Kniekussen om te slapen, de oplossing voor veel problemen

Bijgewerkt: 3 februari 2023

Ruim de helft van de bevolking heeft tijdens de slaap last van de knieën, heupen of de rug. Als gevolg hiervan slaap je slechter, wat weer van invloed is op je humeur en de concentratie overdag. Een kniekussen verlicht pijnklachten en zorgt voor een comfortabele slaaphouding. Ideaal wanneer er sprake is van knieartrose, pijnlijke heupen of andere klachten.

Speciaal voor zijslapers

Een groot deel van de mensen slaapt op de zij. Deze slaaphouding heeft zowel voor- als nadelen. Van slaaphouding veranderen is vaak lastig, waardoor je telkens op de zij terugdraait.

Een goed matras is voor zijslapers belangrijk. Het voorkomt pijnlijke of stijve spieren aan de schouders, heupen en rug. Is het matras goed en heb je toch last van pijnlijke knieën, heupen of rug? Dan biedt een orthopedisch kniekussen uitkomst. De vorm is speciaal aangepast voor zijslapers, dus niet voor mensen die op de rug of de buik slapen.

De werking van het kniekussen

Bij kniepijn of heuppijn is het mogelijk om een normaal kussen tussen de knieën te leggen. Dit verlicht de druk op de gewrichten. Bovendien zorgt het kussen ervoor dat de heup in lijn met het lichaam komt te liggen. Hierdoor ervaar je niet alleen minder heuppijn maar ook minder lage rugpijn.

Een kniekussen is orthopedisch gevormd. De speciale vorm heeft als doel om het lichaam in de juiste houding te krijgen. De inkepingen zijn bedoeld voor de benen, die er precies tussen passen. De opstaande randjes voorkomt dat de benen verschuiven. Het kussen blijft dus gedurende de nacht goed zitten.

Ademend materiaal

Nog een voordeel van een orthopedisch kniekussen is het ademend materiaal. Dit voorkomt dat je gaat zweten, het kussen vochtig wordt of gaat stinken. Bovendien is de hoes uitwasbaar in de wasmachine. Hierdoor is het kniekussen ook geschikt voor mensen met een allergie.

Beste kniekussens getest

Er zijn veel verschillende kniekussens verkrijgbaar. Ze hebben bijna allemaal dezelfde vorm, zijn ergonomisch en van ademend materiaal. Sommige van deze modellen ligt wat minder comfortabel. We hebben twee van de beste kniekussens uitvoerig bekeken en beschreven.

Swiss Nights met traagschuim

Steeds meer matrassen en hoofdkussens zijn voorzien van memoryfoam oftewel traagschuim. Dit materiaal reageert uitstekend op de druk van het lichaam en de lichaamswarmte, en voelt zeer comfortabel aan. Het materiaal vermindert de druk op uitstekende lichaamsdelen. Het Swiss Nights kniekussen is vervaardigd van dit bijzondere materiaal. Het past zich naar de vorm van het lichaam aan, heeft een goede ventilatie, houdt de benen koel en vermindert gewrichtspijn of rugpijn.

 • Vermindert de druk op de knieën
 • Natuurlijke positie van het lichaam
 • Speciale koelgel
 • Ademende en ventilerende stof
 • Afneembare aan uitwasbaar een hoes
 • Voorzien van elastische band zodat het kussen niet verschuift
 • De elastische band kan soms hinderlijk zijn

Lifetec Premium

Een van de beste keuzes is de Lifetec Premium. Dit model is speciaal ontworpen voor mensen met last van de knie, heup of rug. Maar ook voor iedereen die zijn slaaphouding wil verbeteren. Het kussen ondersteunt pijnlijke knieën bij reuma of artrose, legt de heup in de juiste positie en voorkomt dat de ruggenwervel scheef komt te staan. Het materiaal is zeer zacht en ademend en uiteraard uitwasbaar.

 • Betere bloedsomloop in de benen
 • Heupen in rechte lijn met de rug
 • Zachte bamboe kussenhoes
 • Ademend materiaal
 • Hoes is afneembaar en uitwasbaar
 • Voor sommigen is dit kussen te dik
 • Het elastiek kan om het been draaien

Advies met betrekking tot het elastiek

Veel kniekussens zijn voorzien van een elastische band. Het is de bedoeling om deze band om het been te doen, waardoor het kussen niet verschuift. Uit ervaring blijkt dat de elastische band om het been kan gaan draaien, iets dat zeer hinderlijk is. Het is dan aan te raden om de elastische band niet in gebruik te nemen of zelfs helemaal te verwijderen (afknippen).

In het begin is het even wennen, maar na enige tijd slaap je heerlijk dankzij het kniekussen. Je merkt dat de elastische band niet eens nodig is om het kussen op zijn plaats te houden. Ongewild houd je lichaam het kussen vast, zodat het niet verschuift en de benen in de goede positie blijven liggen.

Hoe vaak een kniekussen uitwassen?

Schaf altijd een kniekussen met uitwasbare hoes aan. We adviseren om de hoes minimaal eenmaal per 14 dagen uit te wassen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven