Is het topper matras onzin?

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

Een topdekmatras (topper) is erg populair. Je legt het bovenop het reguliere matras en het verhoogt het ligcomfort. Vooral op boxsprings kom je dit dunne matras veel tegen. Juist door die groeiende populariteit wordt beweerd dat het topper matras onzin is. Ontdek de feiten en fabels omtrent dit matras.

Kenmerken van een topper

Feit: een topper is altijd een stuk dunner dan een regulier matras. Het heeft een dikte van 5 tot 10 centimeter, hoewel er ook dunnere toppers op de markt zijn.

Fabel: een dun regulier matras kan ook als topper dienen. Dit klopt niet helemaal want een normaal matras heeft een andere opbouw dan een topdekmatras. Een topmatras voegt extra comfort toe maar biedt geen ondersteuning. Wanneer je twee dunne matrassen op elkaar legt dan heb je eigenlijk een dubbele ondersteuning. In theorie klinkt dit mooi, maar in de praktijk kan een dubbele ondersteuning to-much zijn.

Topper 160×200 – HR60 koudschuim
Toros Bedden 180×200 Topmatras

Het toppermatras: de nadelen hiervan

Je hoort steeds vaker dat het topper matras onzin is, en hier schuilt wel een kleine waarheid in. Wanneer je een topper op een standaard matras legt, dan heeft dit geen toegevoegde waarde. Om het standaard matras zit namelijk een comfortlaag. Leg je hier een topper bovenop dan krijg je twee comfortlagen, waar je in de praktijk weinig van merkt.

Het is geen oplossing voor een slecht matras

Wanneer je oude matras veel doorzakt of in een slechte staat is, dan zou je dit op kunnen lossen door hier een topdekmatras bovenop te leggen. Helaas is dit een verkeerde gedachte. Een regulier matras moet een goede ondersteuning aan het lichaam geven. Een topper kan die ondersteuning niet bieden maar verhoogt alleen maar het ligcomfort. Dus wanneer je een topper matras gebruikt om een oud matras als nieuw te maken, dan is dit geld weggooien.

De meest geschikte combinatie

In sommige gevallen is een topper matras wél een goede keuze. Bijvoorbeeld bij een boxspring met een dik matras. Door een topmatras hier bovenop te leggen hoef je het hoeslaken alleen maar over de topper te trekken. Dit ziet een stuk mooier uit.

Wanneer je veel zweet dan kan een topper een goede keuze zijn. Dit dunne matras vangt het eerste vocht op. Let wel op dat het reguliere matras dat er onder ligt niet gaat schimmelen. Het vocht mag dus zeker niet geheel door de topper trekken.

Wil je dat het reguliere matras langer meegaat? Door gebruik te maken van een topmatras ontzie je het echte matras, waarmee je de levensduur verlengt.


Wanneer je eigen matras te hard aanvoelt

Een matras met een stevige hardheid is geschikt voor buikslapers of voor mensen met een vol postuur. Sommigen kopen een matras met een hoge hardheid omdat dit in eerste instantie prettig aanvoelt. Het biedt namelijk een goede ondersteuning. Na verloop van tijd kan het stevige ligcomfort vervelend aanvoelen.

In dit geval is een topdekmatras helemaal geen verkeerde keuze. Het zorgt ervoor dat het ligcomfort zachter wordt, waarbij de ondersteuning van het reguliere matras behouden blijft.

De prijs van een topper

Het probleem met een topper is dat de prijs niet heel goedkoop is. Voor een tweepersoons topdek matras van 160 × 200 cm betaal je tussen de € 100 en € 300. Kies je voor een eenvoudige topper van 3 cm dik dan ben je goedkoop uit, maar een te dun model heeft geen toegevoegde waarde.

Wanneer je wat geld bijlegt koop je hier een normaal matras voor. Het is dus aan te raden om te bedenken wat beter is: het oude matras vervangen voor een nieuw exemplaar of toch alleen voor een topper gaan.


Conclusie: is het topper matras nu onzin of niet?

Er zijn voldoende redenen om een losse topper te kopen. Bij een boxspring is dit veel makkelijker omdat een topper dunner en licht van gewicht is, en hierdoor makkelijker om te keren. Bovendien ziet het mooier uit om het hoeslaken alleen om de topper te doen en niet om het dikke boxspring matras.

Het is ook de ideale oplossing wanneer het matras te hard aanvoelt of je eigenlijk wel wat extra comfort tijdens het slapen wil ervaren. In deze gevallen is het topmatras een goede koop.

Het is wel zonde om een topper te gebruiken om een oud matras op te peppen, of om te denken dat een topdekmatras een regulier matras kan vervangen. Op een eenpersoons matras kun je beter geen topper gebruiken, tenzij de bedrand boven het matras uitsteekt. Is dit niet het geval dan is de kans vrij groot dat de topper gaat verschuiven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven