Mysterieuze geluiden in de lucht

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Soms komen er vreemde geluiden uit de lucht, zonder dat hier een oorzaak voor is. Dit worden ook wel luchttrompetten of sky sounds genoemd. Enkele opmerkelijke en mysterieuze geluiden zijn De Hum, het UVB-76 signaal en het Bloop geluid. Waar komt dit toch vandaan?

Omschrijving van mysterieuze geluiden

Mysterieuze geluiden in de lucht variëren sterk. Van een diepe dreunende toon tot een hoog fluitend geluid wel eens sommigen omschrijven de geluiden als trompetgeschal, vandaar de bijnaam “sky trumpets.”

Er komen meldingen van over de hele wereld. Niet alleen in landelijke gebieden maar ook vanuit steden eens dit draagt nog eens extra aan het mysterie bij.

Een van de meest opmerkelijke aspecten is dat er geen duidelijke bron aanwezig is. De geluiden lijken vanuit de lucht zelf te komen, zonder oorzaak op de grond.

Qumax Weerstation binnen en buiten

Verklaringen van dit soort vreemde geluiden

In het verleden, en nog steeds, worden regelmatig mysterieuze geluiden waargenomen. Soms is hier een verklaring voor, maar helaas niet altijd.

Sommige geluiden zijn afkomstig van een natuurlijke bron. Denk hierbij aan een aardbeving, onweer of atmosferisch verschijnsel. Deze geluiden kunnen zich over grote afstanden verspreiden. Bovendien worden ze door atmosferische condities versterkt.

Menselijke activiteiten kunnen ook geluiden veroorzaken die via de lucht worden verspreid. Dit zijn onder andere ondergrondse boringen, industriële processen en zelfs militaire oefeningen.

Spirituele en bovennatuurlijke verschijnselen

Sommigen geloven dat de mysterieuze geluiden afkomstig zijn van bovennatuurlijke of buitenaardse verschijnselen. In dit geval spreek je van een spirituele interpretatie.


Historische vreemde geluiden die vanuit de lucht kwamen

Hoor jij een vreemd geluid waarvan je de oorzaak niet kent? Je bent zeker niet de enige! Hieronder vindt u op de top 10 mysterieuze geluiden zonder verklaring.

Het Bloob geluid

Een van de meest mysterieuze geluiden ooit is het Bloob geluid. In 1997 werd dit geluid voor het eerst waargenomen. Het was afkomstig vanuit de Stille Oceaan. Het geluid had een lage frequentie en werd over een afstand van duizenden kilometers verspreid.

Er zijn enkele theorieën omtrent het Bloob geluid. Zo zou het afkomstig kunnen zijn van het breken van grote ijsbergen. Wanneer een ijsberg barst of splijt, kan dit spectaculaire geluiden met zich meebrengen. Toch blijkt het ‘Bloob’ hier niet direct van afkomstig te zijn.

Een andere theorie is dat dit geluid afkomstig is van zeedieren. Maar welke zeedieren, dat is niet bekend. Gaat het misschien om onbekende wezens?

Een derde suggestie is dat natuurlijke bronnen de oorzaak zijn. Zoals vulkanische activiteit op de oceaanbodem. De diepste gedeelten van de oceaan zijn nog niet ontdekt, waardoor veel mysteries onzeker blijven.

De Hum

De Hum is een zoemend geluid dat wereldwijd bekend staat. Mensen worden hier regelmatig mee geconfronteerd, zonder te weten waaruit vandaan komt. Het gaat om een laagfrequente toon, vergelijkbaar met een lichte trilling of het zoemen van een motor. Opmerkelijk is dat niet iedereen dit geluid hoort.

Misschien gaat het om elektromagnetische straling, afkomstig van elektrische apparaten of technologische bronnen. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor en kunnen bijbehorende geluiden waarnemen.

De Hum zou ook afkomstig kunnen zijn van industriële activiteiten. Dit zijn onder andere fabrieken of mijnbouwoperaties. De geluiden verspreidden zich door de aarde en de lucht.

Sommige experts wijzen op een psychologische oorzaak. Zo kan De Hum afkomstig zijn van tinnitus (oorsuizen) of hallucinaties.

Als laatste kan het om atmosferische drukverschillen of seismische activiteiten gaan. Allemaal zaken die nog verklaard moeten worden. Er zijn dan ook talloze onderzoeken en studies naar De Hum gedaan. Helaas is er nog steeds geen definitieve verklaring voor dit fenomeen.

De Taos Hum

Deze benaming verwijst naar Taos in New Mexico. Inwoners horen een laagfrequente brom die continu aanwezig is. Opvallend is dat veel inwoners dit geluid waarnemen. Vele onderzoeken hebben geprobeerd om de bron te achterhalen, maar tot op heden blijft het een mysterie.

Natuurlijk zijn er enkele theorieën om de oorzaak te verklaren. Sommige wetenschappers denken dat het om grondtrillingen of seismische activiteit gaat. Anderen speculeren dat het te maken heeft met industriële of militaire activiteiten. Misschien wel een onbekende machine of in experimentele technologie.

Ook kunnen psychologische factoren een rol spelen. Maar dit lijkt onwaarschijnlijk, vooral omdat meerdere mensen het horen. Ook deze mysterieuze geluiden blijven een raadsel.

Het Wow! Signaal

We zijn al heel lang op zoek naar buitenaards leven. Het Wow! Signaal wordt hiermee in verband gebracht eens het werd door een speciale radiotelescoop op 15 augustus 1977 waargenomen. Het signaal duurde slechts 72 seconden. Maar het was wel een opmerkelijk geluid, met een sterk geconcentreerde radiofrequentie.

Telescoop 625x Zoom incl 4 lenzen

Het Wow! Signaal was eenmalig, het werd nooit meer waargenomen. Het signaal leek afkomstig te zijn van de sterrenhoop Sagittarius, een gebied inde Melkweg.

Een opvallend kenmerk was de unieke frequentie van 420,4556 MHz. Deze frequentie komt overheen met de natuurlijke frequentie van waterstof. Juist daarom wordt gedacht dat het afkomstig was van een buitenaardse beschaving die met de aarde contact wilde maken.

Sommige wetenschappers denken dat het signaal afkomstig was van waterstofwolken of radiosignalen van passerende satellieten. Het kan ook het gevolg zijn geweest van een aardse bron. Maar het meest opwindende is dat het misschien toch van een buitenaardse bron afkomstig is.

Het UVB-76 signaal

Dit keer geen buitenaardse signalen, maar wel een mysterieus radiosignaal vanuit Rusland. Het wordt sinds 1970 continu vanuit Rusland uitgezonden. Deze herhalende toon heeft een frequentie van 4625 kHz en klinkt 25 keer per minuut. Af en toe wordt het onderbroken door een spraakbericht in een onbekende taal. Meestal zijn er Russische namen en cijfers hoorbaar.

UVB-76 trekt de aandacht van zendamateurs en radioamateurs van over de hele wereld. Het wordt gelinkt aan militaire- of spionageactiviteiten. Sommigen suggereren dat het een noodsignaal voor noodsituaties is. Of dat het om een bepaald communicatiesysteem gaat. De Russische autoriteiten geven geen details over het signaal prijs. Hierdoor blijft het een vreemd verschijnsel

De Julia geluiden

Deze onverklaarbare geluiden zijn vernoemd naar ontdekkingsreiziger Julia, die ze voor het eerst tijdens haar expeditie naar de Zuid Atlantische Oceaan waarnam. Het gaat om luide en fluitende tonen die regelmatig in deze regio hoorbaar zijn.

Misschien gaat het om onderwaterbronnen zoals aardbevingen of vulkanische activiteit. Of om dieren die dit soort unieke geluiden produceren. Het zou ook afkomstig kunnen zijn vanuit de interactie tussen lucht en water. Er is een gebrek aan concrete bewijzen, wat het moeilijk maakt om de bron met zekerheid te achterhalen.

De Windsor Hum

Dit fenomeen speelt al jaren in Windsor, Ontario, Canada, vandaag de benaming. Het is een diepe bromtoon die vooral ‘s nachts hoorbaar is.

Ook nu weer zijn er enkele voorgestelde verklaringen. Bijvoorbeeld dat het geluid afkomstig is vanuit fabrieken of zware machines. Het zou ook kunnen claimen door ondergrondse bewegingen, treinen of vrachtwagens, binnenlandse apparatuur of seismische activiteit.

De Skyquakes

Deze hemelknallen zijn al eeuwenlang hoorbaar. Het zijn luide knallen en donderslagen die uit het niets komen. Sommige wetenschappers denken dat de geluiden afkomstig zijn van zeldzame akoestische luchtlagen. Deze veroorzaken en versterken geluidsgolven.

Een andere theorie is dat de geluiden afkomstig zijn van onderzeese explosies. Of dat het gaat om kleine aardbevingen of breuken in de aardkorst. Als laatste zou het ook om een buiging van geluidsgolven kunnen gaan. Dit betekent dat de geluiden van verafgelegen bronnen afkomstig zijn en worden gebogen, waardoor ze naar andere gebieden worden geleid.

De Seneca Guns

In de buurt van de Seneca-meren in de verenigde Staten worden regelmatig kanon-achtige knallen waargenomen. Het zijn luide en explosieve knallen die zowel over land als over water worden gehoord.

Enkele verklaringen zijn aardgasontlading, mijn bouwactiviteit, onverklaarbare geluidstrillingen of ondergrondse seismische activiteit.

De Ghost Tape geluiden

Een van de meest opmerkelijke en mysterieuze geluiden was tijdens de Vietnamoorlog. Amerikaanse soldaten hoorden angstaanjagende en spookachtige geluiden. Deze waren hoorbaar in de jungles van Vietnam. Sommige van deze geluiden werden op magnetische banden vastgelegd.

De Ghost Tape geluiden lijken nergens vandaan te komen. Toch denken sommigen dat het natuurlijke fenomenen in de jungle zijn, zoals windgeruis of dierlijke geluiden. In een stressvolle omstandigheid als een oorlog kunnen deze geluiden angstaanjagend zijn.

Een andere theorie is dat het om een psychologische oorlogsvoering gaat. Door de vijand bang te maken met spookachtige geluiden, stond de andere partij sterker.

Heb jij wel eens vreemde dingen in de lucht gehoord? Laat hieronder een reactie achter.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven