Nitrazepam om te slapen – werking en bijwerkingen

Nitrazepam werkt als slaapmiddel, vermindert angstgevoelens en wordt ook voorgeschreven ter voorkoming van epilepsie-aanvallen. Het middel behoort tot de benzodiazepinen (psychotrope middelen) en kent, ondanks de goede werking, wel een aantal bijwerkingen.

Merknaam van dit product

Nitrazepam wordt onder de merknaam Mogadon verkocht. Het kent geen andere benaming.

Indicaties: wanneer het middel wordt voorgeschreven

Artsen schrijven nitrazepam voornamelijk voor bij ernstige slaapstoornissen. Omdat dit middel niet langdurig mag worden gebruikt is het inzetbaar als kortdurende behandeling. Naast slaapmiddel wordt het ook voorgeschreven bij epilepsie, en dan met name bij het syndroom van West en het syndroom van Lennox.

Het vermindert ook angstgevoelens, maar wordt nagenoeg niet voorgeschreven bij angststoornissen. Bij een angststoornis wordt eerder gekozen voor lorazepam, oxazepam of een andere benzodiazepine die snel door het lichaam wordt uitgescheiden.

Dieper en langer slapen

Een verzwaringsdeken is een goed alternatief voor een slaapmiddel. Deze deken is zwaarder van gewicht, waardoor er een gevoel van geborgenheid ontstaat. Het lichaam maakt hierdoor natuurlijke (geluks)hormonen aan. Je valt makkelijker in slaap en slaapt ook beter door.====

De werking van Nitrazepam

Bij gebruik van Nitrazepam is het belangrijk om te weten dat het een langdurige werking heeft. De halfwaardetijd bedraagt 16 tot 38 uur. Dit betekent dat het tot wel 38 uur duurt voordat de concentratie van de werkzame stof is afgenomen tot de helft van de oorspronkelijke waarde.

Na inname word je binnen 15-30 minuten rustiger. Dit komt vanwege het spierontspannend effect. Ook word je slaperig en val je makkelijker in slaap. Bovendien slaap je beter door, zonder tussendoor (continu) wakker te worden. De werking houdt 8 tot wel 12 uur aan.

Opletten wanneer je dit slaapmiddel gebruikt

Omdat de halfwaardetijd vrij lang is, moet je de volgende dag rekening houden met sufheid. Bij een dosering van 5 mg of minder mag je de dag na de inname gedurende 12 uur niet rijden. Dit betekent dat je tegen de namiddag weer in de auto kunt stappen.

Wanneer je Nitrazepam dagelijks gebruikt, in een dosering van 5 mg of meer, mag je geen auto besturen. Neem je dit middel af en toe in maar wel in een dosering van 5 mg of meer, dan mag je tot drie dagen na inname geen auto besturen. Bij de aanwezigheid van bijwerkingen zoals sufheid en duizeligheid mag je nooit autorijden.

Bestuur je toch een auto ondanks bovenstaande waarschuwing? Wanneer je een ongeval veroorzaakt en het is duidelijk dat je eigenlijk niet mocht rijden, dan is de schade niet door de verzekeraar gedekt.

Wisselwerking met andere medicijnen

Nitrazepam heeft een wisselwerking met sommige andere medicijnen. Meestal staat op de verpakking van dit soort medicatie een gele sticker.

De meest bekende bijwerkingen

Wanneer je niet bekend bent met Nitrazepam, moet het lichaam hier eerst aan wennen. Vooral in het begin kun je last krijgen van bijwerkingen. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen:

  • Sufheid overdag
  • Duizeligheid
  • Dubbelzien
  • Spierzwakte

Ook verwarring komt redelijk veel voor. Verdere bijwerkingen die gemeld worden zijn hoofdpijn, maag-darmklachten en huiduitslag. Soms ontstaat er een verandering in de psychische toestand. Denk hierbij aan agressie, acute opwinding of het optreden van nachtmerries en hallucinaties.

Een verminderde concentratie en hierdoor taken niet meer goed uit kunnen voeren komt voor bij 10% tot 30% van de gebruikers.

Ervaringen van gebruikers

Niet iedereen merkt hetzelfde effect. De nitrazepam ervaringen lopen hierdoor zeer uiteen. Ongeveer 58% van de gebruikers is tevreden over de werking, maar voelt zich overdag wel suf of vermoeid. Er zijn ook mensen die helemaal geen baat hebben bij Nitrazepam. Ondanks inname blijven de slaapproblemen bestaan.

Het is in ieder geval belangrijk om de ervaring met de huisarts of behandelende arts te delen. Wanneer het effect minimaal is, dan is het beter om over te stappen op een ander slaapmiddel. Dit gaat altijd in overleg met de arts.

Vaak is het een kwestie van proberen of nitrazepam tegen slapeloosheid werkt.

Het alternatief voor Nitrazepam

Wanneer je teveel last hebt van bijwerkingen of het effect is te laag, dan moet je op zoek naar een alternatief. Meestal kom je dan uit bij lorazepam of oxazepam. Dit zijn twee slaapmiddelen die korter werken, en vooral helpen bij het in slaap vallen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven