De invloed van het matras op een goede nachtrust

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

Een matras kan je nachtrust maken of breken. Geen enkel matras is hetzelfde, net als de slaaphouding, lichaamsbouw en lichaamsgewicht. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat het matras het lichaamsgewicht goed verdeelt. Dit is weer afhankelijk van verschillende factoren. Eén ding is duidelijk: de ruggengraat moet in een natuurlijke S-vorm liggen.

Een matras kopen is heel persoonlijk

Je kunt geen partij matrassen kopen en deze vervolgens aan wat willekeurige mensen uit te delen. Een matras is heel persoonlijk. De keuze is niet alleen afhankelijk van de voorkeuren maar ook van de situatie. Denk hierbij aan bouw en lichaamsgewicht, maar ook de slaaphouding. Lichamelijke klachten spelen ook een grote rol.

HR Koudschuim matras 160×200

Hoe het matras invloed heeft op de nachtrust

Word je bijna elke ochtend wakker met spierpijn of een rug die als gebroken aanvoelt? Heb je het idee dat je slecht geslapen hebt? De kans dat het aan het matras ligt is heel reëel. Wel met een kanttekening: chronische klachten zoals een hernia, reuma of slaapproblemen worden niet door het matras veroorzaakt. Maar het matras kan bestaande klachten wel verergeren.

Een matras moet ervoor zorgen dat je lichaam volledig ontspant. Dan pas ervaar je een goede nachtrust. Wanneer je lichaam en met name de spieren te gespannen zijn, dan word je meerdere keren per nacht wakker. Ook kan het dat je zeer licht slaapt of in de ochtend te vroeg wakker bent.

Tip: Neem de tijd om een matras te testen voordat je er een koopt. Lig erop in verschillende slaaphoudingen en voel hoe het matras reageert op jouw lichaam. Dit helpt je om het juiste matras te vinden dat bij jouw slaapbehoeften past.


Wakker worden met hoofdpijn

Wanneer je met hoofdpijn ontwaakt heeft dit niet altijd met het matras te maken. Meestal ligt het aan het hoofdkussen. Een te hoog hoofdkussen zorgt ervoor dat je nek in een onnatuurlijke houding komt te liggen.

Buikslapers kunnen ook eerder last krijgen van hoofdpijn, naast nekpijn of schouderpijn. Dit komt omdat de buikslaper het hoofd opzij moet draaien om goed adem te halen. Dit is een onnatuurlijke houding waardoor er veel spanning op de nekspieren en schouderspieren komt te staan. Het gevolg: de pijn in deze spieren trekt naar het hoofd toe.

Tintelende handen, voeten of armen

Iedereen kent het gevoel van tintelende handen of voeten. Dit ontstaat wanneer je een tijdje in een vreemde houding hebt gezeten of gelegen. Door de vreemde houding raken de bloedvaten bekneld, waardoor de doorbloeding naar de ledematen minder wordt. Wanneer het matras te hard is dan geeft dit veel druk aan de schouders en de heupen. Als gevolg hiervan raken bloedvaten afgekneld.

Het kan dat je midden in de nacht wakker wordt met een tintelend gevoel in de handen of armen, soms in de voeten of de benen. Door je lichaam te bewegen komt de doorbloeding weer op gang, het tintelend gevoel verdwijnt snel.

Wanneer dit vaker voorkomt dan kan dit zeker aan het matras liggen. Kijk gelijk even naar je slaaphouding, want dit is medebepalend.

7 zones – koudschuim

Rugpijn is de meest gehoorde klacht

Een slecht matras veroorzaakt in veel gevallen rugpijn. Meestal komt dit omdat het matras te hard of juist te zacht is. Een hard matras geeft voornamelijk druk op de rug, de heupen en de schouders. Er ontstaat drukpijn, naast een soms doof of tintelend gevoel.

Een zeer zacht matras is net zo slecht. Hierdoor zakt het lichaam teveel door, waardoor de ruggengraat in een onnatuurlijke houding komt te liggen. De spieren willen dit opvangen en staan de hele nacht op spanning. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit tot rugklachten leidt.

“Een goed matras is als een stille nachtelijke metgezel. Het ondersteunt je lichaam en omarmt je, zodat je elke ochtend met vernieuwde energie en een glimlach op je gezicht ontwaakt.”


Wat is een goed matras?

Matrassen zijn door de jaren heen flink verbeterd. Ze bieden een betere ondersteuning dan pakweg 50 jaar geleden. Ook is er meer aandacht gekomen voor comfort en luxe. Het is niet te zeggen wat een goed matras voor jou is, maar er zijn wel wat algemene richtlijnen.

Comfortzones

Een goed matras heeft bij voorkeur minimaal vijf comfortzones. De betere modellen hebben zelfs zeven of negen van deze ondersteunende zones. Dit betekent dat de verschillende onderdelen van het lichaam een perfecte ondersteuning krijgen. Hierdoor ligt de ruggengraat zeker in de gewenste S-houding, al is dit ook weer afhankelijk van je slaaphouding.

Een bovenlaag van koudschuim of traagschuim

De betere matrassen hebben een bovenlaag van koudschuim of traagschuim. De kern kan ook uit koud- of traagschuim bestaan, of heeft een pocketvering. De buitenlaag van schuim zorgt voor een comfortabel gevoel. Bovendien heeft dit materiaal een goede drukverdeling en voorkomt het dat het matras veel te hard ligt.

Ventilerend

Veel mensen hebben last van nachtelijk zweten. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, maar met het ouder worden krijg je hier ook meer last van. Een goed ventilerend matras voorkomt dat je kletsnat wakker wordt. Eigenlijk is een ventilerend matras voor iedereen aan te raden, want het is veel hygiënischer.

Als laatste tip: houd rekening met je lichaamslengte, de breedte (lichaamsbouw) en het lichaamsgewicht. Sommige matrassen zijn niet geschikt voor buikslapers, kijk hier ook naar.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven