Hersenbloeding bij een kat: herkennen van een beroerte

Bijgewerkt: 8 februari 2023

Je hoort regelmatig dat iemand een hersenbloeding heeft gehad. Wist je dat ook katten een beroerte kunnen krijgen? Dit ontstaat door een gebrek aan zuurstofrijk bloed in de hersenen. Ook een bloedpropje of een bloeding kan voor een beroerte zorgen. Een hersenbloeding bij een kat verloopt iets anders dan bij mensen.

Verschillende oorzaken van een hersenbloeding

Meestal ontstaat een hersenbloeding bij een kat doordat er geen zuurstofrijk bloed bij de hersenen komt. Bijvoorbeeld door een bloedpropje dat de belangrijkste ader afsluit.

Het ontstaan van bloedpropjes heeft weer met voeding in combinatie met beweging te maken. Steeds meer huiskatten kampen met overgewicht en een hoog cholesterolgehalte. Dit is een risicofactor voor het ontstaan van een beroerte.

Verder kan een kat een te hoge bloeddruk hebben. Andere oorzaken voor een hersenbloeding bij de kat is een aangeboren afwijking van de bloedvaten, de aanwezigheid van een hersentumor of een behandeling met bloedverdunnende medicijnen.

Herkennen of je kat een beroerte heeft (of heeft gehad)

Wanneer een mens een beroerte krijgt dan zal deze onduidelijk praten. Daarnaast zijn er nog wat andere kenmerken. Bij een kat is een beroerte veel lastiger te identificeren. Hieronder zie je wat symptomen die erop kunnen duiden dat poes of kater een hersenbloeding heeft gehad.

Verlies van bewustzijn

Wanneer de kat bewusteloos is dan kan dit zeker op een hersenbloeding duiden. Ook kan er iets anders aan de hand zijn. Hoe dan ook is bewusteloosheid nooit goed. Hoe weet je of de kat zijn bewustzijn heeft verloren? Hij ligt er slap bij en reageert niet op de omgeving. Verder kunnen er spierspasmen optreden.

Verwardheid

Weet je kat niet waar hij is of heeft hij moeite met de oriëntatie? Ook dit kan op een beroerte duiden. Al helemaal wanneer je merkt dat het dier in een cirkel blijft lopen of vreemde gedragingen vertoont. Het kan ook dat de poes of kater jou als eigenaar niet meer herkent.

Het kopje scheefhouden

Een kat die een beroerte heeft gehad zal de kop vaak scheef houden. Het is voor de kat niet mogelijk om de kop rechtop te dragen. Soms kantelt het koppie steeds opzij. Het kan ook dat het dier een draaiende beweging met zijn kop maakt.

Het scheef houden van de kop heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een beroerte, een tumor in de hersenen of een ziekte aan de hersenen. Soms is de oorzaak minder ernstig, bijvoorbeeld iets in het binnenoor.

De kat loopt alsof hij dronken is

Bijna alle katten die een hersenbloeding hebben gehad kunnen niet in een rechte lijn lopen. Ze lopen alsof ze een glaasje teveel op hebben. Sommige katten gaan in cirkels lopen. In het begin lijkt dit grappig maar dit soort symptomen moet je serieus nemen.

Ook nu weer kan de oorzaak iets anders zijn dan een beroerte. Bijvoorbeeld pijn aan één kant van het lichaam of misschien wel een plaatselijke verlamming. Sommige katten hebben last van epilepsie. Dit komt voornamelijk bij witte katten met blauwe ogen voor. Ook bij een elliptische aanval kan de kat zwalken alsof hij dronken is.

Verhoogd kattenbed na beroerte, voorkomt vallen

Verlamming van de achterpoten

Sommige katten lopen zoveel schade aan de hersenen op dat de achterpoten verlamd raken. In dat geval gaat het dier met de achterpoten slepen. Het kan ook dat de kat de controle over de achterpoten kwijtraakt. Op de video zie je een kat met verlamde achterpoortjes, ontstaan als gevolg van een beroerte.

De verlamming kan ook aan de voorpoten ontstaan, hoewel dit minder vaak voorkomt. Wees altijd waakzaam voor plotselinge verlamming. Controleer voor de zekerheid of je kat niet door een voertuig is aangereden.

Anders reageren dan normaal

Kijk goed naar het gedrag van de kat. Reageert het dier anders dan normaal? Bijvoorbeeld wanneer je eten klaarmaakt of met een speeltje heen en weer beweegt. Wanneer de kat hier niet goed op reageert dan kan het dat er iets met zijn hersenen is.

Het hoeft natuurlijk niet dat de poes of kater een beroerte heeft gehad. Het dier kan ook duizelig zijn of last van hoofdpijn hebben. Desoriëntatie kan ook wat andere oorzaken hebben zoals verschillende ziekten.

Pupillen van ongelijke grootte

Kijk goed in de ogen van de kat. Veel katten vinden dit niet zo prettig maar het is echt belangrijk om dit te doen. De pupillen van de kat moeten van gelijke grootte zijn. Wanneer je er met een lampje in schijnt moeten de pupillen kleiner worden.

Bij katten met een beroerte kunnen de pupillen van ongelijke grootte zijn. Ook kan het dat de pupillen niet goed op licht reageren. Daarnaast kan het dat het dier moeilijk met zijn ogen focussen. Je ziet dan dat de pupillen snel heen en weer bewegen.

Sommige katten zijn na een beroerte blind. Dit kan ook ontstaan wanneer de bloeddruk van het dier al enige tijd te hoog is. Plotselinge blindheid kan op een naderende hersenbloeding duiden. Houd dit soort symptomen dus zeker goed in de gaten.

Moeilijk kunnen eten

Na een beroerte kunnen veel katten moeilijker eten. Het is dan nodig om het dier te helpen met eten. Soms is dwangvoeding nodig.

In de video zie je een kat die na een beroerte weer langzaam zelfstandig eet. Je ziet dat het dier tevens de controle over zijn lichaam gedeeltelijk is kwijtgeraakt.

Plotselinge achteruitgang

Een belangrijk kenmerk van een hersenbloeding bij katten is dat de achteruitgang of veranderingen plotseling optreden. Wanneer de kat in een periode van enkele weken slechter gaat zien, minder gaat horen of steeds meer gaat zwalken dan heeft dit waarschijnlijk niet met een beroerte te maken. De oorzaak is ergens anders te zoeken.

Complicaties van een hersenbloeding

In ernstige gevallen kan een kat aan een hersenbloeding overlijden. In zeer milde gevallen treedt er weinig hersenschade op en herstelt het dier binnen enkele weken.

Epilepsie komt vaker voor wanneer een kat een hersenbloeding heeft gehad. Hierdoor krijgt de kat epileptische aanvallen.

Een van de complicaties is verlamming. Vaak aan één of beide achterpootjes maar soms ook aan het voorpootje (of allebei de voorpootjes).

Blijvende hersenschade zorgt ervoor dat de kat niet meer goed kan functioneren. Hij heeft moeite met lopen en eten, weet zijn weg niet goed te vinden en kan zeker niet op of van een tafel of kast springen.

Controle door de dierenarts

Het is niet zo verstandig om een kat die een beroerte heeft gehad naar buiten te laten. Eerst moeten het dier door de dierenarts worden nagekeken. Dit gebeurt middels een lichamelijk onderzoek.

Soms verricht de dierenarts andere onderzoeken zoals een CT-scan, MRI-scan en soms een röntgenfoto. Dit is bedoeld om te kijken of er sprake is van een beroerte of andere schade in het lichaam. De dierenarts kan ook een ruggenprik uitvoeren om wat vocht uit het ruggenmerg te halen.

Vaak zal de dierenarts een behandeling starten. Meestal krijgt het dier medicijnen. Fysiotherapie verbetert de controle over de ledematen en het lichaam. Soms is het nodig om de bloeding te stoppen of weg te halen, hiervoor moet de kat geopereerd worden. Dit gebeurt onder algehele narcose.

Het herstel

Sommige katten herstellen volledig, anderen blijven met hersenschade achter haar. Dit soort katten hebben een levenslange beperking. Juist deze katten kunnen zonder begeleiding niet naar buiten. Dit is te gevaarlijk. Koop een kattentuigje en ga af en toe lekker met je kat naar buiten. Zo kan de kat met hersenschade toch van de frisse buitenlucht en het zonnetje genieten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven