Keerklepcontrole verplicht: zo voer je het uit

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De keerklep of het terugslagventiel voorkomt dat er water, poeder of gas terugstroomt. Vaak kom je dit als terugstroombeveiliging in drinkwaterinstallaties tegen. Keerkleppen zijn belangrijk want het voorkomt de vorming en verspreiding van legionella. Bovendien stroomt er geen vervuild water terug in de waterleiding.

Is een elektrisch apparaat aangesloten op de drinkwaterinstallatie? Dit geldt voor de vaatwasser, de koffiemachine, de behandelunit van de tandarts maar ook andere apparaten of installaties. Voor deze apparaten is het belangrijk om keerkleppen ieder jaar te laten controleren.

Is een keerklepcontrole verplicht?

Nee, voor particulier installaties is een keerklepcontrole niet verplicht. Wel kan dit soms noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat er verontreinigd water terug in de waterleiding stroomt. Of dat je te maken krijgt met legionellabacteriën.

Voor bedrijven kan een keerklepcontrole wel verplicht zijn. Dit geldt zeker voor beheerders of eigenaren van collectieve drinkwaterinstallaties. Daarnaast kan dit binnen de horeca verplicht zijn.

Dit wordt er gedaan tijdens een keerklepcontrole

Tijdens de controle wordt bekeken of de keerkleppen voldoende sluiten wanneer de druk in de waterleiding wegvalt. Een goede sluiting is belangrijk om te voorkomen dat het water terugstroomt. Bij een professionele keerklepcontrole wordt er een keuringssticker op het apparaat of de installatie geplakt. Op deze sticker staat de datum van de keuring en de status. Ook ontvang je een keuringsrapport.

Oorzaak van slecht werkende keerkleppen

Voor bedrijven met een collectieve drinkwaterinstallatie is een jaarlijkse keerklepcontrole verplicht. Keerkleppen kunnen namelijk slechter of onjuist werken. Meestal is dit het gevolg van de aanwezigheid van gruis of kalkafzetting. Daarnaast gaan keerkleppen slechter werken wanneer ze al wat ouder zijn.

Keerkleppen binnen het huishouden

Veel mensen staan er helemaal niet bij stil maar keerkleppen kom je overal binnen het huishouden tegen. Denk maar eens aan de wasmachinekraan met een keerklep. Deze klep voorkomt dat er water met wasmiddelen of vervuiling terug in de waterleiding loopt. De klep voorkomt dus dat je drinkwater vervuild raakt.

Bekijk wasmachinekraan met keerklep

Diezelfde klep kom je ook bij de vaatwasser tegen. Ook de koffiemachine die op de drinkwatervoorziening is aangesloten, is voorzien van deze klep. Dit komt binnen huishoudens vrij weinig voor want de meeste koffieapparaten zijn niet op de waterleiding aangesloten.

Veel kranen zijn voorzien van een keerklep. Deze terugstroombeveiliging voorkomt dat het water terugstroomt. Feitelijk kan het water maar één richting op en dat is naar buiten.

Ook de brandslang is hiervan voorzien

Horecapanden en bedrijfsgebouwen zijn vaak voorzien van een brandslang. Deze brandslang is aangesloten op de waterleiding. In dit geval is hij voorzien van een keerklep. Deze zit direct gemonteerd op de tapkraan van het apparaat, maar soms ook op de waterleiding.

Een brandslang in de woning kom je minder vaak tegen, maar het kan wel. In dit geval ga je voor een volledige brandbeveiliging. Met behulp van een brandslang blus je de brand of vertraag je dit zodat je de schade beperkt. Laat je een brandslang in je woning installeren? Zorg kan zeker voor een keerklep.

Bij een particuliere brandslanginstallatie is een jaarlijkse keerklepcontrole niet verplicht. Het mag wel.

Overweeg je om een brandslang aan te schaffen? Bekijk de mogelijkheden voor huishoudens.

Keerklepcontrole zelf uitvoeren

Een keerklepcontrole kost geld. Om op deze kosten te besparen willen velen zelf de keerklepcontrole uitvoeren. Dit is mogelijk wanneer je weet hoe keerkleppen werken, wat de normeisen zijn en wanneer je voldoende verstand hebt van de installatie.

Voor professionele (drinkwater)installaties is het aan te raden om de controle door een bedrijf uit te laten voeren. Je weet dan zeker dat de controle goed wordt gedaan en je ontvangt een keuringsrapport. Tijdens de controle wordt ook bekeken of er keerkleppen aanwezig zijn, want die kunnen soms ontbreken.

Gaat het om een drinkwaterinstallatie met 50 keerkleppen of meer? Dan is steekproefsgewijs controleren toegestaan. Wel moet vooraf duidelijk zijn dat de keerkleppen op een tekening overzichtelijk vermeld staan. De steekproefmethode is niet toegestaan bij keerkleppen die een speciale functie hebben. Vraag dit eventueel na.

Dit kost een keerklepcontrole

Een keerklepcontrole is in sommige gevallen verplicht. Als beheerder of eigenaar van een drinkwaterinstallatie heb je namelijk de plicht om veilig drinkwater te leveren. Laat keerkleppen regelmatig testen aan keuren.

Het gaat hier om specialistisch werk, iets dat sommigen ook wel zelf kunnen doen. Voor bedrijven is het zeker aan te raden om deze verplichte controle professioneel uit te laten voeren. De kosten van een keerklepcontrole zijn afhankelijk van het aantal keerkleppen en vierkante meters. Een keerklepcontrole kost tussen de 275 en 1500 euro per keer. Dit is exclusief btw.

Dit gebeurt er wanneer je de jaarlijkse controle niet uit laat voeren

Sommige bedrijven of drinkwaterinstallaties verzuimen de verplichte keerklepcontrole. Wanneer er dan een legionellabesmetting plaatsvindt zijn ze volledig verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan. Bovendien kan dit tot een hoge boete leiden en soms zelfs (tijdelijke) sluiting van het bedrijf.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven