Kenmerken van een verliefde man

Bijgewerkt: 4 februari 2023

Hoe weet je of hij verliefd is? De kenmerken van een verliefde man zijn soms verborgen. Toch kun je, wanneer je goed oplet, achterhalen of hij jou (of iemand anders) leuk vindt. Een verliefde man zal namelijk typisch mannengedrag vertonen. En dat is precies wat hem verraadt.

Uitleg over verliefdheid

Een verliefde man herkennen is één ding, maar wat is verliefdheid precies? Verliefdheid is een gevoel. Het ontstaat wanneer je iemand zowel fysiek als geestelijk aantrekkelijk vindt. Verliefdheid is in het begin van een relatie aanwezig. Maar het kan ook eenzijdig zijn, waarbij de ander niet datzelfde gevoel heeft.

Tip: bij verliefdheid speelt het reukzintuig een grote rol. Hoe lekkerder iemand ruikt, hoe groter de aantrekkingskracht. Hul jezelf in een lekker geurtje.

5 kenmerken verliefde man

Vindt hij jou leuk of is hij (op iemand anders) verliefd? Hieronder vind je vijf belangrijke kenmerken van een verliefde man.

1. Grotere pupillen en langer aankijken

Een man die verliefd is krijgt grotere pupillen wanneer hij je aankijkt of met je praat. Grotere pupillen ontstaat door een stimulatie in het zenuwstelsel. Het is niet zo dat de pupillen heel groot worden maar het scheelt toch wel een beetje.

Een verliefde man zal zijn object vaker en langer aankijken. Maar wanneer degene waar hij verliefd op is naar hem kijkt, draait hij zijn hoofd plots weg. Als hij al wegkijkt dan is de vloer ineens heel interessant. Een van de kenmerken van een verliefde man is dat hij naar de grond kijkt wanneer zijn potentiële partner hem aankijkt. Een kwestie van verlegenheid? Nee, dit is verliefdheid.

Bij verliefdheid zal hij ook onbewust naar je mond kijken. Dit komt omdat de mond een grote aantrekkingskracht heeft.

2. Onrustige lichaamstaal

Een ander kenmerk is onrustige lichaamstaal, maar alleen in aanwezigheid van degene waar hij verliefd op is. De verliefde man beweegt snel, friemelt veel en kan zijn hoofd niet stilhouden. Verder komt hij wat onhandig over. Er kunnen zomaar dingen uit zijn handen vallen of hij weet niet meer hoe hij iets moet aanpakken.

Onrustige lichaamstaal is niet aanwezig wanneer zijn ‘verliefde object’ buiten bereik is. Op dat moment is hij weer zijn eigen ik.

3. Hij toont interesse

Geloof het of niet maar een verliefde man zal altijd interesse tonen. Niet in een willekeurige voorbijganger maar wel in degene waar hij verliefd op is. Hij vraagt naar toekomstplannen, welke hobby’s zijn crush heeft en wat het lievelingseten is. Die interesse kan best ver gaan, waardoor de ander het idee heeft uitgehoord te worden.

Hoe kan het dat hij zoveel interesse toont en zoveel vragen stelt? Onbewust probeert hij te achterhalen of hij wel een goede match met de ander vormt. Bovendien wil hij alles van en over zijn crush weten.

4. Macho gedrag (mannengedrag)

Een van de belangrijkste kenmerken van een verliefde man is typisch mannengedrag. Sommigen noemen het ook wel macho gedrag, hoewel hij dit niet zo bedoelt. De man in kwestie laat weten hoeveel geld hij heeft, welke belangrijke functie hij op het werk vervult, hoe vaak hij sport of hoeveel kilo hij kan tillen. Hierbij wil hij misschien wel beter overkomen dan hij daadwerkelijk is.

Aan de andere kant is hij uiterst galant of maakt veel complimentjes. Ook dit behoort tot het typische verliefde mannengedrag. Daarnaast kan hij wat flauwe grappen maken. Hier moet je maar doorheen prikken.

5. Jaloezie

Een verliefde man is pas echt verliefd wanneer hij ook jaloers gedrag vertoont. Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijk gedrag. In vroegere periode was er een alfamannetje die ervoor moest zorgen dat de vruchtbare vrouwtjes niet door concurrenten werden afgepakt. De verliefde man voelt zich ook het alfamannetje. Hij moet zijn vrouwtje goed beschermen.

Zodra er een andere man in de buurt komt vertoont de verliefde man jaloers gedrag. Iemand die jaloers is probeert de aandacht te trekken. Vaak met woorden maar dit kan ook met daden zijn. Eigenlijk moet je jaloezie als onderdeel van onzekerheid zien. Dus het is eigenlijk best wel schattig.

Let op dat jaloezie niet de overhand neemt. Je hebt namelijk ook ziekelijke jaloezie en dat is zeker niet goed. Wanneer iemand ziekelijk jaloers is dan maakt hij (of zij) jou ongelukkig.

Verliefde partner herkennen

Het kan ook dat je eigen paar maal verliefd is op iemand anders. De volgende kenmerken komen naar voren, hoewel niet altijd even duidelijk:

  • Hij is de laatste tijd optimistisch en vrolijk
  • Meer aandacht aan het uiterlijk besteden
  • Veel met de smartphone bezig zijn

En ja, een verliefde partner kan plots ook meer aandacht krijgen voor de eigen partner. Hierbij worden de verliefde gevoelens op de eigen partner geprojecteerd.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven