Ik wil een kunstgebit maar mijn tandarts niet

Bijgewerkt: 26 september 2023

Mensen krijgen op steeds latere leeftijd een kunstgebit. Dat is goed nieuws want dit betekent dat tandartsen goed hun werk doen (voorlichting en behandeling). Toch is een kunstgebit soms nodig. Bijvoorbeeld bij ernstige tandbederf en het verlies van meerdere tanden. Soms besluit je het zelf “ik wil een kunstgebit”, maar de tandarts wil dit niet.

Mag de tandarts een kunstgebit weigeren?

De tandarts is verplicht om je zo goed mogelijk over problemen te informeren. Wanneer deze ernstige tandbederf constateert, moet de tandarts dit melden. Hij moet tips geven omtrent een goede verzorging van het gebit, maar ook welke behandeling nodig is.

Als patiënt mag je over de behandeling beslissen. Wil je deze behandeling, of liever niet? Je kunt bijvoorbeeld besluiten om gaatjes niet te laten vullen, of een wortelkanaalbehandeling achterwege te laten.

Maar dit betekent niet dat je gelijk een kunstgebit krijgt. De tandarts zal er alles aan doen om het gebit te redden. Hier ontvang je advies en een behandelplan over. Hierdoor lijkt het alsof de tandarts je niet aan een kunstgebit wil helpen.

Kunsttanden – om de perfecte voortanden te krijgen.


Wanneer je toch een kunstgebit wil

Het kan dat je geen enkele behandeling wil, alleen een kunstgebit. Bijvoorbeeld omdat je gebit niet mooi uitziet, of omdat je moeite hebt met de dagelijkse verzorging hiervan. Het kan ook dat je zoveel tanden of kiezen mist, dat je niet meer goed kunt kauwen.

Wanneer dit echt je wens is, zal de tandarts hier in veel gevallen gehoor aan geven. Maar alleen wanneer je gebit in slechte staat is, of als je veel tanden of kiezen mist. Niet alle tandartsen willen gezonde tanden of kiezen uittrekken en verruilen voor een prothese, alleen omdat jij dit mooier vindt.

Het kan dus dat jij een kunstgebit wil, maar je tandarts niet. Het hangt van de situatie af of de tandarts verplicht is om je te helpen. Bij ernstige pijn of ernstig tandbederf, met welke reden dan ook, moet de tandarts een behandeling starten.

Verschil tussen een kunstgebit en klikgebit

Ik wil een kunstgebit, waar moet ik voor kiezen? Er is een verschil tussen een kunstgebit en klikgebit. In kunstgebit zit los en de mond. Ondanks dat hij goed wordt aangemeten, kan hij uiteindelijk losser gaan zitten. Dit komt omdat het kaakbot vooral de eerste maanden na het trekken van tanden en kiezen, blijft slinken. Een kunstgebit kun je ook makkelijk in de mond bewegen.

Bij een klikgebid krijg je implantaten in de kaak. Deze implantaten blijven altijd zitten. Het gebit hecht zich aan de implantaten vast. Hierdoor is het klikgebit niet in de mond te bewegen. Ook blijft het altijd goed zitten, ongeacht het slinken van het kaakbot.

Is het erg om een kunstgebit te krijgen?

Een kunstgebit kiezen omdat je geen zin hebt om je tanden te poetsen, is een slechte keuze. Je moet weten dat je met een gebitsprothese nog steeds aandacht aan verzorging moet besteden.

In sommige gevallen is het beter om voor een prothese te kiezen. Vooral wanneer de functie van je eigen gebit achteruitgaat, of wanneer het geheel erg storend is. Door bepaalde medicijnen kunnen je tanden en kiezen namelijk afbrokkelen. Of het kan dat alles ontzettend scheef staat. Dit is niet alleen cosmetisch storend, ook maakt dit de verzorging van je gebit erg moeilijk. Hierdoor kunnen er makkelijker ontstekingen ontstaan.

Het is dus niet altijd erg om een prothese te krijgen. Je moet er rekening mee houden dat je in het begin heel erg moet wennen. Het voelt anders aan dan je eigen tanden en kiezen. Ook kan de prothese soms knellen, pijn doen of lenen ontstekingen veroorzaken. De tandarts moet de prothese dan opnieuw op maat maken.

Wat kost een kunstgebit?

Helaas is een kunstgebit een stuk duurder dan veel andere tandartsbehandelingen. Voor een totale prothese (boven en onder) betaal je in 2023 ongeveer € 1400. Hieronder alle kosten op een rij.

  • Volledige prothese: ongeveer € 1400
  • Alleen in de bovenkaak: ongeveer 800
  • Alleen in de onderkaak: ongeveer € 800

Een volledige prothese is dus iets goedkoper. Maar dit moet geen reden zijn om hier zomaar voor te kiezen.

Vergoeding door de zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering krijg je een groot deel van het kunstgebit vergoed. Deze vergoeding bedraagt 75% van het totaalbedrag. De overige 25% is voor eigen rekening. Dit valt namelijk onder de eigen bijdrage.

Rekenvoorbeeld

  • Volledige prothese: € 1400
  • Vergoeding door de zorgverzekering: € 1050
  • Eigen bijdrage: € 350

De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Met een aanvullende verzekering wordt soms ook de eigen bijdrage vergoed. Let hier goed op, want niet elke aanvullende verzekering heeft dezelfde dekking. Bijvoorbeeld bij CZ, alleen de aanvullende verzekering Gezinnen, of Jongeren, vergoedt de 25% die je zelf moet betalen. Maar wel met een maximumvergoeding per jaar.

Vooral in het begin moet het kunstgebit aangepast worden. In dit geval krijg je 90% vergoed. Deze vergoeding geldt ook wanneer de prothese gerepareerd moet worden.

Hoe vaak mag je een nieuw kunstgebit?

Je mag zo vaak een nieuw kunstgebit vragen, als je zelf wil. Maar dit betekent niet dat het ook altijd vergoed wordt. De zorgverzekeraar vergoedt elke vijf jaar een nieuw kunstgebit. Je hoeft echter niet elke vijf jaar een nieuwe prothese aan te vragen. Wanneer deze 8 jaar of misschien wel 15 jaar meegaat, is dit ook goed.

Helaas kun je vergoedingen van de zorgverzekeraar niet bij elkaar optellen. Je kunt dus geen 15 jaar met een kunstgebit doen en vervolgens 3 × 5 jaar de vergoedingen combineren. De vergoeding blijft altijd 75%, met een tussenliggende periode van minimaal vijf jaar.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven