Mijn ervaringen met de petroleumkachel

Bijgewerkt: 7 februari 2023

in 2022 steeg de energieprijs zo hard dat veel mensen op zoek gingen naar alternatieven voor de centrale verwarming. De een verwarmt de woning middels zonnepanelen en een elektrische kachel, de ander gaat voor de houtkachel. De petroleumkachel is een geval apart. Dit is een kachel die op basis van petroleum een heerlijke warmte verspreidt. Ik deel mijn ervaring met betrekking tot de petroleumkachel.

Auteur: Chantal

de verschillende opties

Wanneer je van de centrale verwarming af wilt dan heb je verschillende opties om de woning te verwarmen. In België en Duitsland maken ze veel gebruik van alternatieven zoals de palletkachel, de brandstofkachel of de petroleumkachel. Sinds de hoge energieprijzen is deze laatste ook in Nederland populair.

Gedurende de zomer stook je niet tot nauwelijks. Hiermee bespaar je in ieder geval op de hoge gasprijs. Wanneer je een petroleumkachel in huis hebt dan haal je hem meestal in de maand oktober tevoorschijn. Je gebruikt hem tot ergens in de maand maart of april, afhankelijk van de buitentemperaturen.

De werking van petroleumkachel

Bij de centrale verwarming ben je gewend om de thermostaat in de kamer omhoog of omlaag te draaien. De cv-ketel reageert hier direct op en voordat je het weet is de woonkamer op de juiste temperatuur. Omdat je radiatoren door het hele huis hebt verwarm je gelijk de andere ruimtes zoals de keuken, de hal, de slaapkamers en de badkamer.

Een petroleumkachel is geen systeem. Het is een op zichzelf staande kachel. Je kunt hier dus maar één ruimte mee verwarmen.

De werking van deze kachel is vrij eenvoudig. Er is een ingebouwd brandreservoir aanwezig. Er bevindt zich hier een soort lont, dit wordt ook wel de kous genoemd. Dit lont komt in aanraking met petroleum, dat is de brandstof.

Wat je over petroleum moet weten

Op het internet las ik van alles over petroleum. Het zou bij verbranding schadelijk zijn voor de gezondheid. Omdat dit soort verhalen voor twijfel zorgt wil ik graag mijn ervaringen over de petroleumkachel delen.

Petroleum wordt ook wel kerosine genoemd. Dit is een distillatie van aardolie. Het kookpunt van petroleum ligt tussen de 150 en 290 °C. Bij het gebruik van een petroleumkachel is het dus echt niet zo dat petroleum in brand vliegt. Het zal nooit zo warm worden.

Het aansteken hiervan

Je moet bedenken dat er verschillende soorten petroleumkachels zijn. Je hebt modellen die op stroom werken. Dit staat ook wel bekend als de laserkachel. Feitelijk gaat het hier om een elektrisch aangestuurde petroleumkachel. Je stuurt de elektrische brander aan waarvoor slechts een heel klein beetje stroom nodig is. Vervolgens doet de petroleum de rest.

De kouskachel verbruikt geen stroom en brandt volledig op petroleum. Deze kachel is vooral praktisch bij gebruik in een ruimte waar geen stopcontact aanwezig is. Bijvoorbeeld in een bijkeuken, een oude woning, het tuinhuisje of onder de overkapping.

Het is de bedoeling dat je de lont aansteekt. Sommigen doen dit buiten om te voorkomen dat het eerste verbrandingsproduct in de ruimte terechtkomt. Dit is uiteraard alleen mogelijk wanneer je een kouskachel zonder stroom hebt.

Een laserkachel wordt elektrisch aangestuurd. Je hoeft geen lont aan te steken dus het is ook niet nodig om dit eventueel buiten te doen.

Een zeer hoog rendement

Tijdens het eerste gebruik van de petroleumkachel viel het mij op dat het rendement ontzettend hoog is. Er komt meer warmte vrij dan van een radiator. Ook is het rendement hoger dan bij een elektrische kachel. Eigenlijk zou je de stralingswarmte van een petroleumkachel kunnen vergelijken met die van een houtkachel.

Dat het rendement zo hoog is heeft met de dubbelbranders en de tweede verbrandingskamer te maken. Restgassen verdwijnen niet in de ruimte maar worden in de tweede verbranding met zuurstof vermengd. Hierdoor ontstaat er een nog betere verbranding en verspreiding van warmte.

De afmeting van de ruimte

Mijn ervaring met de petroleumkachel is dat hij een redelijk grote ruimte goed verwarmt. Heb je bijvoorbeeld een woonkamer van 8 × 5 m, en dat is echt wel groot, dan wordt deze lekker warm met slechts één petroleumkachel.

In een kleinere ruimte kan het dat het rendement naar verhouding te hoog is. Het kan dan al snel benauwd gaan aanvoelen. Wanneer dit het geval is dan is het beter om een tussendeur open te laten staan zodat je eventueel twee ruimtes met één petroleumkachel verwarmt.

Op veel van deze modellen zit een timer. Je kunt hem instellen zodat hij vlak voordat je naar bed gaat wordt uitgeschakeld. Dit kan 30 tot wel 120 minuten van tevoren. Vanwege het hoge rendement kun je toch wel 60 minuten of langer aanhouden. Je zal merken dat er nog een tijdje warmte van de kachel afkomt.

Koop een model met de juiste capaciteit

Je hebt petroleumkachels voor grote ruimtes en voor kleine kamers. Kijk altijd of de capaciteit bij de inhoud van de kamer of de ruimte past. Wanneer de capaciteit te laag is dan krijg je de ruimte niet goed warm. Bij een te hoge capaciteit verbruik je meer petroleum. Bovendien zal de kachel naar verhouding meer zuurstof gebruiken waardoor je vaker moet ventileren.

Wat je ervan ruikt

Wanneer je een traditionele petroleumkachel gebruikt dan kan deze direct na het aansteken een beetje stinken. Bij een laserkachel is dit niet het geval. Een goed onderhouden petroleumkachel zal na het aansteken van de lont geen vervelende geur meer vrijlaten. Dit komt omdat de petroleum goed verbrand wordt.

Bij slecht onderhoud of wanneer de kachel erg oud is kan het wel gebeuren dat er een rare lucht van de kachel afkomt. In dit geval is het goed om de kachel van onderhoud voorzien of na te laten kijken.

Uitstoot en de gezondheid

Veel mensen schrikken van de verhalen over de petroleumkachel. Hij heeft namelijk een uitstoot van verbrandingsgassen die direct in je woning terechtkomen. Bij de nieuwste modellen is dit minimaal maar kan zeker aanwezig zijn.

Het is belangrijk dat de petroleum volledig verbrand wordt. Daar is zuurstof voor nodig. Wanneer je de ruimte niet goed ventileert dan komt er te weinig zuurstof bij de kachel. Dit leidt ertoe dat de petroleum niet volledig brandt en dat er schadelijke gassen in de woning terechtkomen.

Wanneer je een petroleumkachel gebruikt en de ruimte voldoende ventileert dan is dit veilig voor de gezondheid. Houd er rekening mee dat deze kachel een levensduur van 8 tot 13 jaar heeft. Daarna is het beter om hem te vervangen of in ieder geval zeer grondig na te laten kijken. Er komen steeds nieuwere modellen op de markt die ook veiliger zijn. De verwachting is dat de petroleumkachels die over vijf jaar worden uitgebracht alweer veel beter zijn dan de modellen van nu.

Een van de positieve ervaringen is dat een petroleumkachel zeer weinig koolmonoxide uitstoot. Het gevaar op een koolmonoxidevergiftiging is minimaal. Dit hangt wel weer van de mate van ventileren af.

Voordelen van een petroleumkachel

de woning verwarmen middels een petroleumkachel heeft een aantal mooie voordelen. De ervaring is dat petroleum een makkelijk te verkrijgen brandstof is. Wanneer je het eenmaal aankoopt blijft het gedurende 10 jaar goed. Hierbij is het wel belangrijk dat je de petroleum op een koele plek bewaart, bijvoorbeeld in de kelder. Liever niet in het schuurtje of het tuinhuisje want daar wordt het in de zomer te warm en in de winter vriest het er.

Ook is het belangrijk dat petroleum op een donkere plek staat. De kelder is dus een ideale plek om je petroleum op te slaan.

De petroleumkachel is niet zo heel duur in aanschaf (tussen de 300 en 600 euro). Wanneer je op petroleum stookt ben je vrij goedkoop uit. In ieder geval goedkoper dan wanneer je de woonkamer middels de cv radiatoren verwarmt.

Petroleumkachels hebben een lange levensduur. Die ligt tussen de 8 en 13 jaar, afhankelijk van het gebruikt. In sommige gevallen kunnen ze wel 20 jaar meegaan, mits goed onderhouden.

Nadelen van petroleumkachels

Vroeger had je petroleumlampen, ideaal voor het verlichten van de woning. Deze lampen bestaan nog wel maar worden voornamelijk op de camping gebruikt. In vroegere tijden werd er ook op een petroleumstel gekookt. Nu hebben we allemaal een (elektrische) kookplaat. Dit betekent dat alleen de petroleumkachel is achtergebleven. Hierdoor is hij minder veelzijdig want je kunt er geen gerecht op koken.

Dat is niet voor iedereen een nadeel. Wat wel een nadeel is aan petroleumkachels, is het feit dat je altijd brandstof op voorraad moet hebben. Ook moet je ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd wordt.

Milieuvriendelijk of toch niet

Soms wordt gezegd dat petroleumkachels milieuvriendelijk zijn. Het klopt dat petroleum of kerosine schoner verbrandt dan hout of kolen. Toch brengt het matige milieuvervuiling met zich mee.

Het bijvullen van de tank

Ben je van plan om een petroleumkachel te gebruiken om de woning of het kantoor te verwarmen? Bedenk dan dat je de tank af en toe moet bijvullen. Tijdens het bijvullen kan er wat petroleum lekken. Daarom is het beter om de tank uit te nemen en het bijvullen ergens buiten te doen.

Sommige kachels hebben geen uitneembare tank. Let hierop bij aanschaf van deze kachel.

Bronnen en referenties:
handleiding Qlima laserkachel
https://nl.wikipedia.org/wiki/Petroleum

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven