Isla Mujeres: hoe je er naartoe reist en wat er te doen is

Bijgewerkt: 12 september 2023

Zon, palmbomen, parelwitte stranden en een helderblauwe zee. Dat is Isla Mujeres. Het is een klein eilandje dat op ongeveer 20 minuten varen van de Mexicaanse stad Cancún ligt. Is Isla Mujeres de moeite waard, hoe reis je er naartoe en wat is er te doen? In deze reisblog alles over dit prachtige vrouweneiland.

De ligging van Isla Mujeres

Om te begrijpen waar Isla Mujeres ligt, moeten we eerst helemaal uitzoomen. Mexico is een land in Noord-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten. Dit land heeft weer dan 130 miljoen inwoners.

Cancún is een stad die in het uiterste oosten van Mexico ligt. Het bevindt zich op het schiereiland Yucatán, tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Deze stad trekt jaarlijks ontzettend veel toeristen aan.

Dan heb je Isla Mujeres. Dit is een eilandje dat ten oosten van Cancún ligt. Het eiland heeft ongeveer 12.000 inwoners. Het is 7 km lang en slechts 650 m breed. Een wandeling aan de buitenste grenzen van het eiland zou ongeveer 3 uur en 45 minuten duren. Dan ben je helemaal rondom het eiland gewandeld. Dit geeft aan hoe klein dit eiland is.

Poster – Uitzicht op Caribische Zee bij Isla Mujeres


Het vrouweneiland van de Maya’s

Isla Mujeres is een heilige plek voor de Maya’s. Dit is een volk dat zowel in noordelijk Centraal-Amerika als in het zuiden van Mexico leeft. Het eiland Isla Mujeres was vroeger een heilige plek die aan de godin Ixchel was gewijd. Daarom wordt dit eiland ook wel het vrouwen van de Maya’s genoemd.

Wat er te doen is in Isla Mujeres

Wanneer je in het oosten van Mexico verblijft, of een backpackreis maakt, moet je zeker eens dit eiland bezoeken. Ondanks dat het een klein eilandje is, zijn er best wat leuke dingen te doen.

De prachtige stranden met de wuivende palmbomen trekken toeristen aan. Maar geen paniek, het is heel lang niet zo druk als op de stranden van het vasteland. Je geniet van het helderblauwe water en natuurlijk de hagelwitte stranden. Daarnaast kun je onbeperkt snorkelen en duiken.

Wil je veel meer van het eiland zien? Huur dan een golfkarretje. Het lijkt misschien vreemd om in een golfkar over het eiland te toeren, maar dit wordt heel veel gedaan. Het is leuk, ontspannend en je komt werkelijk overal.

Je huurt een golfkar voor ongeveer € 60 per dag. Wil je het kaartje voor een uurtje huren, dan betaal je gemiddeld € 15. Het is dus goedkoper om het golfkarretje gelijk voor een hele dag in te huren. Een andere manier om jezelf te verplaatsen is per taxi. Je betaalt gemiddeld € 6 om van de ene naar de andere kant van het eiland komen. Hartstikke goedkoop!

Enkele leuke dingen om te doen, en attracties:

  • Zwemmen met walvishaaien
  • Een snorkeltour
  • Een zeiltochttocht
  • Playa Norte (hier stond ooit een stenen tempel)
  • Punta Sur (ijzeren sculpturen)
  • Botánico Beach Club (strandclub)
  • Capilla de Guadalupe (kleine kapel)
  • Schilpaddenkweekstation Tortugranja
  • Nationaal park Garrafon

Het centrum

Het noordelijk gedeelte van het eiland is veel te doen, wat met toerisme te maken heeft. In het centrum vind je verschillende hotels, gasthuizen, taxi’s, restaurants en winkeltjes. In de hoofdstad is er een gezellige drukte. Bezoek zeker de souvenirshops, hier vind je leuke snuisterijen.

Wanneer je langs de pier wandelt vind je openluchtrestaurants. Gewoon in de buitenlucht lunchen of dineren, hartstikke gezellig. Overdag kan het in het centrum en rondom het toeristisch gedeelte wat druk zijn. Dit komt voornamelijk door dagjesmensen uit de grotere steden (het vasteland). In de avond hangt er een rustige en romantische sfeer.


Slapen op het eiland

Isla Mujeres is prima om je reis in Mexico te beginnen of te eindigen. Wil je nog wat langer op dit eiland doorbrengen? Het eiland beschikt over ongeveer 10 hotels. De meeste van deze hotels vind je aan de noordkant van het eiland.

Je hebt keuze uit goedkope tot hele dure hotels. De prijs is ook een beetje afhankelijk van het seizoen. In het toeristenseizoen betaal je veel meer dan wanneer je in de winterperiode op dit eiland verblijft.

Enkele goede hotels zijn Mia Reef, Aluxus en Villa Kiin. Ook het Izla Beach front Hotel is een aanrader, midden op het eiland en weg van alle drukte.

In welk hotel je ook verblijft, vanwege de maximale breedte van 650 meter van het eiland, heb je altijd uitzicht op het strand. Dat kan niet missen.

Zo reis je naar Isla Mujeres

Er ligt geen vliegveld op Isla Mujeres. Wel op Cancún. Vanuit Cancún vliegveld kun je op verschillende manieren naar Isla Mujeres. Je kunt gebruik maken van de gedeelde shuttle. Per veerboot ga je naar het eiland. De boottocht duurt tussen de 20 en 30 minuten.

Er is ook een pendeldienst, maar die gaat weer via de veerboot. Er ligt geen brug tussen het eiland en Cancún. Houd er rekening mee dat de totale reistijd tot twee uur kan bedragen, omdat je ook moet inchecken en op de boot moet wachten. In sommige gevallen moet je zo lang wachten dat de totale reistijd wel tien uur bedraagt. Plan de overtocht dus goed in.

Naar Isla Mujeres reizen kost tussen de $ 12 en $ 73. Een privé transfer is het duurst. Kijk dus even wat de goedkoopste optie is.

Het is mogelijk om met de auto naar Isla Mujeres te gaan. Hiervoor rijd je met je auto de vrachtveerboot op. Houd er wel rekening mee dat het moeilijk is om op het eiland zelf een parkeerplaats vinden. Het eiland is zo klein en het trekt toch toeristen aan, waardoor je mogelijk geen parkeerplek krijgt.

Het alternatief is een auto op het eiland zelf huren. Dit kan wel heel lastig worden, want er liggen geen autoverhuurbedrijven op het eiland. Maar soms vindt er particuliere autoverhuur plaats.

Hieronder een tabel met de verschillende manieren om van Cancún naar Isla Mujeres te reizen.

Manier van VervoerDuurKosten 
Veerboot30-45 minuten210 MXN ($12,00) 
Catamaran Dagtocht10 uur1.245 MXN ($73,00) 
Speedboot Dagtocht10 uur500 MXN ($29,00) 

Hoe lang op Isla Mujeres verblijven?

In twee uurtjes heb je te weinig van het eiland gezien. Het is aan te raden om zeker een nachtje op Isla Mujeres te verblijven. Zo kun je alles bezichtigen en optimaal genieten van de rustige sfeer.

Indien je het leuk. Kun je er ook een hele week of misschien al langer verblijven. Houd er wel rekening mee dat je misschien snel op het eiland bent uitgekeken. Gelukkig ligt Cancún er niet zo ver vanaf, per veerboot maak je de overtocht.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven