De grond rondom bomen beweegt bij harde wind

Bijgewerkt: 23 september 2023

Hoge bomen vangen veel wind. Maar wat doe je wanneer de grond rondom de boom bij harde wind beweegt? Het lijkt alsof de boom los komt en er bestaat altijd een risico op omvallen. Moet je je zorgen maken? We laten wat redenen zien waarom en wanneer een boom een hevige storm niet overleeft.

Bewegende grond rondom bomen

Een gezonde boom staat diep in de grond geworteld. Die komt niet zomaar los. Toch kan de grond rondom de boom bij hevige wind of een storm een beetje in beweging komen. Dit heeft met speling te maken. Op zich is dit niet iets om je direct zorgen over te maken.

In hoeverre de grond beweegt is afhankelijk van de windkracht, hoe hoog de boom is, de samenstelling van de grond en natuurlijk de gezondheid van de boom.

Een gezonde boom kan omwaaien

Vaak wordt gedacht dat gezonde bomen niet om kunnen waaien maar dat kunnen ze wel. Of dit gebeurt hangt weer van verschillende situaties af. Bij een flinke storm in combinatie met een slechte bodem is het leed snel geschiedt.

Toch kun je vaak wel voorspellen of een boom gaat omwaaien of omvallen. Bijvoorbeeld wanneer de boom te weinig doorwortelbare ruimte krijgt. Dit zie je vooral in stedelijke gebieden gebeuren.

Moet ik me zorgen maken wanneer de grond bij een storm beweegt?

Waait het flink en zie je de grond rondom een of meerdere bomen bewegen? Houd dit even goed in de gaten. Kijk bijvoorbeeld naar de samenstelling van de grond. De grond moet een beetje los zijn zodat er opname van water en voedingsstoffen mogelijk is. Wanneer de grond heel dicht of droog is dan zal deze eerder bewegen.

Staat er een auto naast de boom geparkeerd? Het is niet zo dat die ene auto schuld is aan het bewegen van de grond. Maar het is wel een feit dat het gewicht van auto’s de grond dichtdrukt. Hierdoor kunnen de wortels onvoldoende water en voedingsstoffen opnemen en gaan dood. Het is dan ook niet zo gek dat de boom bij een harde wind begint te zwiepen en dat de grond meebeweegt.

Het wegsnijden van wortels

Bij de aanleg van een oprit, woning, overkapping of andere dingen worden vaak wortels van bomen weggesneden. Dit is een slechte zaak want hierdoor raakt de boom uit balans. Feitelijk moeten de wortels net zo groot zijn als de natuurlijke kruin van de boom. Wanneer je een gedeelte wegsnijdt dan verliest de boom aan stabiliteit.

Je ziet dan ook vaak dat bomen die vlak langs woningen staan, waarbij de boom er eerder was, uiteindelijk aan stabiliteit verliezen en omvallen. Gelukkig wordt hier bij de bouw van nieuwe woningen rekening mee gehouden maar vroeger stonden ze hier niet zo bij stil.

Bereid zwakke bomen op harde wind of een zware storm voor. Veranker ze met rubberen banden aan houten palen die je stevig in de grond slaat. Dit voorkomt dat ze omwaaien.

Het weghalen van andere bomen is gevaarlijk

Misschien heb je meerdere bomen in je tuin, op het erf of op de oprit (of voor de woning) staan. Je besluit om een of meerdere van deze bomen weg te halen en de andere te laten staan. Dit is best wel gevaarlijk want hierdoor verander je de omstandigheden.

De boom is gewend aan zijn ‘buren’ en is hierdoor anders gaan groeien. Hij is niet zo breed geworteld en groeit ook meer de hoogte in. Haal je zijn buren weg dan vangt hij meer wind en staat onstabieler. Wat je ziet is dat dit soort bomen heel erg op en neer gaan tijdens een harde wind of storm. Dit betekent dat ook de grond beweegt.

Of dit soort bomen uiteindelijk om gaan vallen? Dat is niet te zeggen. Wanneer er voldoende tijd overheen gaat dan kan de boom zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Hierdoor wordt hij weer sterker.

Schimmels tasten de boom van binnen aan

Veel bomen zijn geïnfecteerd door schimmels. Vaak vormt dit geen probleem maar soms wel. Bepaalde schimmels kunnen bomen namelijk ziek maken. Hierdoor verzwakken de wortels en kunnen takken afbreken.

Het afbreken van takken is een gevaarlijke situatie. Zo’n tak is best wel zwaar en kan op je tuinhuisje, je auto, de woning of zelfs op een persoon vallen. Een bomendokter kan zwakke takken opsporen en deze met een touw verankeren. Dit wil niet zeggen dat de tak niet zal breken maar hij wordt bij afbreken opgevangen, zodat hij geen schade veroorzaakt.

De bodem is net zo belangrijk

Op elk type bodem groeien er weer andere boomsoorten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. De hazelaar en jasmijn doen het goed op kleigrond. Eiken en beuken hebbenh ebben behoefte aan een vochthoudende en voedselrijke bodem.

De tamme kastanje, haagbeuk en de den doet het prima op droge zandgrond. Wanneer je op dit soort grond een eik of beuk neerzet dan kan het zomaar voorkomen dat hij niet goed kan wortelen en uiteindelijk om gaat vallen. Houd bij aanplant van bomen dus zeker rekening met de bodemsoort of grondsoort.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven