Net 18 en uit huis gezet, wat nu?

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Het zal je maar overkomen, op je 18e word je door je ouders of verzorgers uit huis gezet. Wettelijk gezien mogen ze dit doen. Toch zijn ze tot je 21e verplicht om mee te betalen aan levensonderhoud en studie. Dit betekent dat je er niet helemaal alleen voor staat.

Ouders mogen hun kinderen uit huis zetten

Vaak wordt gedacht dat je een kind pas vanaf zijn 21e uit huis mag zetten. Nee, ouders mogen dit al veel eerder doen. Dat mag ook wanneer zoon of dochter 18 tot 21 jaar oud is. Wist je dat ouders zelfs kinderen jonger dan 18 jaar eruit mogen zetten?

Het is niet zo dat een kind zomaar op straat komt te staan. Ben je jonger dan 18 jaar dan moeten de ouders ervoor zorgen dat je ergens anders kan wonen. Ben je ouder dan 18 dan moet je zelf onderdak te regelen.

In verweer gaan

Ben je het niet eens met de beslissing van je ouders dat ze je uit huis zetten? Dan kun je hiertegen in verweer gaan. Je laat weten dat je thuis wil blijven wonen. Allereerst laat je dit richting je ouders weten. Wanneer ze hier niet op reageren kun je een stapje verder gaan: een jurist inschakelen.

Het is wel belangrijk om te weten dat dit laatste vaak weinig zin heeft. Wanneer je voor jezelf kunt zorgen, en dat is zeker het geval wanneer je 18 jaar of ouder bent, kan een jurist vaak weinig voor je betekenen.

Kun je aantonen dat je niet voor jezelf zorgt, bijvoorbeeld omdat je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt? Dan is het wel verstandig om met een jurist of advocaat in gesprek te gaan.

Onderhoudsplicht van ouders en verzorgers

Het is niet makkelijk om ergens een woning, appartement of kamer te huren. Er is meer vraag dan aanbod dus je zal goed moeten zoeken. Daarnaast krijg je te maken met hoge kosten. Een kamer huren kost minimaal 200 euro per maand en voor een appartement ben je zeker 300 euro kwijt, vaak nog wel meer.

Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen. Van je 18e tot je 21e zijn ouders verplicht om mee te betalen aan je levensonderhoud. Wanneer je te weinig geld hebt om de huur, energie of zorgkosten te betalen dan moeten je ouders hieraan meebetalen. Dit geldt ook voor een studie die je volgt.

Hoeveel geld kan ik van mijn ouders krijgen?

Het is natuurlijk niet zo dat je ouders alles moeten betalen. De wet gaat er vanuit dat je vanaf je 18e zelf kunt werken. Of dit nu een fulltime baan of een bijbaan is, je moet gedeeltelijk voor je eigen inkomen zorgen.

Het staat niet in de wet hoeveel je van je ouders kunt eisen. Maar dat ze mee moeten betalen dat is een feit. Overigens zijn ze niet verplicht om je huur te betalen. Ze kunnen ook zeggen dat je weer terug bij hun kan komen wonen. Wanneer je dit weigert dan heb je nergens recht op.

Een woning, appartement of kamer vinden

Ben je net 18 en uit huis gezet? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk onderdak vindt. Je gaat op zoek naar een huurwoning, een appartement of een kamer. Helaas is de wachttijd voor huurwoningen (ook appartementen) de laatste tijd flink opgelopen. De gemiddelde wachttijd bedraagt zeven jaar. Dat is natuurlijk veel te lang om op te wachten.

Bij de organisatie Humanitas Onder Dak vind je tijdelijke opvang. Je krijgt hier een tijdelijke woonplaats die bedoeld is voor jongeren tussen de 18 en 26 jaar. Het is niet zo dat je hier zomaar terechtkan want de woonplek is bedoeld voor jongeren die de aansluiting bij de maatschappij kwijtraken.

Ben je net 18 en dakloos geraakt? Dan ben je kwetsbaar en kom je vaak wel voor begeleiding in aanmerking. Kijk op de website van Humanitis Onder Dak of en hoe ze je kunnen helpen.

Opvang bij Leger des Heils

Een andere mogelijkheid is je aanmelden bij het Leger des Heils. Dit is een maatschappelijke opvang voor daklozen. Hier komen zowel jongeren als volwassenen terecht. Overdag kun je in de dagopvang verblijven en ‘s nachts krijg je een slaapplek aangeboden.

Het Leger des Heils is er voor mensen die geen woonplek meer hebben. Dus ook voor jou wanneer je onverwacht door je ouders uit huis bent gezet. De opvanglocaties zitten door heel Nederland verspreid. Grote kans dat er eentje bij jou in de buurt zit. Vul op de website van het Leger des Heils je postcode of plaats in en kijk of er een opvang in de buurt aanwezig is.

Een uitkering aanvragen

Heb je geen werk dan kun je een algemene bijstandsuitkering aanvragen. Dit kan pas vanaf je 18e. Zelfs wanneer je bij je ouders woont kun je een uitkering aanvragen. Vanaf je 18e tot je 21e is de bijstandsnorm lager. Dit komt omdat ouders nog financieel verantwoordelijk voor je zijn.

Wanneer je regulier onderwijs volgt dan heb je recht op studiefinanciering. In dit geval kun je geen bijstandsuitkering aanvragen. Wanneer je weinig geld overhoudt zijn er wel andere manieren om hulp te krijgen. Meld je bij de gemeente, de Voedselbank en de kledingbank voor extra hulp aan ondersteuning aan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven