Met oud en nieuw weg: enkele leuke ideeën

Bijgewerkt: 31 januari 2023

Niet iedereen wil de jaarwisseling thuis doorbrengen. Met oud en nieuw weg, waar moet je eigenlijk naartoe? Zowel in binnen- als buitenland zijn er een aantal leuke bestemmingen. Dit betreft dagtripjes, een overnachting of misschien wel een hele week (of langer). Er valt met oud en nieuw genoeg te zien en te beleven.

Dit gebeurt er met oud en nieuw

Oud en nieuw, je noemt het ook wel de jaarwisseling en sommigen schrijven het als Oud op Nieuw. Wat gebeurt er met oud en nieuw? Dit is een feest dat je op 31 december (het oude jaar) viert. Het hoogtepunt ligt om 12:00 uur ‘s nachts, waarbij het nieuwe jaar ingaat. Vervolgens loopt het feest nog enkele uren door, hoewel sommigen ook direct naar bed gaan.

Met oud en nieuw naar de zon

Steeds meer mensen gaan met oud en nieuw naar de zon. In een land waar het overdag 20°C is geniet je optimaal. Denk maar eens aan de Canarische eilanden of Tenerife, twee populaire bestemmingen tijdens oud en nieuw.

Andere populaire bestemmingen zijn Turkije en dan met name Antalya, Curaçao (Willemstad) en Bonaire. In deze landen geniet je bij zomerse temperaturen van de jaarwisseling

Tip: boek tijdig je vakantie, want het kan in deze periode erg druk zijn. Die drukte begint al tegen de kerstdagen, want veel mensen willen de gehele kerstvakantie in het buitenland doorbrengen.

Naar Duitsland of Parijs

Liever met de auto weg of wat dichter bij huis blijven? Met oud en nieuw naar Duitsland, ook dat doen veel Nederlanders. Ze boeken een sfeervol vakantiehuisje of verblijven in een hotel. In sommige gebieden ligt rond de jaarwisseling sneeuw, populaire bestemmingen zijn dan ook Winterberg of Willingen. Ook gebieden tegen de Oostenrijkse grens worden veel bezocht.

Tijdens de kerstvakantie kan een huisje of hotel in Duitsland wel een stuk duurder zijn, al helemaal wanneer het een populair skigebied betreft.

Met oud en nieuw naar Parijs, romantischer kan niet. Sinds 2013 maak je in Parijs tijdens nieuwjaar gratis gebruik van het openbaar vervoer. In het centrum van Parijs wordt er vuurwerk afgestoken. Je moet zeker op de Champs-Élysées zijn, daar is het allemaal te doen.

Bij de Eiffeltoren wordt geen vuurwerk afgestoken maar er flikkeren wel lichtjes op de toren. Dat brengt ook een hoop gezelligheid met zich mee.

Met oud en nieuw naar de Efteling

Je hoeft echt niet ver te reizen om op een bijzondere manier de jaarwisseling te vieren. Met oud en nieuw naar de Efteling: samen met je partner, vrienden of familie. Maar ook met collega’s, misschien een leuk idee voor de aankomende jaarwisseling.

De Efteling is tijdens de jaarwisseling geopend van 19:00 uur tot 1:00 uur. Je ontvangt niet alleen een entreekaartje maar ook een oliebol en een glas bubbels. Daarnaast geniet je om 00:00 uur van een prachtige vuurwerkshow. Een ticket voor oud en nieuw bij de Efteling is verkrijgbaar vanaf € 42. Parkeren is gratis.

Om 1:00 uur moet je vertrekken, je rijdt dan naar huis of neemt een hotel in de buurt. Regel dit hotel tijdig want waarschijnlijk zijn de hotels in de directe omgeving snel volgeboekt.

Naar Texel

Het is steeds meer de trend om zo dicht mogelijk bij huis te blijven. Met oud en nieuw naar Texel, wat kun je hiervan verwachten? Op Texel geniet je van de lekkerste oliebollen, deze zijn verspreid door het centrum op oudejaarsdag verkrijgbaar. Op nieuwjaarsdag vindt de bekende nieuwjaarsduik plaats. Verder wordt er veel georganiseerd waaronder spelletjes en staan er overal kraampjes met hapjes en drankjes.

Winkels en restaurant zijn tijdens de feestdagen prachtig versierd. Hiermee beleef je op Texel een bijzondere jaarwisseling. Ook nu weer moet je tijdig een huisje of hotel boeken, want vol is vol. Ga je in november iets boeken, dan ben je vaak al te laat. Maar het is altijd het proberen waard want misschien is er wel ergens een afzegging.

Met oud en nieuw naar Lapland

Het ligt niet direct naast de deur maar je kunt het eventueel wel met de auto bereiken: Lapland. Met de auto ben je ongeveer 32 uur onderweg, met het vliegtuig tussen de 8 en 9 uur. Je maakt dan gebruik van 1 tussenstop.

Houd er rekening mee dat een vakantie naar Lapland aan de prijzige kant is. De vliegtickets zijn al duur, maar ook de hotels moeten aardig wat kosten. Voor een weekje Lapland ben je per dag zeker € 180 per persoon kwijt. Dit is inclusief verblijf en eten, exclusief je reis ernaar toe.

Met oud en nieuw naar Lapland betekent vaak hogere kosten. Dit komt omdat er in deze periode veel hotels worden geboekt.

Oud en nieuw in Lapland vieren is wel heel bijzonder. Mogelijk zie je het noorderlicht, hoewel dit nooit gegarandeerd kan worden. Geniet in ieder geval van het sneeuwlandschap en de prachtige sterrenhemel. Dat is weer eens wat anders dan vuurwerk, hoewel ze daar in Lapland ook wel aan doen. Alleen in de grotere steden, ergens achteraf zul je weinig vuurwerk tegenkomen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven