LACNES, chronische pijn in de zij

Bijgewerkt: 7 februari 2023

Pijn aan de zijkant van je lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een trauma of een prikkeling van het middenrif. LACNES is geen ziekte maar een pijnbeeld. Hierbij is er sprake van een chronische pijn in de zij. Dit heeft verschillende oorzaken waardoor het soms lastig is om dit pijnbeeld te behandelen.

Lateral Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome

LACNES is de afkorting van het Lateral Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Het staat voor neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd. Zenuwpijn is afkomstig van de zenuwen. Een zenuw bestaat uit veel zenuwcellen die in het ruggenmerg zitten. Elke cel kan wel een meter lengte bereiken.

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit verschillende zenuwen verspreid in het lichaam. Die zorgen voor beweging en gevoel.

Bij zenuwpijn is er een ervaring van een prikkende, branderige of tintelende pijn. Dat is dus ook bij LACNES zo. Hierbij is er sprake van zenuwpijn in de flank (de zijkant van het lichaam).

Opvouwbaar toetsenbord voor tablet, smartphone en pc

Het verschil tussen LACNES en ACNES

Naast LACNES heb je ook nog ACNES. Wanneer je naar de benaming kijkt lijken deze twee erg op elkaar. Dat kan wel kloppen want de symptomen zijn nagenoeg gelijk. Het gaat alleen om het gebied dat iets anders is. Het verschil tussen LACNES en ACNES zit hem dus duidelijk in de locatie.

LACNES is chronische pijn in de zij. ACNES gaat over chronische pijn in de buik.

Oorzaken van chronische pijn in de zij

Bij LACNES is er sprake van een zenuwbeknelling. Dit veroorzaakt chronische pijn in de zij. Het is niet altijd duidelijk waarom het LACNES- pijnsyndroom ontstaat. Een zenuw kan namelijk verschillende oorzaken hebben.

Vaak ontstaat een zenuwbeknelling als gevolg van het samendrukken van de zenuw. Dit zie je bijvoorbeeld ontstaan bij artritis of een hernia. Maar ook bij hielspoor, overbelasting, overgewicht of een slechte houding.

LACNES kan het gevolg zijn van een ongeval waarbij de zenuw bekneld is geraakt. Ook kan het door een langdurige verkeerde houding ontstaan. Vaak zijn er dan al periodes waarbij pijn optreedt maar dit wordt genegeerd. Wanneer de verkeerde houding blijft voortbestaan dan kan de zenuw uiteindelijk bekneld raken.

Overgewicht kan ook voor zenuwpijn zorgen, maar daar lijkt bij LACNES niet altijd sprake van te zijn. Toch kan dit niet helemaal worden uitgesloten.

LACNES kan ook ontstaan vanuit een verstoring in de gevoelszenuwtakjes die voortkomen uit bepaalde ruggenwervels. Waarom deze verstoring ontstaat is helaas nog niet duidelijk. Het Maxima Medisch Centrum doet hier nog onderzoek naar.

De symptomen die bij LACNES horen

Soms is onduidelijk waarom er sprake is van chronische pijn in de zij. Wanneer de pijn tijdelijk is dan gaat het in ieder geval niet om LACNES. Dit is heel anders wanneer de pijn regelmatig aanwezig is of vaker terugkeert. Bij chronische pijn is het niet zo dat de pijnklachten 24/7 aanwezig zijn want ze kunnen af en toe afzwakken. Maar ze zijn wel (bijna) dagelijks aanwezig.

Bij LACNES merk je dat er een branderige of prikkelende pijn optreedt. Ook kan er een tinteling aanwezig zijn. Soms zijn de pijnscheuten zeer hevig waardoor je niks anders kan dan zitten of liggen. Opvallend is dat de huid vaak lokaal verdoofd aanvoelt.

Naast pijnscheuten kan het ook dat een stukje huid pijn doet zodra je het aanraakt. Eroverheen wrijven maakt het nog eens extra pijnlijk. Soms doet het zelfs pijn zonder dat je het aanraakt, bijvoorbeeld wanneer je ernaar kijkt of er aan denkt. Wanneer je op deze plek voelt dan kan het warm of juist koud aanvoelen.

Kleding irriteert

Patiënten met LACNES melden vaak dat kleding flink kan irriteren. Dit komt omdat kledingstukken langs de huid schuren. Omdat de huid in de zij bij deze aandoening zo gevoelig is, zal het schurend effect van kleding zeker niet prettig en zelfs pijnlijk zijn.

Met een vinger aan te wijzen

Bij sommige ziekten of aandoeningen lijkt de pijn overal te zitten. Hierdoor is de pijnlijke plek niet goed aan te wijzen. Wanneer je LACNES hebt dan kun je de pijnlijke plek heel precies aanwijzen. Meestal bevindt deze pijnlijke plek zich op de rand van een rib. Toch kan hij ook ergens anders gesitueerd zijn.

Diagnose laten stellen

De arts kan makkelijk een diagnose stellen middels een lichamelijk onderzoek. Dit wordt gedaan door met een dun of dik staafje of een draadje op de huid te drukken of te tikken. Gekeken wordt hoe drukgevoelig de huid is. Hierbij is het belangrijk dat je zelf aangeeft wanneer je iets voelt of wanneer het pijn doet.

Het kan natuurlijk ook dat het stukje huid gevoelloos is. Een hele lichte aanraking voel je dan niet. Wanneer er op de huid gedrukt wordt dan is het juist extra gevoelig. Geef dit tijdens het onderzoek duidelijk aan.

De arts kan besluiten om een koud voorwerp tegen de huid aan te houden. Bij LACNES lijkt dit voorwerp veel kouder dan het werkelijk is. Wanneer het koude voorwerp elders tegen de huid wordt aangehouden dan merk je het verschil. Dit is iets dat je ook thuis kunt testen.

De pinch-test

Hoe vervelend het ook is, een uitgebreid lichamelijk onderzoek zorgt voor de juiste diagnose. Hier kan de arts de behandeling op afstemmen zodat je zo min mogelijk klachten ervaart. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts ook een zogenaamde pinch-test uitvoeren. Hierbij knijpt de arts in de huid op de plek waar het pijn doet. Je moet aangeven of dit matig tot zeer pijnlijk is.

Verwarring met andere aandoeningen

Chronische pijn in de zij door een beknelde zenuw is heel vervelend. Het kan je dagelijkse ritme en je humeur beïnvloeden. Er zijn aardig wat patiënten waarbij de diagnose niet goed wordt gesteld. Dit komt omdat bij pijn in de zij soms aan andere afwijkingen of aandoeningen wordt gedacht. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van nierstenen of galstenen, of een ziekte aan de darmen.

Behandeling van LACNES

LACNES kan heel geleidelijk ontstaan waardoor je soms lang wacht voordat je naar de huisarts gaat. In andere gevallen ontstaat het heel plotseling. Na het lichamelijk onderzoek zal de arts een behandeling voorstellen.

Meestal bestaat de behandeling uit injectietherapie. De arts kan een lokale verdoving inspuiten. Hierdoor raakt de zenuw verdoofd en voel je geen pijn meer. Het verdovend middel is na enkele uren uitgewerkt. Je zou denken dat dit dus zinloos is maar bij sommige patiënten blijft het effect enkele dagen tot weken aanhouden.

In ongeveer 18% van de gevallen waarbij deze behandeling wordt gedaan blijven patiënten zelfs pijnvrij. Dit betekent dat de chronische pijn in de zij niet meer terugkomt. Vanwege het hoge percentage, want 18% is toch wel wat, is het altijd de moeite waard om eerst lokaal te verdoven.

Meerdere injecties

Bij een grotere groep komt de pijn na enkele dagen tot weken weer terug. De arts zal dan vaker een injectie zetten. Een klein deel van de patiënten ervaart na een aantal injecties geen pijn meer.

Helaas blijft er altijd nog een groep over die klachten blijft houden. Dan zijn er nog andere behandelmethoden.

De PRF-techniek

Een andere manier om LACNES te behandelen is middels de PRF-techniek. Dit staat voor gepulseerde radiofrequente stroom. Via een naald wordt een elektrisch stroompje op de zenuwwortel gezet. Hierdoor kan de zenuwwortel geen pijnsignalen naar de hersenen doorgeven. Deze behandeling vindt poliklinisch onder lokale verdoving plaats, je hoeft dus geen nacht te blijven.

Na de behandeling kan het dat de klachten van LACNES eerst erger worden. Het is belangrijk om je hierdoor niet te laten ontmoedigen. Tijdens deze periode is het verstandig om wat extra pijnstillers in te nemen. Het effect van de PRF-techniek is na 2 tot 8 weken merkbaar.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven