Is een kerstpakket nog van deze tijd?

Bijgewerkt: 14 november 2023

Als werknemer is het ieder jaar de vraag of je wel of geen kerstpakket moet samenstellen. Enerzijds is het ouderwets, en niet meer van deze tijd. Aan de andere kant blijken veel Nederlanders hier toch naar te verlangen. Wat is wijsheid? Ontdek wat je dit jaar met het kerst- of eindejaarspakket doet.

Een bedrijf is niet verplicht om een kerstpakket te geven

In het begin van de 19e eeuw is het kerstpakket geboren. Boeren gaven hun knechten op tweede kerstdag vrij, zodat ze naar hun familie konden wel eens ze kregen een mand met lekkernijen mee. Dit was een blijk van waardering voor al het gedane werk van het afgelopen jaar.

Andere ambachtslieden (werkgevers) namen dit gebruik over. Ze gaven hun personeel vlak voor de kerstdagen, traktaties voor het gezin mee naar huis. Zo is deze traditie langzaam overgegaan in het moderne kerstpakket.

Bedrijven zijn niet verplicht om hun personeel in kerstpakket te geven. Het is dan ook geen wettelijk recht, maar een extraatje.

Moet je nog wel een kerstpakket geven?

Deze traditie, ontstaan in het begin van de 19e eeuw, is nog steeds van toepassing. Maar is een kerstpakket nog van deze tijd, of kunnen we van de traditie afstappen?

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders waarde hecht aan een kerstpakket. Al in november kijken ze verlangend naar de inhoud van het pakket uit. Vaak wordt ook gespeculeerd wat ze dit jaar krijgen. Gaat het om levensmiddelen, drank, huishoudelijke producten of een cadeaubon?

Dit gebeurt er wanneer je het kerstpakket afschaft

In coronatijd hebben veel bedrijven het kerstpakket tijdelijk afgeschaft. Het personeel kreeg hiervoor in de plaats een kleine attentie, en soms helemaal niks. Dit heeft tot veel teleurstelling onder medewerkers geleid.

Een kerstpakket is niet alleen een blijk van waardering richting het personeel. Het stimuleert het personeel om productief te zijn en te blijven. Bovendien draagt het bij aan het welzijn van de medewerker. Een tevreden medewerker zet zich beter voor het bedrijf in.

Kerstpakket Geschenkpakket 
Ffilmbox cadeau

Het kerstpakket afschaffen? Sommige werknemers denken hier serieus over na. Enerzijds omdat de inhoud vaak voor kritiek zorgt. Anderzijds omdat dit extra kosten met zich meebrengt. Toch gaat het om het idee, de waardering en de boodschap die de werkgever hiermee overbrengt.

Veelgestelde vragen over kerstpakketten

Is het kerstpakket typisch Nederlands, wat is een normaal bedrag voor een geschenk en hoe ziet een traditioneel kerstpakket eruit? Hieronder vind je de zeven meest gestelde vragen over kerstpakketten.

1. Waarom krijgen mensen een kerstpakket?

Dit extraatje rondom kerst is een blijk van waardering en een beloning voor al het werk dat geleverd is. Bovendien is een kerstpakket een originele manier om medewerkers en hun gezinnen een goede kerst te wensen.

2. Wat is een normaal bedrag om te besteden?

Bedrijven geven in 2023 en 2024 gemiddeld € 50 voor een kerstpakket of eindejaarsgeschenk uit. Voor zakenrelaties ligt het bedrag € 60, iets hoger dan voor personeel. Grote bedrijven geven vaak wat meer uit. Kleine bedrijven met maximaal vijf medewerkers hebben vaak een kleiner budget, en besteden tussen de € 25 en € 40 per pakket.

Het komt niet vaak voor dat een bedrijf helemaal niks met Kerstmis geeft. Ontvangt het personeel geen kerstpakket, dan zal er vaak een kerstbonus worden uitgekeerd.

3. Wie regelt de kerstpakketten?

Je zou denken dat de kerstman verantwoordelijk is voor de kerstpakketten, maar hij heeft het al druk genoeg met het verzamelen en inpakken van alle cadeautjes.

De werkgever regelt het kerstpakket, maar kan dit ook uitbesteden. Er zijn veel bedrijven die complete kerstpakketten aanbieden. De werkgever hoeft alleen maar het thema door te geven, het budget en het gewenste aantal pakketten.

4. Welke datum krijg je een kerstpakket?

Sommige werkgevers organiseren een kerstborrel, vlak voor de kerstvakantie. Dit is ook een mooi moment om de kerstpakketten te overhandigen. Is er geen kerstborrel? Dan is de dag vlak voor het aanbreken van de kerstvakantie een geschikt moment om de pakketten uit te delen. Hier is geen vaste datum voor.

5. Wat is een kerstattentie?

Sommigen noemen het kerstpakket ook wel een kerstattentie. Maar er zit verschil tussen deze twee. Een attentie is een klein geschenk (een kleinigheidje). Meestal heeft het een waarde van vijf tot twintig euro en bestaat uit één product. In een kerstpakket zitten meerdere producten.

6. Wat willen mensen als kerstpakket?

Het is niet de vraag of een kerstpakket nog van deze tijd is, maar hoe je het pakket samenstelt. Wat willen mensen in hun kerstpakket zien? 45% van de medewerkers geeft aan dat ze een cadeaubon praktisch vinden. Toch is dit voor veel werkgevers te eenvoudig om te geven. Het mist namelijk de persoonlijke waardering.

Energiezuinige gadgets en milieuvriendelijke of duurzame producten doen het altijd goed. Net als DIY-pakketten. Ook eten en drinken scoort nog steeds hoog, vooral wanneer het luxegoederen betreft.

7. Wat te doen met kerstpakket wanneer het onbruikbaar is?

Soms heb je al veel in huis en ontvang je via het pakket nog meer producten. Wat moet je daarmee? Je kunt het aan de Voedselbank in jouw buurt schenken. Zo help je mensen in armoede tijdens de kerst. Ook kun je de inhoud aan familie, vrienden of collega’s geven. Gooi niks weg, dit is hartstikke zonde.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven