Lage rugpijn na het slapen

Bijgewerkt: 25 januari 2023

Wanneer je wakker wordt met lage rugpijn, dan behoor je tot de 80% die hier regelmatig last van heeft. De echte oorzaak ligt niet direct in het matras maar een goede ondersteuning is onmisbaar. Zowel het bed, de bedbodem als het matras bieden een oplossing voor een gezonde nachtrust. Hiermee verminder je lage rugpijn na het slapen.

Oorzaken van lage rugpijn

Je kunt niet altijd het matras de schuld geven van lage rugpijn. Meestal ligt de oorzaak ergens anders. De meest voorkomende oorzaken zijn een hernia, spit, een probleem met het bekkengewricht of spierpijn.

Een hernia ontstaat vaak als gevolg van een (aangeboren) zwakke tussenwervelschijf. Dat verklaart waarom een hernia vaker binnen sommige families voorkomt. Ook langdurige of te zware belasting van de rug kan een hernia veroorzaken. Wees verder voorzichtig met je zithouding.

Spit is acute rugpijn, vaak door een verkeerde beweging. Probeer tijdelijk minder zwaar werk te doen en niet te sporten. Zit niet te lang in dezelfde houding en probeer rustig te bewegen.

Bekkenpijn kan zich uiten als lage rugpijn. Er kan sprake zijn van bekkeninstabiliteit of een overactieve bekkenbodem.

Spierpijn laag in de rug is vaak een gevolg van lichamelijke inspanning. Wanneer je bepaalde bewegingen of houdingen niet gewend bent dan leidt dit tot spierpijn.

 Rood licht therapie bestrijdt rugpijn, vertraagt de veroudering en vermindert ontstekingen en gewrichtspijn.

Het matras ondersteunt onvoldoende

Bestaande lage rugpijn in combinatie met een slecht matras zorgt voor verergering van de klachten. Maar een te slecht matras kan (deels) de veroorzaker zijn van rugklachten. Dit geldt al helemaal voor zeer oude of te dunne matrassen.

Bij rugklachten is het zeker aan te raden om eens kritisch naar het matras te kijken. Kies voor een ondersteunend matras met pocketvering, of een model van koudschuim. Een matras van traagschuim kent een goede drukverdeling maar kan misschien net wat te weinig ondersteuning bieden. In dit geval is een hybride matras met een combinatie van traagschuim en pocketvering de ideale keuze.

Op de buik slapen en rugpijn

Mensen die op de buik slapen hebben vaker last van rugpijn. Die pijn kan zich laag in de rug manifesteren, maar ook in het midden of hoger gelegen. Ben je gewend om op de buik te slapen, probeer dit dan af te wisselen met een zijligging. Bouw dit langzaam uit waarbij de zijligging de standaard wordt. Probeer ook eens op de rug te slapen, misschien voelt dit prettiger aan.

Voldoende beweging overdag

Wanneer je wakker wordt met lage rugpijn ben je al snel geneigd om te blijven liggen. Logisch, stilliggen zorgt ervoor dat je geen tot weinig pijn voelt. In beweging komen brengt juist pijnklachten met zich mee.

Ondanks die pijn is het toch beter om te bewegen. Wanneer je overdag voldoende beweegt dan blijven de spieren sterk en soepel. Hierdoor ervaar je na je nachtrust minder pijnklachten. Bedenk wel dat bewegen niet hetzelfde is als geforceerd bewegen of sporten. Doet een bepaalde beweging pijn, wees dan voorzichtig. Voorkom overbelasting of een forcering.

Een goede houding bij lage rugpijn

Wakker worden met lage rugpijn is geen pretje, maar je kunt het in de toekomst verminderen of zelfs voorkomen. Een goede slaaphouding is hierbij onmiskenbaar. Voorkom het liggen op de buik, dit is zeer slecht voor de rug en de nek. Een zijligging voelt voor de meeste mensen prettig aan. Probeer in dit geval een kussen onder de knie te leggen, zodat de wervelkolom niet inzakt. Als zijslaper kies je het beste voor een zacht tot medium matras.

Naar zachte matrassen

Slaap je liever op de rug, ga dan voor een matras dat een beetje meeveert. Denk hierbij aan een koudschuimmatras of pocketvering. Steeds meer matrassen bieden een combinatie van beiden. Zorg er in ieder geval voor dat de rugholte een goede ondersteuning krijgt. Verder is het belangrijk om het hoofd op een niet al te hoog kussen te laten rusten. Wanneer het hoofdkussen te hoog is dan ligt de nek in een bocht, iets dat voor klachten kan zorgen.

Naar de fysiotherapeut

Soms blijven de klachten aanhouden, ondanks een goed matras en hoofdkussen, het aanpassen van de lighouding en overdag voldoende beweging. Bij aanhoudende klachten is het aan te raden om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Deze zoekt naar de oorzaak en komt met een oplossing op maat. Vaak bestaat deze oplossing uit rugoefeningen, spierversterkende oefeningen en tips met betrekking tot de (slaap)houding.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven