Groene nagel als gevolg van Pseudomonas nagelinfectie

Bijgewerkt: 7 februari 2023

Wanneer één of meerdere nagels verkleurd zijn dan duidt dit vaak op een pseudomonasnagel. De oorzaak hiervan is een besmetting met de Pseudomonas bacterie. Deze aandoening komt vaak bij soldaten, tuinmannen en huisvrouwen voor. Gelukkig is een groene nagel goed te behandelen.

Zo ziet een pseudomonas nagel eruit

Een pseudomonas nagel ziet eruit alsof er sprake is van een onderhuidse bloeding. De nagel kleurt namelijk geheel of gedeeltelijk donker. In dit geval gaat het niet om een bruine of zwarte verkleuring maar juist een groene verkleuring.

Deze verkleuring kan zich over de gehele nagel voordoen. Het kan ook dat slechts een gedeelte verkleurd is, bijvoorbeeld alleen de bovenzijde of aan de zijkant.

Met rubberen handschoenen voorkom je het ontstaan van groene nagels.

Het ontstaan van een Pseudomonas nagelinfectie

Gezonde nagels raken niet zo makkelijk aangetast door de Pseudomonas bacterie. Dit gebeurt alleen wanneer er sprake is van een onderliggende nagelafwijking. Bijvoorbeeld wanneer iemand last heeft van onychomycose, dit is een schimmelinfectie van de nagel. Of wanneer iemand aan onycholysis lijdt, waarbij de nagel van het nagelbed loskomt.

Bepaalde groepen van de bevolking hebben meer kans op het ontstaan van een Pseudomonas nagelinfectie. Het gaat dan voornamelijk om mensen waarbij de nagels gedurende lange tijd vochtig zijn.

Bijvoorbeeld soldaten die gedurende lange tijd achter elkaar in dezelfde schoenen rondlopen. Hierdoor ontstaan er zweetvoeten en blijven de nagels lang vochtig. Dit zie je ook bij mensen met maar één paar schoenen en overmatig zweten.

Huisvrouwen krijgen ook vaker met deze nagelinfectie te maken. Ze zitten veel met de handen in het water en komen ook in aanraking met verschillende bacteriën. Ditzelfde geldt voor tuinders of tuinmannen. Door met je handen in de aarde te wroeten blijven de nagels lange tijd vochtig en komen in aanraking met bacteriën.

Kunstnagels en plaknagels

Draag je regelmatig kunstnagels? Ook dan heb je meer kans op een Pseudomonas nagelinfectie met een groene nagel tot gevolg. Vooral verplegend personeel met kunstnagels is soms verantwoordelijk voor het verspreiden van deze bacterie.

Verder komt het ook voor bij personeel dat in een warme en vochtige omgeving werkt zoals een tropisch of subtropisch zwembad.

Risico wanneer je diabetes hebt

Patiënten met diabetes oftewel suikerziekte krijgen vaker last van een of meerdere groene nagels. Dit komt omdat bij diabetes het immuunsysteem niet zo goed werkt. Dit betekent dat de kans op groene nagels ook verhoogd is bij andere ziekten waarbij het immuunsysteem is aangetast. Bijvoorbeeld bij een hiv-besmetting.

Een andere risicofactor is veel nagelbijten. Hierdoor beschadigen de nagels en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen.

De gevolgen van een groene nagel

In het begin lijkt het grappig, die groengekleurde nagel. Bedenk echter dat het hier om een bacteriële infectie gaat. Dat is helemaal niet grappig want in ernstige gevallen kan de infectie zich verder uitbreiden.

De symptomen van een groene nagels zijn duidelijk. De nagel heeft een groene kleur maar kan ook donkergroen, tot het zwarte, uitzien. Verder kunnen de nagels er broos uitzien en afbrokkelen. Soms doet de nagel pijn of komt er een vieze geur van onder de nagel vandaan.

Zonder behandeling kan de infectie zich verder verspreiden. De omliggende huid raakt ontstoken wat veel pijn met zich meebrengt. Verder kan de geïnfecteerde nagel afvallen of misvormd raken. Zelfs na behandeling kan deze misvorming aan blijven houden.

Heel soms komen bacteriën in het bloed terecht en veroorzaken een bloedvergiftiging. Dit is een ernstige ziekte die direct behandeld moet worden.

Diagnose van Pseudomonas nagelinfectie

De huisarts of de dermatoloog kan vrij makkelijk de diagnose vaststellen. Dit gebeurt door het bekijken van de groene nagel. Ook het omliggend gebied wordt onderzocht. Verder krijgt de patiënt een aantal vragen gesteld om zo de medische geschiedenis te beoordelen. Is de nagel beschadigd geraakt als gevolg van de vinger tussen de deur of een voorwerp dat op de nagel is gevallen? Geef dit altijd aan. Een trauma aan de nagel kan soms voor een Pseudomonas infectie worden aangezien.

Soms worden er wat huidschilfers op kweek gezet. Hierbij neemt de arts wat huidschilfers of een stukje nagel weg. Huidschilfers worden met een klein mesje afgeschraapt. Gelukkig is dit pijnloos. Heeft de arts een stukje nagel nodig dan wordt dit met een nagelknipper afgeknipt.

Het afgenomen materiaal wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts bespreekt de uitslag telefonisch of tijdens een consult.

Uitsluiten van andere aandoeningen of ziekten

Soms wordt een groene nagel door een Pseudomonas infectie verward met schimmelnagels. Bij beide aandoeningen verkleurt de nagel en wordt dikker. Het verschil is wel dat een schimmelnagel vaak geel tot bruin verkleurt, terwijl een Pseudomonas infectie een groene tot donkergroene verkleuring vertoont.

Bij psoriasis, een huidaandoening, kunnen de nagels ook dikker worden en verkleuren. Meestal is het voor een arts wel duidelijk of het om psoriasis of een andere aandoening gaat.

Er kan tevens sprake zijn van een bacteriële infectie. Om een andere aandoening uit te sluiten is het op kweek zetten van huidschilfers of een stukje nagel soms nodig.

Wat je zelf kunt doen

Wanneer je niet naar de huisarts of dermatoloog wil kun je een aantal gingen doen om de groene nagel aan te pakken. Allereerst is het belangrijk om kunstnagels te verwijderen. Verder moet je de zieke nagel afvijlen. Het liefst het volledig groene gebied. Wanneer de groene verkleuring zich verder naar onderen bevindt dan is het lastig om dit zelf weg te halen. Ga hiervoor toch naar de huisarts.

Behandeling door de arts

Een Pseudomonasinfectie blijkt in de praktijk lastig te bestrijden. Vaak is het zaak om de onderliggende nagelziekte aan te pakken. Denk hierbij aan een schimmelnagel waarbij het belangrijk is om de schimmel te doden.

Er zijn een aantal antiseptische middelen om op de nagel aan te brengen. De apotheek maakt dit op verzoek van de huisarts klaar. Bekende middelen die worden toegepast zijn gentamicine-POS 3 mg oogdruppels of Natriumhypochloriet 0.5% oplossing FNA. Ook azijnzuur in een 3% oplossing of Flammazine crème kan werkzaam zijn.

Soms is een behandeling met een antibioticum nodig. Sommige pseudomonas bacteriën zijn gevoelig voor antibiotica. Er zijn echter ook stammen die snel resident worden. In dit geval werkt antibiotica niet goed.

Bij een antibioticum is het belangrijk om dit volgens voorschrift van de arts in te nemen. Meestal duurt de kuur 14 dagen maar kan ook korter zijn. Voortijdig stoppen leidt ertoe dat de infectie terugkeert. Ook kunnen de bacteriën hierdoor resistent worden waardoor een tweede behandeling niet meer werkt.

De groene nagel verwijderen

Soms is de infectie zo ernstig dat de arts de gehele nagel moet verwijderen. Dit is belangrijk om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Het verwijderen van de groene nagel gebeurt onder lokale verdoving.

Een groene nagel voorkomen

Er is veel dat je zelf kunt doen om een groene nagel te voorkomen. Een goede hygiëne van de vingers en de nagels is belangrijk. Heb je een wondje of een sneetje aan de vinger of vlak bij de nagel? Verzorg dit wondje goed en dek het met een pleister af.

Is de nagel flink ingescheurd dan kun je deze het beste met een nagelverharder herstellen. Wanneer een stuk van de nagel is afgebroken, en het nagelbed komt hierbij vrij te liggen, kun je het beste een pleister ter bescherming aanbrengen.

Zorg dat de nagels niet langdurig vochtig blijven. Wissel regelmatig van schoenen en draag eventueel rubberen handschoenen wanneer je met de handen in het water moet.

Vooral tijdens het tuinieren is het belangrijk dat je beschermende handschoenen draagt. Na de klus de handen goed met water en zeep wassen en ook nog eens een desinfecterende gel gebruiken.

Kort samengevat:

  • Houd de nagels schoon en droog
  • Wissel regelmatig van schoenen
  • Bij natte sokken: direct droge aandoen
  • Voorkom beschadigingen aan de nagels
  • Draag bij bepaalde klussen beschermende handschoenen

Bronnen en referenties:
https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/pseudomonas-nagels.htm

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven