Loslatende nagel: de oorzaken en behandeling

Bijgewerkt: 7 februari 2023

Een nagelloslating is geen prettig gezicht. De nagel komt los van het nagelbed waardoor hij afbreekt of eraf valt. Dit gebeurt dus niet door of een ongelukje. De medische term voor een loslatende nagel is onychomadese. De oorzaak ligt soms in een auto-immuunziekte maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Oorzaken van loslatende nagels

Meestal laten nagels los als gevolg van een trauma. Bijvoorbeeld hard met de nagel ergens tegenaan stoot en. Of een zwaar voorwerp dat op de nagel terecht is gekomen. Ook het inklemmen kan voor een loslatende nagel zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je met de vinger tussen de deur bent gekomen.

Onychomadese is de medische term voor een of meerdere loslatende nagels, zonder dat dit door een trauma wordt veroorzaakt.

De meest voorkomende oorzaak hiervoor is een groeistop waardoor een nieuwe dunnere nagel uitgroeit en de oude nagel los komt te zitten. Een groeistop heeft weer verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld tijdens een behandeling met cytostatica. Dit is een geneesmiddel dat de deling van (tumor)cellen remt.

De groeistop kan ook veroorzaakt worden door een ziekte met hoge koorts zoals malaria, roodvonk of bloedvergiftiging. Het kan ook ontstaan door een ernstige huidziekte. Verder wordt deze aandoening vaker gezien bij tyfus, de mazelen, het Kawasakisyndroom, hartfalen of wanneer je radiotherapie krijgt.

Uitvallende nagels door psychische stress

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat een loslatende nagel ook het gevolg kan zijn van psychische stress. Het gaat dan wel om meerdere nagels die loslaten. Wanneer het om een enkele nagel gaat dan ontstaat dit vaak als gevolg van een verwonding, bevriezing of verbranding.

Besmetting met bepaalde bacteriën en virussen

Sommige bacteriën kunnen ervoor zorgen dat één of enkele nagels loslaten en afvallen. Ook bepaalde virussen kunnen dit veroorzaken. Bijvoorbeeld herpes panaritium of de gist Candida.

Herpes panaritium is een infectie die vaak aan de vinger maar soms ook aan de voet optreedt. Het is een typische beroepsziekte bij tandartsen. Het gaat hierbij om een diepe infectie van de vinger. Het kan ook ontstaan door een nagelriemontsteking, bijvoorbeeld wanneer je vaak aan de nagelriemen pulkt of hieraan bijt.

De infectie kan naar binnen slaan en de hele vinger aantasten. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Een antibioticumkuur doodt de bacteriën. Wanneer het om een virusinfectie gaat dan is het vaak afwachten. Terwijl een schimmelinfectie wel weer goed behandeld kan worden.

Een trauma

Hoewel niet alle artsen een trauma als oorzaak voor de medische aandoening aanwijzen, kan dit toch voor nagelloslating zorgen. Stel je voor dat je met je vinger tussen een dichtslaande deur komt. Dit is niet alleen erg pijnlijk maar kan ook voor aardig wat schade zorgen. Bijvoorbeeld een kneuzing, het loslaten van de nagel en soms zelfs een botbreuk.

Een afgebroken nagel moet herstellen, dit duurt tussen de 100 en 200 dagen. Eventueel kan de pedicure of medisch pedicure een nagelprothese zetten.

De symptomen van een schimmelnagel

Wanneer je last hebt van een schimmelnagel dan kan de nagel uiteindelijk ook loslaten. Een schimmelnagel is een infectie met een bepaald soort schimmel. De kleur en textuur van de vingernagel (of teennagel) verandert. Meestal wordt de nagel geel van kleur en ook wat dikker. Ook kan deze erg broos worden. Er kunnen stukjes vanaf breken of de nagel laat helemaal los.

Soms raakt het nagelbed ontstoken en doet pijn. Dit is een bijkomend symptoom dat niet bij iedereen met een schimmelnagel ontstaat. Sommige mensen hebben er helemaal geen pijn aan. Je kunt ook last krijgen van jeuk of misschien wel een branderig gevoel.

Vaak worden er allerlei middeltjes tegen schimmelnagels aangeboden. Deze middeltjes werken niet altijd want de schimmel zit erg diep. Een behandeling met pillen werkt vaak wel goed.

Een bacteriële infectie

Loslatende nagels zijn soms het gevolg van een bacteriële infectie. Bijvoorbeeld een infectie met streptokokken of met stafylokokken. Streptokokken veroorzaken verschillende ziekten waaronder keelpijn, krentenbaard, ontsteking van de amandelen of roodvonk.

Stafylokokken zijn normale huidbacteriën maar kunnen soms ook ziekte veroorzaken. Zoals een bloedvergiftiging, acces, gewrichtsontsteking of een longontsteking. Ook kan het voor een ontsteking aan de hartkleppen zorgen.

Dat zijn allemaal ernstige aandoeningen. Deze bacteriën zijn soms ook verantwoordelijk voor een loslatende nagel. Vaak zie je dat meerdere nagels als gevolg van de infectie loslaten. Met een antibioticakuur verdwijnt de bacteriële infectie. Hierbij is het belangrijk om antibioticum volgens voorschrift in te nemen.

Pseudomonas nagel

Merk je een verkleuring aan de nagels op en gaat het hier voornamelijk om een groene verkleuring? Dit kan een Pseudomonas nagel zijn. Het wordt veroorzaakt door een infectie met de Pseudomonas bacterie. Het komt het vaakst voor bij mensen die regelmatig vochtige handen of voeten hebben.

Je ziet het bijvoorbeeld eerder ontstaan bij schoonmakers die regelmatig vochtige handen hebben. Maar ook bij soldaten die vochtige en bezwete voeten hebben. Wanneer je regelmatig in een openbare jacuzzi of bubbelbad gaat dan loop je ook risico om deze infectie op te lopen. Verder komt het voor bij tuinmannen of hobbyisten die veel met planten werken.

De nagels kleuren niet alleen groen maar kunnen ook loskomen. Een antibioticakuur helpt goed om deze bacterie te doden.

Het hebben van bloedarmoede

Vooral vrouwen krijgen eerder te maken met armoede, bij mannen komt dit minder vaak voor. Bij bloedarmoede heb je te weinig ijzer in het lichaam. Hierdoor krijg je last van verschillende klachten waaronder loslatende nagels. Andere symptomen zijn kortademigheid, duizeligheid en snel moe zijn.

De oorzaken voor bloedarmoede zijn heel divers. Vrouwen die hevig ongesteld zijn kunnen er last van krijgen. Daarnaast kan het ook dat je te weinig vitamine B12 middels de voeding binnenkrijgt. Patiënten met een chronische aandoening zoals reuma of een nierziekte hebben vaker last van bloedarmoede.

Bij bloedarmoede wordt het tekort aan vitamine B12 en ijzer aangevuld middels pillen. Ook kan dit via een injectie worden toegediend.

Psychische stress

Bij mensen met psychische stress kunnen één of meerdere nagels loslaten. Vaak is dit het gevolg van nagelbijten. Maar het kan ook dat de psychische stress zo groot is dat dit van invloed is op het immuunsysteem. Hierdoor kan er sneller een bacteriële of virale infectie ontstaan.

Bij psychische stress is het belangrijk om de oorzaak van het probleem op te sporen en hieraan te werken. Verder moeten de nagels de tijd krijgen om te herstellen.

Hormonale veranderingen

Zwangere vrouwen merken soms dat hun nagels afbreken. Het kan zelfs dat nagels loslaten. Dit heeft met hormonale veranderingen te maken. Het is tijdens de zwangerschap belangrijk om gezond te eten. Vul tekorten in vitaminen en mineralen eventueel met een voedingssupplement aan.

Wanneer je veel nagellak en remover gebruikt

Op zich is nagellak niet direct schadelijk voor de nagels. De remover waarmee je de nagellak weghaalt is dat wel. Deze chemische stof kan namelijk de nagel beschadigen en steeds verder aantasten. Dit kan soms tot het loslaten van de nagel leiden.

Gebruik altijd een remover zonder aceton, deze is een stuk milder. Hierdoor zal er minder snel onychomadese optreden.

Andere oorzaken van loslatende nagels

Hierboven staan niet alle oorzaken voor het loslaten van nagels. Daarom volgden er hier nog een paar.

  • Diabetes
  • Ziekte van Raynaud
  • Alopecia areata
  • Ziekte aan de schildklier
  • Systemische lupus erythematodes
  • Lichen planus
  • Eczeem
  • Psoriasis

Soms wordt er helemaal geen oorzaak gevonden, dit maakt de behandeling erg lastig op. Houd het in ieder geval in de gaten wanneer je nagels sneller afbreken dan normaal. Loslatende nagels moet je altijd even door de huisarts na laten kijken. Verder is het goed om waakzaam te zijn op verkleuringen of verdikking van de nagels. Wanneer je langdurige pijn of roodheid aan of rondom de nagels hebt is hebt dan is het verstandig om dit na te laten kijken.

Heel soms komt er een afscheiding onder de nagels vandaan. Deze afscheiding is helder van kleur maar kan ook geel of groen van kleur zijn. In dit soort gevallen zal de afscheiding stinken. Een stinkende afscheiding duidt vaak op een infectie en moet spoedig worden behandeld.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven