Iemand zoeken op social media

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Je zoekt een persoon waarvan je de naam weet, maar misschien niet volledig. Gelukkig is iemand zoeken op social media niet zo moeilijk. Je moet alleen weten op welk kanaal je moet zijn. Daarnaast bestaat het risico dat iemand helemaal geen gebruik maakt van sociale media. Of dat je meerdere mensen met dezelfde naam tegenkomt.

Mensen zoeken op internet

Dankzij het internet is het tegenwoordig heel gemakkelijk om iemand op te zoeken. Meer dan 90% van de bevolking heeft minstens één social media-account. Daarnaast vind je mensen via Google of een van de andere zoekmachines.

Ook zijn er websites die je helpen krijg je zoektocht. Bijvoorbeeld de telefoongids (particulieren) of de Gouden gids (bedrijven). Daarnaast verzamelen sommige websites data die naar personen te herleiden is.

Zo kan je iemand vinden op social media

In 2023 gebruiken 14,1 miljoen Nederlanders social media. Dat zijn er meer dan ooit. Kinderen, volwassenen en zelfs senioren zijn op gemiddeld twee tot drie platforms actief. Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar zit op social media.

Dankzij de enorme hoeveelheid aan gegevens, is het niet zo moeilijk om iemand te vinden op social media. Maar je moet wel de naam (voornaam en achternaam) van die persoon weten. Het liefst ook de woonplaats. Hoe minder informatie je hebt, hoe lastiger het wordt om iemand te zoeken.

Jouw Instagram Naam Sticker


Zoeken op voor- en achternaam én woonplaats

Het makkelijkst is om iemand te zoeken op social media, waarbij je de voor- en achternaam en ook de woonplaats kent. Die woonplaats kan belangrijk zijn wanneer je platforms zoals Facebook, LinkedIn en Twitter bezoekt. Maar op een platform zoals Instagram, TikTok en Pinterest speelt de woonplaats een minder grote rol.

Bezoek eerst een van de meest populaire sociale platforms. Voer hier de voor- en achternaam van de persoon in, eventueel aangevuld met de woonplaats. Hanteer deze volgorde:

 1. Facebook
 2. LinkedIn
 3. X of Twitter
 4. Instagram
 5. TikTok
 6. Pinterest
 7. BReal
 8. Mastodon
 9. Overige social media

Wanneer je de gegevens op het platform invoert, krijg je waarschijnlijk een aantal resultaten te zien. Gaat het om een veelvoorkomende naam dan is de resultatenlijst aardig lang. Bij minder populaire namen is het wat makkelijker zoeken.

Iemand zoeken op social media wanneer je alleen de voornaam weet

Het wordt een stuk lastiger wanneer je alleen een voornaam hebt. In dit geval draait het om de uniekheid van de voornaam. Bijvoorbeeld Sandierro, een zelfbedachte voornaam die zo uniek is, dat deze persoon direct vindbaar is. Ook Bjanca en Laana zijn uniek namen of unieke schrijfwijzen.

Tip: wil je een naam voor je (ongeboren) baby verzinnen? Kies liever niet voor een unieke naam of unieke schrijfwijze. Je kind krijgt hier later last van, omdat het weinig privacy heeft. Het is namelijk alleen op voornaam overal vindbaar.

Zoek niet alleen op voornaam die bij jou bekend is, maar ook eventuele bijnaam. Facebook bijvoorbeeld toont bijnamen in de profielen.

Kijk in de zoekresultaten vooral naar profielfoto’s. Denk je de persoon op de foto te herkennen? Klik op het profiel en ontdek of je de juiste persoon hebt gevonden.

Zoeken op achternaam

Is alleen de achternaam bij jou bekend? Ook dan sta je voor een hele uitdaging. Gaat het om een niet veelvoorkomende achternaam, dan is het wat makkelijker om iemand op social media op te zoeken. Maak ook nu weer gebruik van de meest populaire platforms en werkt naar de minder populaire platforms toe.

Bij veelvoorkomende achternamen heb je een probleem. De lijst kan oneindig lang zijn. Het vraagt veel tijd om elke profielfoto te checken, en soms moet je zelfs naar profielen gaan om hier meer te ontdekken.

Handleiding personen zoeken op social media

Hieronder vind je wat handleidingen voor de verschillende social media platforms. Zo weet je hoe je makkelijk iemand kunt vinden.

1. Facebook

 1. Ga naar de Facebook-website of -app.
 2. Klik bovenaan op het zoekpictogram (een vergrootglas).
 3. Typ de naam van de persoon die je wilt vinden in het zoekveld.
 4. Blader door de zoekresultaten om de juiste persoon te vinden.

2. Instagram

 1. Open de Instagram-app.
 2. Tik op het vergrootglaspictogram onderaan (Ontdekken).
 3. Typ de naam van de persoon in het zoekveld bovenaan.
 4. Bekijk de profielen die verschijnen en tik op degene die je zoekt.

3. X of Twitter

 1. Ga naar de Twitter-website of -app.
 2. Klik op het zoekpictogram (een vergrootglas) rechtsboven.
 3. Typ de naam of gebruikersnaam van de persoon in het zoekveld.
 4. Blader door de zoekresultaten om het juiste account te vinden.

4. LinkedIn

 1. Ga naar de LinkedIn-website of -app.
 2. Klik bovenaan op het zoekpictogram (een vergrootglas).
 3. Typ de naam van de persoon in het zoekveld.
 4. Blader door de zoekresultaten om het juiste LinkedIn-profiel te vinden.

5. TikTok

 1. Open de TikTok-app.
 2. Tik op het vergrootglaspictogram onderaan (Ontdekken).
 3. Typ de naam of gebruikersnaam van de persoon in het zoekveld.
 4. Bekijk de profielen die verschijnen en tik op degene die je zoekt.

6. Pinterest

 1. Ga naar de Pinterest-website of -app.
 2. Klik bovenaan op het vergrootglaspictogram.
 3. Typ de naam van de persoon in het zoekveld.
 4. Blader door de zoekresultaten om relevante borden of profielen te vinden.

Wat te doen als je de persoon niet kan vinden?

Zorg dat je de naam of gebruikersnaam van de persoon correct invoert. Een kleine typefout zorgt ervoor dat je de persoon niet vindt. Alleen een naam invoeren is te algemeen. Probeer specifieke informatie in je zoekopdracht op te nemen. Bijvoorbeeld de woonplaats, een gemeenschappelijke vriend of de werkgever van die persoon.

Sommige social mediaplatforms hebben zoekfilters om de resultaten te verfijnen. Gebruik deze zoekfilters om op basis van locatie, datum of werkgever te zoeken.

Misschien zoek je iemand waarmee je gemeenschappelijke vrienden of connecties. Vraag aan gemeenschappelijke connecties of ze je kunnen helpen om de persoon te vinden. Of kijk in de contactlijst of vriendenlijst van deze mensen, misschien zie je hier de juiste persoon tussen staan.

Wanneer het niet lukt om iemand via social media te zoeken, probeer het dan eens via een zoekmachine zoals Google. Typ de naam van de persoon samen met relevante informatie in. Bijvoorbeeld Naam Achternaam LinkedIn. Of Naam Woonplaats Facebook.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven