Haaranalyse alcohol bij geverfd haar

Bijgewerkt: 26 september 2023

Wanneer je alcohol drinkt is het niet de bedoeling dat je een auto bestuurt. De politie gebruikt alcoholtesters om te kijken of je gedronken hebt. Daarnaast is een bloed- of urinetest mogelijk. De politie kan zelfs een haaranalyse uitvoeren. Alcohol blijft namelijk dat 90 dagen in je haar zitten. Dit onderzoek wordt door rechtbanken als bewijs gebruikt.

Maar is een haaranalyse alcohol bij geverfd haar wel betrouwbaar? Want in geverfd haar zitten verschillende soorten stoffen. De vraag is of dit de uitslag kan beïnvloeden.

Zo wordt de haaranalyse uitgevoerd

Niet altijd is een alcohol haaranalyse nodig. De rechtbank vraagt hierom wanneer er sprake is van rijden onder invloed, in combinatie met de ernstig verkeersongeval. Of bij een levenslang rijverbod. Dankzij de haaranalyse kan bekeken worden of iemand onder invloed heeft gereden.


Maar waarom wordt voor deze test gekozen? Omdat tot 90 dagen terug te zien is of je alcohol gedronken hebt. Bij een bloedtest kan dit maar tot enkele dagen terug worden gezien. En bij een ademtest tot maximaal 24 uur.

Het onderzoek is pijnloos. Het haar wordt zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid afgeknipt. Hierbij probeert de onderzoeker om het kapsel niet te verpesten. Wel moet je weten dat er redelijk wat haar voor het onderzoek nodig is. Het kan dus dat je uiteindelijk een hap in het haar ziet.

Het laboratoriumonderzoek

Het haarstaal wordt gewassen met water en aceton. Hierna zal de onderzoeker het haar fijnmalen. Vervolgens wordt het onderzocht op de aanwezigheid van EtG.

EtG staat voor Ethylglucuronide. Dit is een stof die na alcoholgebruik door de lever wordt gevormd. Vervolgens wordt dit met de urine uitgescheiden. Maar ethylglucuronide komt ook in het haar terecht.

Haaranalyse alcohol wanneer je haar geverfd is

Je zou denken dat haaranalyse alcohol bij geverfd haar niet mogelijk is. Maar dat kan dus wel. Ondanks de verschillende stoffen die in geverfd haar zitten. Geverfd haar heeft namelijk geen invloed op de uitslag van de test. Het enige dat de onderzoeker nodig heeft, is een haarstaal van minstens 3 cm. Het maximum bedraagt 6 cm.

Wat gebeurt er wanneer je het haar van tevoren verft of knipt?

Wanneer je wordt opgeroepen voor een analyse, mag je het haar van tevoren niet knippen. Hoe langer het haar, hoe beter. Ook is het niet verstandig om het haar van tevoren te verven.

Misschien heb je iets te verbergen. Je denkt dan slim te zijn om het haar vooraf te verven. Om zo eventuele alcoholsporen uit te wissen. Maar helaas, EtG zit diep in je haar. Stoffen uit haarverf kunnen dit niet verdoezelen.

Waarom is het dan niet goed om je haar van tevoren niet te verven, als het toch niks uitmaakt? Omdat je hiermee een verdachte situatie creëert. Wanneer je vlak voor het onderzoek je haar verft, lijkt het alsof je iets wil verbergen. Dit kan tijdens een rechtszaak worden meegenomen.

Wanneer je kaal bent

Wanneer je heel kort haar hebt of kaal bent, is het niet mogelijk om de haaranalyse via het hoofdhaar uit te voeren. In dit geval wordt andere lichaamsbeharing gebruikt. Bijvoorbeeld borsthaar. Dit kan bij mannen, maar bij vrouwen is (normaal) geen borsthaar aanwezig. Gekeken wordt of er dan andere lichaamsbeharing met voldoende lengte is. Bijvoorbeeld het haar op de armen of benen.

De uitslag van de test

De resultaten laten tussen de twee en vier weken op zich wachten. Meestal duurt het rond de vier weken. Maar wanneer er haast bij is, kan het dat de uitslag eerder bekend wordt gemaakt.

Is de haaranalyse op verzoek van de rechtbank uitgevoerd, dan krijgt deze de resultaten toegestuurd. Wanneer je voor de rechtbank moet verschijnen, krijg je advocaat de resultaten ook te horen.

Moet je je druk maken wanneer je een avondje los bent gegaan en veel alcohol hebt gedronken? Nee, want een haaranalyse laat zien of je nauwelijks of nooit drinkt, af en toe iets of dat je een misbruiker bent.

  • < 7 pg/mg: geheelonthouder
  • 7-30 pg/mg: sociale drinker
  • > 30 pg/mg: hevige drinker

Wanneer je bijvoorbeeld alleen in het weekend een avondje doorzakt, is dit aan de waardes te zien. Je wordt dan niet als hevige drinker (chronisch gebruiker) aangemerkt.

Hoe betrouwbaar is een haaranalyse alcohol?

Over het algemeen is de uitslag van de test zeer betrouwbaar. Daarom wordt de haaranalyse test ook door rechtbanken gebruikt. Toch ontstaat er enige twijfel over de beïnvloedbaarheid van de test. Het blijkt namelijk dat bepaalde shampoos en haarlotions met ethanol, de uitslag kunnen beïnvloeden.

Wil je niet dat er alcohol in je haar wordt gevonden? Gebruik dan ruim van tevoren geen shampoo of haarlotion waaraan ethanol is toegevoegd.

Mogelijk kan Uv-straling invloed hebben op het EtG gehalte in het haar. Uv-straling is afkomstig van zonlicht, maar ook van UV-apparatuur. Denk maar eens aan de zonnebank.

Beïnvloeding door leeftijd, ziekte of medicijnen

Sommige tests worden beïnvloed door je leeftijd, je geslacht, ziekte of wanneer je bepaalde medicatie gebruikt. Dit is bij een haaranalyse alcohol is niet het geval. Het maakt niet uit wat je geslacht is of hoe oud je bent.

Verder spelen ziekten of aandoeningen en het gebruik van medicatie geen enkele rol. Wanneer je over het laatste toch twijfelt, is het beter om dit van tevoren aan te geven. De onderzoeker kan dan vertellen hoe groot de kans is dat iets invloed heeft op de uitslag van de test.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven