Juiste pak voor een bruiloft

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je gaat binnenkort trouwen of je bent als bruiloftsgast uitgenodigd. Wat is het juiste pak voor een bruiloft? Een trouwpak is niet zomaar een pak, en als gast gelden wat ongeschreven regels. In deze blog ontdek je wat mannen naar een bruiloft dragen.

Van trouwkostuum tot bruiloftspak

Wanneer je zelf trouwt draag je een ander pak dan wanneer je gast op een bruiloft bent. Je volgt eerst wat informatie voor elke man die gaat trouwen. Hierna lees je wat bruiloftsgasten dragen.

Het is gebruikelijk om het trouwpak af te stemmen op de bruidsjurk of het trouwpak van je partner. Daarnaast is het belangrijk dat het trouwpak bij jouw figuur past.

JACK & JONES 
Maat 46 – 56
Valt normaal

OppoSuits 
Maat 44 – 64
Valt normaal

Hier volgen enkele tips om het juiste trouwpak uit te kiezen:

  • Een smoking als trouwkostuum: draag het jasje los zodat de broekriem zichtbaar is. Kies voor een donkere kleur.
  • Het rokkostuum is een formeel pak met een korte voorkant met scherpe punten. Het achterpand is langer.
  • Een modern trouwpak bestaat uit een colbert en een pantalon, eventueel aangevuld met een gilet.
  • Een jacquet is een formeel trouwpak waarvan het jasje lange en ronde voorpanden heeft. Dit draag je traditioneel op een gestreepte broek.

Juiste pak wanneer je gast op een bruiloft bent

Wat dragen mannen naar een bruiloft? Het is in ieder geval belangrijk dat je nooit méér opvalt dan de bruidegom (en de bruid).

Wat je als bruiloftsgast draagt is afhankelijk van type bruiloft (formeel of informeel), en het seizoen. Maar ook je figuur en je voorkeuren spelen mee.

JACK & JONES 
Maat 46 – 56
Valt normaal

Suitable
Maat 46 – 56
Valt normaal

Een zomerbruiloft

Ga je naar een zomerbruiloft? Dan is een lichtgekleurd pak of kostuum een zeer goede keuze. Denk hierbij aan wit, lichtblauw, lichtgrijs of beige. Lichtroze kan ook op een zomerbruiloft. Let wel op de kleur: deze mag niet opvallender zijn dan de outfits van het bruidspaar.

Het juiste pak voor een winterbruiloft

Valt de bruiloft in de winter (of de herfst), dan kies je voor kleuren die hierbij passen. Denk aan zwart, donkerblauw of middenblauw, donkergroen, donker- of middengrijs. Je kunt ook voor een van de seizoenskleuren voor de herfst of winter kiezen: bruin of bordeauxrood.

Een pak kiezen voor een informele bruiloft

Een informele bruiloft kenmerkt zich door minder gasten dan normaal. De dag bestaat uit relaxen en genieten. Het bruidspaar is informeel gekleed, dit wil zeggen geen traditionele bruidsjurk en trouwkostuum.

Bij een informele bruiloft worden geen hoge eisen aan de kleding van de bruiloftsgasten gesteld. Wel kom je netjes en stijlvol gekleed. Meestal is het prima om een kostuum of pak te dragen dat je ook naar andere gelegenheden draagt. Bijvoorbeeld naar je werk. Je kunt ook een nette pantalon of spijkerbroek dragen. Combineer dit met een poloshirt of een overhemd, met hier een jasje overheen.

Is alles informeel, dan mag je best een overhemd met een kleurtje, krijtstreepje of printje dragen. Maar voorkom te felle kleuren of Hawaï-shirtjes/blousjes.

Herenpak voor een formele bruiloft

Formele bruiloften zijn traditioneel. Er gelden regels en etiquettes met betrekking tot de ceremonie, de aankleding en de kleding van de bruiloftsgasten. Dit maakt het ook lastiger om als gast het juiste kostuum of outfit te kiezen.

Het is gebruikelijk om bij een formele bruiloft een net pak te dragen. Een tweedelig pak bestaat uit een pantalon en een jasje. Ga je voor een driedelig pak dan hoort hier ook een gilet bij. Dit laatste is handig wanneer je het warm krijgt. Je kunt het jasje uittrekken waarbij het giletje ervoor zorgt dat je er nog steeds netjes opstaat.

Hoe draag je het kostuum?

Het is belangrijk dat een strookje van je manchet (mouw van het overhemd) onder het jasje zichtbaar is. Je moet dus zeker geen colbert of jasje met te lange mouwen dragen. Maar de mouwen moet uiteraard ook niet te kort zijn. Bij een formele bruiloft kun je er nog voor kiezen om manchetknopen aan de mouwen van je overhemd te bevestigen.

Bij een colbert met een enkele rij knopen maak je het bovenste knoopje dicht als je staat. Ga je zitten dan mag dit knoopje weer open. Zijn er twee verticale knopen aanwezig, dan maak je de onderste knoop open.

Let goed op de lengte van de broek of pantalon. De zoom aan de onderzijde raakt de bovenkant van je schoenen, zonder over je schoenen heen te vallen. Wanneer je gaat zitten komt de zoom wat omhoog. Zorg dus dat je nette sokken draagt!

De schoenen wanneer je naar een bruiloft gaat

Onder een kostuum draag je altijd gladde nette schoenen. Toch zie je steeds vaker sneakers onder een pak of kostuum. Voor een informele bruiloft kan dit zeker. Wel moeten de sneakers goed managen met de rest van de outfit. Of je nu nette herenschoenen of sneakers draagt: zorg dat ze schoon en mooi zijn.

Draag geen open schoenen, slippers, sandalen of laarzen naar een bruiloft. Tenzij het een informele zomerse bruiloft is en het bruidspaar heeft aangegeven dat informele kleding gewenst is. Weet je het niet zeker, draag dan nette schoenen en leg informele schoenen in je auto. Zo kun je altijd nog wisselen.

Stropdas, vlinderdas of strikje

Sta je er netjes op? Maak het geheel af met een stropdas, vlinderdas of strikje. Een stropdas is ideaal voor een feestelijke gelegenheid, maar heeft ook een zakelijke uitstraling. Een vlinderdas of strikje is niet geschikt voor zakelijke gelegenheden maar kan wel op een bruiloft.

De breedte van een vlinderdas mag nooit breder zijn dan de kraag. De punt van de stropdas net boven de riem of broek uitkomen.

Draag op een grijs, bruin of zwart pak en blauwe stropdas. Een witte stropdas staat goed op een informele of zomerse outfit. Bruin is een herfstkleur en matcht goed met een lichte blauwe of lichtroze outfit.

Groene stropdassen zijn populair voor een bruiloft. Draag dit op een wit overhemd. Liever een opvallende kleurstropdas of vlinderdas zoals oranje, geel of rood? Zorg dat het altijd goed bij je hemd en pak past. Je kunt met dit soort felle kleuren al snel de mist in gaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven