Gekneusd stuitje: tips om hiermee om te gaan

Je stuitje is het laatste gedeelte van de wervelkolom. Wanneer je hierop valt kan het stuitje gekneusd raken. Dit doet erg veel pijn, vooral als je gaat zitten. In principe geneest een kneuzing vanzelf maar dit kan tot wel zes weken duren. Wel kan je er mee leren omgaan. Met onderstaande apps wordt leven met een gekneusd stuitje er een stuk makkelijker op.

Verschillende oorzaken voor een gekneusd stuitje

Soms is duidelijk waarom het stuitje gekneusd is. Je bent hard op je achterwerk gevallen. Het kan ook dat je een kneuzing hebt zonder dat je weet waar dit vandaan komt. Zwangere vrouwen kunnen het stuitje kneuzen door een langzamer of je zeer sneller bevalling.

Een maandelijks staartbeen hoeft niet altijd met een kneuzing te maken te hebben. Het kan ook om een ontsteking van de gewrichtsbanden gaan. Of bij scheefstand van het staartbeen. Een scheefstand kan worden vastgesteld door een bekkenfysiotherapeut.

Direct pijn verlichten tijdens het zitten


De symptomen van een kneuzing

Wanneer het stuitje (staartbeen) gekneusd is ervaar je een of meer van de volgende klachten.

  • Langdurig zitten is pijnlijk
  • Afstappen van de fiets doet pijn aan het staartbeen
  • Opstaan vanuit zit veroorzaakt pijnklachten
  • Pijn bij langdurig staan
  • Bij ontlasting doet dit pijn aan het staartbeen
  • De aanwezigheid van blauwe plekken of bloeduitstortingen

Is het stuitje gebroken dan geeft dit een vlammende zeer hevige pijn wanneer je gaat zitten. Het is bijna niet mogelijk om hierop te zitten.

Behandeling

In principe geneest een gekneusd stuitje vanzelf. Het herstel duurt tussen de 3 en 9 weken. Tegen de pijn mag je pijnstillers slikken. Kies hierbij voor paracetamol, dat is de meest milde vorm van pijnstilling. Gaat het ook om een ontsteking dan kun je het beste ibuprofen of een andere NSAID innemen.

Verder is er geen behandeling mogelijk. Het heeft tijd nodig. Ondertussen kun je wel leren omgaan met gekneusd stuitje.

Tips gekneusd stuitje: 3 manieren om het draaglijker te maken

Langdurig zitten of op een hard oppervlak zitten oefent teveel druk op het staartbeen uit. Vooral bij een kneuzing ervaar je dan veel meer pijn. Maar wanneer het stuitje niet gekneusd is dan is langdurig zitten op een harde ondergrond slecht. Het leidt bijna altijd tot pijn aan het staartbeen.

Hieronder vind je drie tips bij een gekneusd stuitje. Dat maakt wat draaglijker op.

Een speciaal stuitkussen

Het helpt om op een speciaal spuit kussen te zitten, ook wel ringkussen genoemd. Dit kussen ontlast het staartbeen. Wanneer je hierop zit merk je een directe verlichting van de pijn. Je kunt hierdoor veel langer blijven zitten en je werkzaamheden uitvoeren. Het kussen is gemaakt van traagschuim waardoor het zeer comfortabel aanvoelt.

Een stuitkussen is zeer geschikt bij een gebroken of stuitje of wanneer je langdurig op een hard oppervlak moet zitten. Ook geschikt voor pijn aan het stuitje na de bevalling.


Streching en yogahoudingen

Ik vond een studie die in de Journal of Bodywork and Movement Therapies verscheen. Het helpt het om yogahoudingen uit te voeren. Die oefeningen helpen om de spieren rond het stuitje te stretchen. Een goede oefening voor het staartbeen is de volgende:

  • Zit op de knieën en leun hierbij naar voren
  • Plaats de armen voor je op deze grens
  • Strek je linkerarm uit en leun hierbij op de rechterarm
  • Herhaal dit met de andere kant van het lichaam

Een andere oefening is door op je rug op de grond te liggen en hierbij de benen op te tillen. Hiermee verhoog je de mobiliteit rondom het stuitje.

Warmte en kou

Door warmte op het staartbeen aan te brengen ontspannen de spieren zich. Dit zorgt voor een verlichting van de pijn. Het is niet zo dat hiermee de kneuzing sneller geneest, maar het is fijn dat de pijn minder wordt.

Je kunt ook een koudecompres op het stuitje leggen. Hierdoor raakt het gebied een beetje verdoofd waardoor je minder pijn voelt. Dat is vooral aan te raden bij plotselinge of hevige pijn. Een koudecompres is ook aan te raden wanneer er zwellingen optreedt. De kou gaat zwelling gedeeltelijk tegen.

Medicatie: zelfzorg en voorgeschreven door de arts

Het kan dat bovenstaande tips de pijn bij gekneusd stuitje niet verhelpen. Wanneer je veel last hebt van pijn dan kun je medicatie innemen. Dat zijn paracetamol of ibuprofen. Bij hevige pijn zal de arts een sterkere pijnstiller voorschrijven. Een NSAID zorgt niet alleen voor verlichting van de pijn maar verhelpt ook ontstekingen rond het staartbeen.

Wanneer je moeite hebt met de stoelgang kan de arts een laxeermiddel voorschrijven. Laxeermiddelen zijn ook vrij verkrijgbaar. Gebruik een dergelijk middel met mate.

Soms treedt er een hevige ontstekingsreactie op. De arts kan dan steroïde-injecties inspuiten. Soms wordt een plaatselijke verdoving aan de injectie toegevoegd, zodat je direct pijnverlichting ervaart. Het effect van de injecties blijft enkele weken aanhouden.

Een operatieve ingreep

Artsen zijn niet zo snel met een operatie aan het stuitje. Dit wordt alleen gedaan wanneer andere opties geen verlichting van de pijn gegeven. Bij een staartbeenoperatie wordt een deel van het staartbeen verwijderd. Soms wordt zelfs het gehele staartbeen weggehaald.

De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. De chirurg maakt een klein sneetje in de huid haalt ligamenten, pezen en spieren die aan het staartbeen vastzetten, los. Vervolgens wordt het stukje bot verwijderd. Hierna wordt alles netjes gehecht. Na een operatie kun je de eerste tijd moeilijk zitten. In dit geval is een stuitkussen zeker aan te raden.

Hoelang duurt het voordat een kneuzing weg is?

Over het algemeen verdwijnt de pijn binnen een paar weken. Wanneer de pijn langer dan twee maanden aanhoudt spreek je van chronische pijn. Bij chronische staartbeen bij kan er sprake zijn van een gebroken stuitje of een ontwrichting. Naast pijn ervaar je dan ook een zeer vlammende pijn wanneer je gaat zitten. Bovendien zal er vaak een tintelend gevoel aanwezig zijn, of je nu staat, ligt offset.

Samenvatting

Een gekneusd stuitje ontstaat vaak als gevolg van een valpartij, een langzamer of sneller bevalling of door overbelasting.

Er zijn verschillende tips om het in gekneusd stuitje om te gaan. De belangrijkste tips zijn zitten op een stuitkussen en proberen om het stuitje te stretchen. Met betrekking tot pijnverlichting kun je terugvallen op pijnstillers. Wanneer dit niet verbeterd is een NSAID een sterker hulpmiddel met als volgende optie steroïde injecties. In uitzonderlijke gevallen is een chirurgische operatie nodig.

Bronnen en referenties:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1360859217300499

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven