Muts als scheldwoord

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je hebt grappige en hele grove scheldwoorden. Muts is een scheldwoord, hoewel niet iedereen hier bekend mee is. Het is een scheldwoord voor een vrouw. Het is dus niet gebruikelijk om een man hiermee uit te schelden. Maar wat betekent muts eigenlijk, en wanneer gebruik je het?

Muts staat gelijk aan trut

Wanneer je iemand mutserig noemt, bedoel je dat diegene truttig is. Muts is een scheldwoord voor een vrouw en betekent trut.

Duidelijk, maar wat is dan de betekenis van trut? Het scheldwoord trut is Bargoens (= taal van woonwagenbewoners) en betekent zoiets als een onbenullige vrouw. Of een vervelende vrouw. Wanneer je iemand een trut noemt, vind je dat ze vervelend is of dat ze niet de allerslimste is.

Waar komt het scheldwoord ‘muts’ vandaan?

Het scheldwoord muts is bedoeld om een vrouw of meisje te beledigen. Je doet dit om te suggereren dat ze dom, onnozel of onverstandig is. Het woord wordt al enige tijd in de Nederlandse taal gebruikt.

Helaas is niet exact duidelijk waar dit scheldwoord vandaan komt. Mogelijk verwijst dit naar de muts als hoofddeksel. Iemand die zijn of haar hoofd bedekt wordt soms geassocieerd met onwetendheid of domheid. Misschien komt het scheldwoord hier vandaan.

Is muts straattaal?

Straattaal is een aparte taal voor jongeren. Het is vooral in grote steden aanwezig. Straattaal onderscheidt zich door de invloed van het Engels. Hierin zijn ook minderheidstalen zijn aanwezig, zoals Grieks, Arabisch en Spaans.

In Nederland kennen we straattaal voornamelijk van de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Jongeren met verschillende culturele achtergronden spreken het. Soms wordt gedacht dat spraaktaal iets is voor jongeren die de taal niet goed beheersen. Maar dit klopt niet, want het is gewoon een onderscheidende taal en een stijlkenmerk.

Muts is geen straattaal. Het wordt door zowel jongeren, volwassenen en zelfs senioren uitgesproken. Hoogopgeleid tot geen opleiding: het is een algemeen scheldwoord.

Muts of trut: de beste keuze

Muts is de milde variant van trut. Wanneer je een vrouw ‘trut’ wil noemen, dan komt het minder hard over wanneer je het woordje ‘muts’ gebruikt. Dus wanneer je iemand niet te hard wil kwetsen, is muts als scheldwoord vaak een betere keuze.

Het kan zelfs iets liefkozends hebben. Bijvoorbeeld de man die met een glimlach ‘muts’ tegen zijn vrouw zegt. In dit geval komt het niet direct als schelden over, maar een beetje als plagen.

Scheldwoord voor vrouw, maar soms ook voor man

In de basis is muts een scheldwoord voor een vrouw. Maar binnen de straattaal wordt het ook richting jongens/mannen gebruikt. In dit geval betekent het zoiets als ‘vette sukkel’. Je gebruikt het als je boos bent.

Binnen de ‘normale’ Nederlandse taal wordt muts niet als mannelijk scheldwoord gebruikt. Overigens is muts een typisch Nederlands scheldwoord. Het komt niet in het Vlaams (België) voor, en de vertaling wordt ook niet in andere landen toegepast.

Overige hoofddeksels als scheldwoord

Wanneer je iemand muts noemt vinden veel mensen dit normaal. Maar wat wanneer je iemand zou uitschelden voor hoed, pet, tiara, kroon of tulband? Nee, dit zijn geen standaard scheldwoorden. Maar wanneer je maar vaak genoeg anderen voor ‘strohoed’ uitmaakt, kan dit woord uiteindelijk in de Nederlandse taal worden opgenomen. Dit is een verschijnsel dat vaker voorkomt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven