Gluteus tendinopathie, symptomen en behandeling overbelastingsblessure

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Iedereen kan te maken krijgen met een overbelastingsblessure. Gluteus tendinopathie ontstaat door overbelasting van de bilspier of de pees die zich in dit gebied bevindt. Het komt veel bij vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar voor. Daarnaast treft het mensen die aan hardlopen, dansen of skiën doen. Er treden verschillende klachten op waaronder mijn aan de heupen en soms lage rugpijn.

Meer uitleg over deze spieren en pezen

Bij Gluteus tendinopathie is er sprake van overbelasting van:

  • De m. gluteus medius
  • De minimus pezen

De musculus gluteus medius is een van de drie bilspieren en ligt in het midden. Het is ook de spier waar de arts wel eens een injectie inzet. De minimus pezen verbinden de spieren met de botten. Zowel de bilspieren als de bijbehorende pezen zorgen voor stabilisatie van de heupkop. Dit is vooral tijdens het bewegen van belang.

Verminder de klachten met een massage gun

Oorzaak van gluteus tendinopathie

Vooral bij sporters komt gluteus tendinopathie vaker voor. Oorzaak is een onjuiste of verkeerde belasting of overbelasting. Daarom komt het vaker voor bij hardlopers of bij mensen die veel rennen of dansen. Het wordt ook gezien bij mensen die regelmatig op de ski’s staan.

Het kan een gevolg zijn van zware lichamelijke arbeid. Daarom komt het soms ook bij bouwvakkers, stratenmakers en boeren voor.

Vrouwen lopen meer risico om het te krijgen, vooral wanneer ze tussen de 40 en 60 jaar oud zijn. Hormonale veranderingen hebben hiermee te maken. Daarnaast ligt de oorzaak in overgewicht, een ongezonde levensstijl of teveel trainen en te weinig tijd voor herstel nemen.

Soms komt het ook voor bij mensen die aan krachttraining doen. Hierbij zijn de pezen overbelast. Daarnaast kan het veroorzaakt worden door een ongeval waarbij de heup of het bekken schade oploopt.

Te weinig beweging is ook niet goed

Ondanks dat gluteus tendinopathie regelmatig voorkomt bij mensen die inspanning verrichten kan het ook ontstaan door te weinig beweging. Bij een inactieve levensstijl raken de spieren en pezen verzwakt. Wanneer je met verzwakte spieren en pezen plots zware lichamelijke inspanning verricht dan kan er een overbelasting ontstaan. Gaat het om een overgangbelastingsblessure in de heupen en billen dan spreek je van gluteus tendinopathie.

De symptomen

Bij deze aandoening horen een aantal symptomen. Wanneer je één of meer van onderstaande klachten ervaart dan is de kans op gluteus tendinopathie reëel. Uiteindelijk kan alleen een fysiotherapeut of een arts een diagnose stellen.

Een van de opvallendste symptomen is heuppijn, deze is matig tot ernstig. De pijn is niet alleen in de heup voelbaar maar strekt zich ook langs de buitenkant van het been. De pijn loopt door tot aan de knie of het onderbeen. Meestal begint de pijn aan de bovenkant van het dijbeen om vervolgens steeds lager te zakken. De pijn wordt vaak heviger wanneer je een heuvel oploopt of bij het omhoog lopen van de trap. Ook naar beneden lopen van de trap kan pijnlijk zijn.

Veel patiënten ervaren startpijn. Dit is een pijn die voelbaar is wanneer je ‘s morgens uit bed komt. De pijn kan ook aanwezig zijn na een tijdje stilzitten en weer in beweging komen. Langdurig in kleermakerszit zitten leidt ook tot pijnklachten. Net als het feit wanneer je op één been staat, bijvoorbeeld tijdens het aankleden.

Soms is de pijn erger wanneer je op de zij ligt en vermindert wanneer je op de rug ligt. Let goed op tekenen van heuppijn die uitstraalt naar het been.

De diagnose stellen

De arts voert een vraaggesprek en doet een lichamelijk onderzoek. Soms wordt het onderzoek aangevuld met een MRI-scan of het maken van röntgenfoto’s. Dit wordt voornamelijk gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

De fysiotherapeut kan ook een lichamelijk onderzoek verrichten en een diagnose stellen. Wanneer de fysiotherapeut twijfelt krijg je een doorverwijzing naar de huisarts.

Wat je zelf kunt doen

De fysiotherapeut of arts kan gluteus tendinopathie behandelen. Er zijn echter ook dingen die je zelf kunt doen. Door de pijnlijke plek warm te houden vermindert de pijn. Ook bevordert dit het herstel. Verder is het belangrijk om niet met gekruiste benen te zitten en wat hogere stoelen uit te kiezen. Een lage stoel verergert de klachten.

Wanneer je op de zij slaapt is het goed om een kussen tussen de knieën te leggen. Dit kan een speciaal kniekussen zijn maar ook elk ander tussen is hiervoor geschikt.

Probeer zo min mogelijk te trap op te lopen. Doet de trap aflopen pijn, ga dan achterwaarts de trap af. Of zoek ondersteuning aan beide kanten van de trap (trapleuningen of muur). Wanneer je pijnklachten ervaart bij de trap oplopen zou je eventueel aan tussentreden kunnen denken. Dat zijn halve steunbalken die je op de traptreden plaats. Deze steunbalken halveren de staphoogte waardoor de trap makkelijker begaanbaar is.

Loop zoveel mogelijk op vlakke ondergronden. Hiermee belast je de heupen het minst. Blijf wel regelmatig bewegen want dit houdt de spieren en gewrichten soepel.

Vermijd activiteiten die de klachten verergeren. Stel het sporten uit totdat de aandoening genezen is. Bij een overbelastingsblessure is het belangrijk dat je een goede balans tussen activiteit en rust vindt.

Gluteus tendinopathie behandeling

Fysiotherapie is de beste behandeling bij gluteus tendinopathie. Samen met de fysiotherapie oefen je de bilspieren zodat deze sterker worden. De meest bekende oefeningen bestaan uit squats en lunges. Deze oefeningen trainen niet alleen de spieren in de billen maar ook die van de benen en de onderrug.

Onder de basisverzekering betaal je de eerste 20 fysio behandelingen zelf. Middels een aanvullende verzekering is het wel mogelijk om de eerste behandelingen vergoed te krijgen.

Behandeling met ontstekingsremmende pijnstillers

Een andere behandelmethode is die met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID). Dit kan op eigen initiatief maar ook op advies van de behandelende arts. Bekende NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac of naproxen. Met dit soort medicatie verminder je de pijn en ga je ontstekingen tegen. Dit kan ervoor zorgen dat niet alleen de pijn maar ook zwelling afneemt.

Corticosteroïd-injecties

Wanneer de pijn ernstig is kan de arts corticosteroïd-injecties injecties toedienen. Dit vermindert pijn en zwelling omdat dankzij de injecties de ontsteking afneemt. Hierdoor kun je weer beter bewegen. Wanneer de klachten na de eerste injectie terugkomen krijg je na enkele weken een nieuwe injectie. Tussen de injecties zit telkens twee tot zes weken.

De injectie heeft een tijdelijk effect. Hoe lang dit effect duurt is per persoon verschillend. Bij sommige patiënten houdt het effect tot wel zes maanden aan, bij anderen slechts twee weken. Het is belangrijk om de klachten zelf in de gaten te houden en direct aan te geven wanneer ze weer terugkomen of verergeren.

Je mag niet te vaak een corticosteroïd-injectie. Meestal wordt het niet vaker dan drie keer kort na elkaar gedaan. Daarnaast is het aan te raden om niet vaker dan vier keer per jaar voor corticosteroïd-injecties te kiezen. Cortisone kan namelijk voor broos kraakbeen, botontkalking of het dunner worden van de pezen zorgen. Ook kunnen zenuwen rond de plek van de injectie afsterven.

Extracorporeal Shock Wave Therapy

Soms wordt gekozen voor Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT). Bij shock wave therapie worden hoogenergetische golven toegediend. Dit stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam. Wanneer deze behandeling onderdeel uitmaakt van fysiotherapie dan wordt dit (grotendeels) vergoed.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven