Welke kleur schoenen onder een blauwe broek voor dames?

Bijgewerkt: 20 november 2023

Blauw is een koele kleur met een formele en betrouwbare uitstraling. Heb je een blauwe broek maar weet je niet welke kleur schoenen hierop past? In dit artikel vind je een aantal stijltips om goed voor de dag te komen. Welk type en kleur schoenen je draagt is namelijk van verschillende factoren afhankelijk.

Kleuren waar blauw goed mee combineert

In blauwe kleding kom je betrouwbaar over. Ook straal je rust uit. Bovendien is het een kleur die gezag en zakelijkheid overbrengt. Je ziet deze kleur veel in de zakenwereld. Denk maar aan vormen van de politie, die loser, buschauffeurs en treinconducteurs. En de directeur of zakenman in zijn blauw kostuum. Of de zakenvrouw in haar blauw pak, broek of rok.

Wist je dat blauw een favoriete kleur is om naar sollicitaties te dragen? Ook weer omdat je hiermee betrouwbaar overkomt.

Blauw combineert altijd goed met wit, grijs of zwart. Niet alleen met betrekking tot je bloesje, T-shirt of trui die je op je blauwe broek draagt: ook schoenen in deze kleuren passen hier perfect bij. Zwart is sowieso een veilige keuze en past bij alle kleuren. Zwarte schoenen zijn ook nog eens heel neutraal.

Witte schoenen onder een blauwe broek geeft het geheel een zomerse en frisse uitstraling. Ook in de winter kan dit heel goed!

PUMA Caven 2,0 Unisex Sneakers 

Hoewel grijs met blauw goed matcht, zijn grijze schoenen misschien niet de allerbeste keuze om onder een blauwe broek te dragen. Het kan een beetje saai aanvoelen. Je kunt het grijs opfrissen door een opvallend blauwe kleur te dragen, bijvoorbeeld kobaltblauw (koningsblauw).

Bruine schoenen onder een blauwe broek voor dames

Wanneer je een blauwe pantalon (voor dames) hebt, passen hier bruine schoenen goed onder. Kies voor gladde schoenen zoals mooie pumps of gladde, platte schoenen. Onder een blauwe spijkerbroek passen de volgende bruine schoenen heel goed:

 • Leuke laarsjes
 • Platte instappers
 • Pumps
 • Sportieve schoenen (sneakers)

Hush Puppies – Leren Enkellaarsjes

Blauwe schoenen onder een blauwe broek

Kan dat eigenlijk wel, blauwe schoenen onder een blauwe broek aandoen? Ja, maar hier gelden wel een aantal (ongeschreven) regels voor. Ten eerste is het belangrijk dat de schoenen qua tint afwijken van de kleur van de broek. Draag dus geen lichtblauw op lichtblauw of donkerblauw op donkerblauw. Maar wel donkerblauwe schoenen op een lichtblauwe broek (of andersom). Je moet contrast creëren.

Draag je een nette pantalon of een kostuum in de kleur blauw? Dan kunnen schoenen in dezelfde kleur en tint juist wél. Je maakt er dan een mooi (en formeel) geheel van.

Groen en blauw met elkaar combineren

Je trekt je blauwe broek aan en twijfelt of je er groene schoenen onder kunt dragen. Vroeger werd vaak gezegd dat blauw en groen niet bij elkaar passen. Misschien ken je dit advies nog van je moeder of oma. Tijden zijn veranderd: groen en blauw kunnen prima samen. Het geeft een frisse uitstraling, met een natuurlijk vleugje.

Een marineblauwe broek matcht prima met groene schoenen. Heb je een lichtblauwe broek, kies dan voor donkergroene schoenen, laarsjes of pumps. Probeer contrast aan te brengen want blauw en groen zijn beide koele kleuren. Wanneer je ze in eenzelfde tint draagt, lijken ze te veel op elkaar.

Bijzondere kleuren die wel en niet kunnen

Tegenwoordig zijn schoenen in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor dames zijn de volgende modellen erg populair:

 • Pumps
 • Sneakers
 • Enkellaarsjes
 • Hoge laarzen
 • Sleehakken
 • Instappers
 • Veterschoenen

Blauw en rood vormt een speelse uitstraling. Rode schoenen kunnen dus prima onder jouw blauwe broek. Kies zeker voor elegante rode schoenen zoals enkellaarsjes, rode pumps of stoere rode sneakers.

Graceland Rode enkellaarsjes

Oranje schoenen kan alleen wanneer je een donkerblauwe broek draagt. Of ga voor schoenen in een zachtoranje kleur, dit kan bij verschillende tinten blauw. Over het algemeen is blauw met oranje niet de allerbeste combinatie.

Geel is net als oranje en rood een warme kleur. De combinatie blauw en geel valt op: het is een sterke kleurencombinatie. Deze kleuren zijn bijna complementair, waarbij ze nagenoeg tegenover elkaar in de kleurencirkel staan. Dit betekent dat deze twee elkaar versterken. Let wel op je blauwe broek, in combinatie met een gele schoenen, niet te veel op een werkoutfit gaat lijken.

Roze schoenen op een blauwe broek kan, maar kies in dit geval voor zachtroze in combinatie met lichtblauw. Of donkerroze bij donkerblauw. Kobaltblauw, koningsblauw of middenblauw kun je beter niet met roze combineren.

Gekleurde schoenen die je liever niet op een blauwe broek draagt zijn paars, oranje, barbieroze of neonkleurtjes. Voor de rest is er veel dat je kunt matchen en mixen.

Hoe je een blauwe broek of rok mooi blauw houdt

Nieuwe intens gekleurde blauwe kleding geeft enige tijd kleur af bij het wassen. Dit gebeurt sowieso de allereerste keer dat je het kledingstuk wast. Maar het kan ook hierna nog tot vier wasbeurten af blijven geven.

Daarom is het belangrijk om blauwe kleding eerst apart te wassen. De eerste keer was je het kledingstuk koud, zodat de stof niet gaat krimpen. Door wat azijn aan het programma toe te voegen voorkom je dat de blauwe kleurstof veel afgeeft.

Blijf de eerste vier wasbeurten voorzichtig: was je nieuwe blauwe broek niet samen met lichte kledingstukken. Laat de blauwgekleurde broek slechts korte tijd in de zon drogen, zonlicht heeft namelijk een blekend effect. Een andere optie is de kleding in de schaduw te drogen hangen, of in de droogtrommel. Een droogtrommel zorgt voor extra wrijving aan de vezel waardoor de blauwe verf minder lang afgeeft.

Blauwe kleding krijgt oranje verkleuring

Sommige kledingstukken vertonen na het wassen een oranje verkleuring. Dit kan komen door het gebruik van crèmes, zalfjes, chloor of te veel zonlicht. De verkleuring kan ook ontstaan door wrijving, iets dat je vooral in de plooien en de oksels terugziet. Bij een broek merk je door de verkleurde plekken tussen de benen. Bij kwalitatieve (merk)kleding komt dit minder vaak voor.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven