Gebroken lijnzaad of heel, wat is beter?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Lijnzaad is een goede bron van omega 3 vetzuren. Het helpt bij een gezonde darmwerking en past ook goed in een dieet (afvallen). Wat is beter, gebroken lijnzaad of heel? En welk merk is het beste? Voordat je dit zaad aankoopt zijn er veel dingen die je moet weten.

Over lijnzaad en gezondheidsvoordelen

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Het gaat hier dan om olievlas, deze planten zijn korter dan vezelvlas. Lijnzaad is verkrijgbaar in drie vormen:

  • Gebroken lijnzaad
  • Heel lijnzaad
  • Lijnzaadolie

Lijnzaad zit vol met voedingsstoffen waaronder omega 3, 6 en 9, vitamine B1 en B2, mineralen, vezels en eiwitten. Maar liefst 25% van de zaden bevat eiwitten!

Hoe gezond is lijnzaad? Dankzij de omega-3-vetzuren verklein je het risico op hart- en vaatziekten, nierproblemen of laaggradige ontstekingen. Ook is het goed voor de bloeddruk en beschermt het je lichaam tegen antioxidanten. Als laatste is lijnzaad goed voor de darmwerking en past het in een afslankdieet. Dit alles heeft met de vezels en eiwitten te maken.

Wat is beter, gebroken lijnzaad of heel?

Je kunt natuurlijk lijnzaadolie nemen maar de meeste mensen kiezen voor gebroken of heel lijnzaad. Welke van deze twee is beter? Beide hebben hun specifieke eigenschappen.

Gebroken lijnzaad wordt beter door het lichaam opgenomen. Nadeel is dat er tijdens het breken veel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Je moet hier naar verhouding vrij veel van eten om toch de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen te krijgen.

Heel lijnzaad is zo min mogelijk bewerkt. Het bevat dus nog alle belangrijke voedingsstoffen. Alleen kan je lichaam heel lijnzaad minder goed verteren. Het grootste gedeelte verlaat onverteerd je lichaam, dat is natuurlijk ook hartstikke zonde.

Waar de meeste mensen voor kiezen

Met bovenstaande informatie begrijp je dat het lastig is om een keuze te maken. Toch gaan de meeste mensen voor gebroken lijnzaad. Dit komt omdat het geen harde schilletjes bevalt. Hierdoor kun je het gebroken lijnzaad beter eten en neemt je lichaam het ook beter op. Op deze manier krijg je toch wat belangrijke voedingsstoffen binnen.

Je koopt gebroken lijnzaad online. Voor een verpakking van 500 g betaal je vanaf € 6. Een grootverpakking van een kilo kost vanaf € 10, je bent dan naar verhouding goedkoper uit. Aan de andere kant moet je niet een al te grote voorraad inslaan. Lijnzaad moet vers en lekker blijven.

Let op want sommige merken zijn duurder. Het gaat dan bijvoorbeeld om lijnzaad met een biologische certificering.

Wat is de beste lijnzaad?

Je hebt ook nog keuze tussen gebroken of gemalen lijnzaad. Wat is het beste lijnzaad? In dit geval kun je beter voor de gebroken versie gaan. Bij gemalen lijnzaad worden er teveel schadelijke verbindingen door je lichaam opgenomen.

In de keuze met betrekking tot de beste lijnzaad kijk je ook naar de meest populaire merken. De pure lijnzaad (gebroken) van Body & Fit wordt het beste verkocht. Dit merk oftewel bedrijf verkoopt veel producten voor krachttrainers en duursporters. De lijnzaad van  Raw Organic Food is ook erg populair.

Hoe kun je het beste lijnzaad eten?

Of je nu voor heel of gebroken lijnzaad gaat, dit eet je op een andere manier dan lijnzaadolie. Lijnzaad kun je het beste in een smoothie verwerken of over de yoghurt of kwark strooien. Daarnaast gebruik je het in een salade of verwerk je het wanneer je koekjes, crackers, brood of een cake bakt. Lijnzaad heeft een neutrale smaak dus je kunt het overal doorheen doen.

Lijnzaadolie kopen

Zie je heel of gebroken lijnzaad eten niet zo zitten, dan kun je natuurlijk ook voor lijnzaadolie gaan. Voordeel van lijnzaadolie is dat cyanide geen grote rol speelt. Cyanide = een bepaalde verbinding en gifstof die door het lichaam wordt opgenomen.

Hoe moet je lijnzaadolie gebruiken? Je kunt dit als saladedressing toepassen maar ook door de yoghurt roeren. Daarnaast verwerk je lijnzaadolie in het beslag van pannenkoeken, het deeg van koekjes maar ook over crackers. Of wanneer je zelf brood bakt.

Met lijnzaadolie bakken

De meeste mensen bakken in margarine of olijfolie. Het is niet aan te raden om in lijnzaadolie te bakken. Dit geldt niet alleen voor lijnzaadolie maar ook voor extra vierge olijfolie. Wanneer je dit soort olies verhit dan komen er schadelijke verbindingen vrij. Dit is zeer ongezond.

Voor te bakken, braden, frituren of wokken gebruik je een van de volgende oliesoorten:

  • Gewone olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Maisolie
  • Arachideolie

Of gewoon vloeibare margarine, bak- en braadvet of harde margarine.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven