Het linnen dekbedovertrek, best geteste modellen

Bijgewerkt: 21 januari 2023

Linnen is een textiel dat vervaardigd wordt uit vlas (de vlasplant). Het linnen dekbedovertrek voelt anders aan dan de katoenen variant, ook heeft het andere eigenschappen. Voordat je voor dit materiaal kiest moet je wel de voor- en nadelen kennen. We bekeken de beste linnen dekbedovertrekken en leggen uit waarom je hier wel of niet voor moet kiezen.

Een korte uitleg over linnen

Niet iedereen weet wat linnen precies inhoudt. De vlasplant en met name vezelvlas wordt al eeuwenlang geteeld om de vezels. Na de oogst wordt vlas gedroogd en vervolgens mechanisch bewerkt. De korte vezels zijn geschikt voor het maken van touw en garens, de lange vezels zijn bedoeld voor fijn linnengaren.

Linnen beddengoed is gemaakt van het fijnste linnengaren. Dit garen wordt niet alleen gebruikt voor het maken van beddengoed maar ook voor gordijnen, tafelkleden en kleding. Daarnaast kom je vaak het linnen boekband tegen, iets dat erg luxueus aanvoelt.

De voordelen van het linnen dekbedovertrek

Linnen is een sterk materiaal en heeft een hoge slijtvastheid. Wanneer je een dekbedovertrek van dit materiaal hebt dan zul je merken dat dit veel langer meegaat dan ieder ander product, ook na vele keren wassen. Een ander voordeel is dat het in de zomer koel aanvoelt, en in de winter juist warm. Dit materiaal ademt uitstekend.

Lig je ‘s nachts veel te zweten? Dit materiaal kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder dat het vochtig of klam aanvoelt. Dit natuurlijk materiaal werkt antibacterieel is zeer geschikt voor mensen met een stofallergie of huisstofmijtallergie.

De nadelen een rij

Een materiaal kan niet alleen maar voordelen hebben, je krijgt ook altijd te maken met de nadelen. Het grootste nadeel van linnen beddengoed is dat het snel kreukt. Hierdoor zal je het dekbedovertrek moeten strijken, of in ieder geval na het wassen zorgvuldig laten drogen zodat het zo min mogelijk kreukels vertoont.

Linnen is weinig elastisch. Hierdoor kan het uit vorm worden getrokken. Aan de andere kant is er ook stretch linnen dat wel weer elastisch is. Voor beddengoed wordt vaak gebruik gemaakt van normaal linnen, omdat hier toch niet zo aangetrokken wordt. Doordat het minder strak geweven is heeft het toch enig rekvermogen.

Het beste linnen dekbedovertrek

Een dekbedovertrek van 100% linnen is moeilijk verkrijgbaar en vrij prijzig. Meestal wordt gebruik gemaakt van een combinatie van katoen en linnen. We bekeken de beste linnen dekbedovertrekken en hebben onze bevindingen hieronder op een rij gezet.

Yumeko dekbedovertrek van 100% gewassen linnen

Linnen heeft een luxe uitstraling, is sterk, mooi en voelt zacht aan. Het Yumeko dekbedovertrek is niet goedkoop maar wel van 100% pure en gewassen linnen. De stof heeft een ongekend hoge slijtvastheid en gaat vele malen langer mee dan een ander materiaal. Hierdoor is het een zeer goede investering voor de lange termijn.

Klanten die dit dekbed eerder kochten ervaren dat het er niet alleen mooi uitziet maar vooral heerlijk zacht aanvoelt. Het materiaal kreukt op een natuurlijke wijze maar ziet er verre van rommelig uit. Er is keuze uit verschillende kleuren en afmetingen dekbedovertrekken. Schrik niet van de prijs want voor 100% linnen moet je wat dieper in de buidel tasten, maar je krijgt er iets voor terug dat jaren- en dan ook jarenlang meegaat.

Walra dekbedovertrek

Als alternatief bevelen we de Walra aan, een iets goedkoper dekbedovertrek van 65% linnen. De andere 35% bestaat uit katoen. Dit betekent dat de beste eigenschappen van beide materialen goed naar voren komt. Katoen neemt vocht uitstekend op, net als linnen. De materialen zijn ademend en ventilerend. Het kreukt minder dan 100% linnen.

Bij dit product heb je keuze uit één kleur en twee maten (260 × 240 cm of 240 × 220 cm). De mooie dikke kwaliteit is iets dat direct opvalt. Dat is niet alleen onze bevinding maar ook die van klanten.

Waarom linnen zo duur is

Linnen kleding, beddengoed en ander textiel wordt gezien als een luxe. Dit merk je aan de hoge kwaliteit, de zachtheid en de lange levensduur. Helaas is dit ook terug te vinden in het hoge prijskaartje.

Het proces van linnen maken is arbeidsintensief, maar wel zeer milieuvriendelijk. Omdat het veel tijd vraagt om dit textiel te maken, brengt dit hogere arbeidskosten met zich mee. Dat is de reden waarom linnen zo duur is. Daar komt nog bovenop dat dit materiaal niet voor iedereen betaalbaar is. Hierdoor is het een exclusief product en wat moeilijker verkrijgbaar, ook dit zorgt voor een hogere prijs.

Wat veel mensen zich niet beseffen is dat de aanschaf van een linnen dekbedovertrek een uitstekende keuze is. Daar waar het katoenen of satijnen dekbed na een aantal jaar vervangen moet worden, gaat linnen nog vele jaren mee. Hiermee is het vooral een duurzame investering.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven