Knakkende knie bij beweging en het ontstaan hiervan

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Vaak wordt gedacht dat een knakkende knie afkomstig is van artrose. Dat kan zeker het geval zijn maar het kan ook ergens anders aan liggen. In de helft van de gevallen zijn krakende knieën volkomen onschuldig. In de andere helft is er sprake van een beschadiging of een onderliggende aandoening. In dit geval is onderzoek en behandeling nodig.

De symptomen

Iedereen heeft weleens meegemaakt dat de knie en knappend geluid maakte. Vaak bij het plotseling strekken van het been. Sommige mensen hebben hier vaker of misschien wel dagelijks last van. Het knakkende geluid kan hoorbaar zijn bij het buigen van de knie, de trap oplopen en soms bij elke stap die je zet.

Naast een knikkend of krakend geluid kan er soms ook sprake zijn van een stijf aanvoelend gewricht. Het is in dit geval lastig om het kniegewricht te buigen of te gebruiken. Andere symptomen zijn vocht in de knie, zwelling, een verkleuring van de huid en pijn.

Stikstofbellen in het gewricht

Vaak ontstaat een knakkende knie door de aanwezigheid van stikstofbellen in het gewricht. Het kniegewricht bevat een vloeistof waardoor de uiteinden vloeiend over elkaar lopen. In deze vloeistof bevindt zich stikstof (gas). Er kan een vacuüm in het gewricht ontstaan. Wanneer dit vacuüm wordt opgeheven dan wordt de ontstane ruimte met gas gevuld. Dit veroorzaakt een krakend of knappend geluid.

Bij veel mensen is dit bekend als vingers die knakken, maar het kan dus ook in de heupen, knieën en andere gewrichten voorkomen. Dit is een onschuldig verschijnsel en richt geen schade aan het gewricht aan.

Artrose: slijtage aan het kraakbeen

Meer dan 1,6 miljoen Nederlanders heeft last van een vorm van artrose. Dit komt het vaakst aan de heupen en de knieën voor. Ook wordt het in de nek, de schouders en de handen gezien. Feitelijk kan artrose in elk gewricht optreden.

Bij artrose slijt het kraakbeen. Het wordt dunner en kan uiteindelijk verdwijnen. Het komt zelden voor dat kraakbeen geheel verdwijnt, het is een langzaam voortschrijdend proces is. Waarom artrose ontstaat is niet bij iedereen duidelijk. Risicofactoren zijn een verkeerde stand van de benen, overbelasting of eerder opgelopen schade aan het gewricht.

Een knakkende knie bij artrose komt redelijk veel voor. Op zich is het knakken of kraken niet schadelijk. De oorzaak zit hem in een verandering van de structuur van het gewricht. Het kraakbeen gaat er niet meer van slijten maar hinderlijk kan het wel zijn.

Los stukje bot of kraakbeen

Soms is een knakkende knie het gevolg van een stukje bot of kraakbeen dat los zit. Dit veroorzaakt wrijving waardoor er een krakend geluid ontstaat. Een los stukje is altijd het gevolg van beschadiging. Dat kan door artrose ontstaat maar ook door een ongeval.

Wanneer er een stukje bot of kraakbeen los in het gewricht zit zorgt dit niet alleen voor een krakend geluid, ook kan het kniegewricht op slot gaan. Dit gebeurt wanneer het losse stukje tussen het gewricht vast komt te zitten. Je merkt dat je het gewricht dan niet meer kunt strekken of buigen.

Wanneer de knie vaker op slot zit dan is het beter om hiernaar te laten kijken. Soms wordt het loszittend stukje bot of kraakbeen operatief verwijderd.

Glucosamine ondersteunt het kraakbeen. Het wordt veel gebruikt door mensen met artrose, door ouderen en door iedereen die voor soepele gewrichten gaat.

Knakkende knieën tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen

Soms merk je tijdens het bewegen of sporten knakkende knieën, zonder dat er sprake is van schade of pijn. Wanneer je krachtoefeningen doet en de knieën kraken zonder dat ze pijn doen dan gaat het om crepitus. Dat zijn de kleine gasbelletjes in de gewrichtsvloeistof.

Het wordt een ander verhaal wanneer je beweegt of sport en je ervaart niet alleen een krakend geluid maar ook pijn. Dit kan duiden op slijtage van het kraakbeen. Wanneer je hiermee intensief door blijft sporten dan kan er zelfs een gescheurde meniscus optreden.

Het kan dat je alleen tijdens het sporten een krakend geluid en pijn ervaart en bij rust niet. Dan is het beter om even rustig aan te doen. Kijk of de klachten na enkele weken rust weg zijn. Wanneer je het sporten weer oppakt en de klachten komen terug dan is dit een signaal dat er meer aan de hand is. Laat dit altijd door een arts nakijken.

Een krakend geluid na een valpartij

Ben je gevallen en op de knie terechtgekomen? Als gevolg hiervan kun je last hebben van pijnlijke knieën (aan één of beide kanten). Soms is er een bloeduitstorting zichtbaar, herkenbaar als een blauwe of donkere verkleuring van de huid. Dit ontstaat door gescheurde bloedvaatjes.

Er kan vocht in de knieën optreden. Dit is bijna altijd een signaal van een ontsteking of beschadiging in het gewricht. Het vocht kan enkele weken aan blijven houden. Door vocht in de knie kun je het gewricht moeilijker bewegen. Ook kan dit pijnlijk aanvoelen.

Wanneer de knie een knappend geluid na een valpartij maakt dan heeft dit soms met beschadiging van kraakbeen te maken. Het kan ook dat een stukje bot is afgebroken of dat er schade is opgetreden. Wanneer je merkt dat de knie na een valpartij wel erg vaak kraakt moet je dit zeker na laten kijken.

Door de knie heen zakken

Soms ontstaan er andere klachten zoals door de knie zakken. Dit heeft met de sterkte van de spieren te maken. Soms zak je door de knie heen als gevolg van beschadiging in het kniegewricht. In dit geval reageren de spieren af en toe met een overmatige ontspanning.

Wanneer je regelmatig door de knie zakt heeft dit vaak met een beschadiging van de voorste kruisband te maken. Ook artrose of artritis kan hier de oorzaak van zijn. Middels een MRI-scan is te achterhalen wat de exacte oorzaak is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven