veel of te vaak op, hierdoor wordt de pijn erger. Zwaar tillen kun je beter even niet doen. Laat anderen de boodschappentas tillen en wanneer je kleine kinderen hebt is het beter dat je partner ze optilt. Doe geen werkzaamheden waarbij je de elleboog boven de schouder moet heffen.

Spier- & gewrichtsbalsems helpen bij het verlichten van pijn.

Wees voorzichtig met sporten. Niet alleen vanwege de okselpijn maar ook omdat je na vaccinatie een beetje ziek kunt worden. Wanneer je verzwakt bent is het beter om je even rustig te houden.

Zorg dat je gehydrateerd blijft. Drink voldoende water of thee zonder suiker. Wanneer je erg veel pijn hebt mag je een pijnstiller innemen. Paracetamol werkt koortsverlagend en pijnstillend. Ibuprofen is een pijnstillende ontstekingsremmer en werkt wat sterker.

Geef kinderen onder de 16 jaar liever geen aspirine, dit kan vervelende klachten met zich meebrengen. Voor jonge kinderen is kinderparacetamol beschikbaar. Een baby geef je een paracetamol zetpil.

Geen behandeling nodig

Wanneer je na inenting alleen last hebt van pijn onder de oksel en eventueel pijn op de prikplek, is het niet nodig om langs de huisarts te gaan. Neem wel contact op wanneer er hevige koorts optreedt of wanneer je last krijgt van een van de volgende klachten:

  • Een heftige allergische reactie, binnen het half uur na vaccineren
  • Het ontstaan van galbulten of zwellingen over het lichaam en in het gezicht, de mond of de keel
  • Aanhoudende buikgriep
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst

De prognose

Bij het optreden van pijn op de plek van prikken of onder de oksel is het niet nodig om in actie te komen. De pijn treedt vaak binnen 12-24 uur na vaccinatie op en verdwijnt na enkele dagen.

Andere oorzaken van okselpijn

Niet altijd wordt okselpijn door vaccinatie veroorzaakt. Soms ligt er een andere oorzaak ten grondslag. Omdat je tegelijkertijd een vaccin hebt gekregen lijkt de pijn hier vandaan te komen.

Een veel voorkomende oorzaak van pijn onder de oksel is overbelasting of een verkeerde beweging. Je kunt ook last hebben van spierpijn, bijvoorbeeld na zware arbeid of door sporten. Verder kan er sprake zijn van een allergische reactie, gordelroos, een bacteriële infectie of een zweetklierenontsteking.

Behandeling van pijnlijke oksels

Wanneer de pijn het gevolg is van vaccinatie dan is behandeling niet nodig. Gaat het om een andere oorzaak dan zal behandeling vaak wel nodig zijn. Bij overbelasting of spierpijn is een kwestie van rust nemen. Eventueel de pijnlijke plek koelen of warm houden, afhankelijk van wat prettig is. Het is niet aangetoond dat koelen of warm houden de genezing versnelt. Wel kan koelen ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart.

Bij een huidaandoening of gordelroos schrijft de arts een zalf of medicatie voor. Gaat het om een bacteriële infectie dan krijg je soms antibiotica voorgeschreven, deze moet je volgens voorschrift innemen.

Is er een spier onder de oksel gescheurd? Dit doet hevig pijn. Rust is bij een spierscheur zeer belangrijk. Van de fysiotherapeut krijg je een oefenprogramma. Vaak zal de arts pijnstillers voorschrijven zodat je na een periode van rust en oefeningen langzaam je oude leven op kan pakken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven