Hoe gratis muziek downloaden? Zo dus!

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Betalen voor een cd of elpee? Niet nodig, muziek downloaden is veel makkelijker. Vaak kost dit geld, maar gratis muziek downloaden is ook mogelijk. Er zijn een aantal methoden om muziek te downloaden op de computer, telefoon of een ander apparaat.

Downloaden zonder hiervoor te betalen

Het gratis downloaden van muziek is niet altijd illegaal. Zolang de auteursrechthebbende hier toestemming voor geeft, mag je muziek downloaden. Ook wanneer dit gratis is. Helaas komt het zelden voor dat je aan gratis muziek kunt komen.

Ruim 30% van de Nederlanders downloadt wel eens illegaal muziek of films. De vraag is of muziek downloaden strafbaar is. Nee, het is niet strafbaar om illegaal muziek te downloaden. Dit geldt ook voor het illegaal downloaden van games, films en series. Wel kan de auteur een schadevergoeding eisen.

Op een legale manier muziek kopen? Hier vind je de beste cd’s, LP’s en nog veel meer.

Waar kun je gratis muziek downloaden?

Via verschillende websites en applicaties is het mogelijk om gratis muziek te downloaden. Hieronder vind je de mogelijkheden.

YouTube (video’s en audiobibliotheek)

Via YouTube vind je rechtenvrije muziek, hiervoor moet je bij de audiobibliotheek zijn. Vaak wordt dit soort muziek gebruikt in YouTube video’s. Maar je kunt de muzieknummers natuurlijk ook voor eigen gebruik inzetten.

Verder vind je op YouTube heel veel muziekvideo’s. Wist je dat het mogelijk is om de muziek achter deze video te downloaden? Hier heb je een speciale convertor voor nodig. Het gebruik van die convertor is gratis, zoek in Google naar de meest geschikte YouTubeconvertor.

Spotify – miljoenen muzieknummers

Het gebruik van de populaire audio app Spotify is gratis. Je luistert naar miljoenen verschillende muzieknummers. Maak zelf een playlist zodat je altijd je favoriete muziek bij de hand hebt. Gebruikers hebben de mogelijkheid om via Spotify muzieknummers te downloaden. Helaas kun je deze muziek alleen via de Spotify app afspelen.

Jamendo – rechtenvrije muziek

Zoek je muzieknummers voor (commerciële) video’s of ben je benieuwd naar opkomende artiesten? Gratis muziek downloaden kan via de website Jamendo. Je zal hier geen populaire nummers voorbij zien komen, maar wel rechtenvrije muziek voor commercieel- of privégebruik. Daarnaast heel veel nummers van opkomende artiesten. Ook interessant want sommige van deze artiesten zijn later wereldberoemd.

Jamendo is in ieder geval een website waar je gratis muziek downloadt, en ook nog eens op een legale manier. Je kunt dus nooit een schadeclaim verwachten.

Amazon – groot aanbod

Een andere manier om gratis muziek te downloaden is via het populaire Amazon Music. Je vindt hier meer dan 6000 gratis muzieknummers, direct klaar om naar je apparaat te downloaden. Op Amazon kom je ook wat bekende artiesten of muziekbands tegen.

NoiseTrade

Beginnende of minder bekende artiesten bieden hun muziek vaak gratis aan via de website NoiseTrade. Hiermee zetten ze zichzelf in de spotlight. De muziek die je op deze website vindt is volledig gratis te downloaden.

Torrent sites

Wil je gratis muziek downloaden en hierbij een onbeperkte keuze hebben? Dan kom je al snel bij een van de vele torrent sites uit. Veel van deze sites zijn gratis in gebruik, bij sommigen moet je een abonnement afsluiten. Via een Torrentsite downloadt je niet alleen muziek maar ook films, series, ebooks en software.

Een aantal van deze sites is er vanwege strenge wetgeving mee moeten stoppen. Zo liet het populaire The Pirate Bay weten dat het vanaf januari 2022 gedwongen de stekker eruit moest trekken. Andere bekende (gratis) Torrent sites zijn TorrentDownloads, Torrentz2 en RARBG.

Muziek downloaden tegen betaling

Wil je niet het risico lopen op een schadeclaim? In Nederland loopt dit niet zo’n vaart, alleen mensen die duizenden nummers per dag downloaden moeten voorzichtig zijn. Maar af en toe wat gratis muziek downloaden op een illegale manier heeft vaak geen ernstige gevolgen.

Maar wanneer je ook nog eens films en software downloadt, dan kun je dit beter op een legale manier doen. Hiervoor kun je bij aanbieders zoals Usenet of Spotnet terecht.

Hoe groot is de kans dat je gepakt wordt bij illegaal downloaden?

Je hebt het hierboven al even voorbij zien komen: gratis muziek downloaden is niet illegaal. Toch wordt er vaak gesproken van illegaal downloaden, feitelijk betekent dit dat je muziek downloadt waarvoor je niet betaalt.

De kans dat je in Nederland gepakt wordt is vrij klein. Al helemaal wanneer je af en toe illegaal muziek downloadt.  Mochten ze er wel achter komen dan is het niet zo dat de politie op de stoep staat. Je kunt hier ook geen gevangenisstraf voor krijgen. Wat zijn dan de gevolgen? Een bedrijf of auteursrechthebbende kan een civiele zaak starten. Er volgt dan een schadevergoeding, door sommigen ook wel boete genoemd.

Op zich valt de hoogte van die schadevergoeding wel mee. Vaak ligt dit rond de € 150. Maar het illegaal aanbieden van muzieknummers is veel duurder, de schadevergoeding kan oplopen tot meer dan € 10.000.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven