Garage uitlaatgassen: zo gevaarlijk zijn ze

Bijgewerkt: 30 januari 2023

Heb je een of meerdere auto’s in een garage staan? Wanneer een motor koud gestart wordt kunnen uitlaatgassen voor een enorme giftigheid zorgen. Het is belangrijk dat deze uitlaatgassen zo snel en goed mogelijk worden afgevoerd. Gebeurt dit niet dan kun je hier ernstig ziek van worden.

Garagegassen komt niet alleen in gemeentelijke of zakelijke parkeergarages voor, het kan ook in je privégarage ontstaan. Het is niet voldoende om alleen maar de garagedeur open te zetten: uitlaatgassen blijven lange tijd hangen.

Wat zijn uitlaatgassen?

Wanneer je over uitlaatgassen spreekt dan gaat het bijna altijd over de uitstoot van dieselmotoren en benzinemotoren. In uitlaatgassen zitten verschillende stoffen waaronder stikstofoxiden en zwaveldioxide. Ook bevindt zich hier koolstofdioxide in.

Schadelijk voor de gezondheid

Bij inademen van uitlaatgassen krijg je allerlei schadelijke stoffen binnen. Dit zijn niet alleen zwaveldioxide, stikstofdioxide en koolstofdioxide maar ook roet en fijnstofdeeltjes. Verder zitten er koolwaterstoffen in.

Hoe schadelijk is het inademen van uitlaatgassen? Dit is ontzettend schadelijk voor de gezondheid. De eerste klachten die je ervaart zijn misselijkheid en irritatie van de luchtwegen. Ook krijg je last van hoofdpijn en vermoeidheid.

VDO N03-320-264 uitlaatgas Pyrometer

Hoge concentraties uitlaatgassen in garages kunnen dodelijk zijn. Je ziet dat dit dus zeer gevaarlijk voor de gezondheid is. Wanneer je gedurende lange tijd uitlaatgassen inademt dan kun je op de duur last krijgen van chronische longaandoeningen. Ook dit vormt een gezondheidsrisico.

Ook schadelijk voor het milieu

De verschillende stoffen en dampen zijn niet alleen slecht voor je gezondheid maar ook voor het milieu. Uitlaatgassen zijn zelfs een van de grootste bronnen van luchtverontreiniging. Vooral koolstofdioxide, bekend als broeikasgas, zorgt voor opwarming van de aarde. Dit brengt klimaatverandering met zich mee.

Een gezonde buitenlucht bestaat uit 21% zuurstof en 79% stikstof. Bij uitstoot van auto’s, maar ook door de industrie en veeteelt, komt er meer stikstof in de atmosfeer terecht. Dit komt omdat koolstof zich aan zuurstof uit de lucht hecht.

Een ander probleem met uitlaatgassen is de uitstoot van fijnstof. Dit zijn microscopisch kleine deeltjes die in de lucht terechtkomen. Het inademen van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je hier veel van binnen krijgt dan leef je gemiddeld negen jaar korter. Ook brengt het schade aan het milieu aan.

Garage uitlaatgassen meten

Hoe weet je nu of er in een garage te veel uitlaatgassen hangen? Dit ontdek je middels een speciale meting. Bij de APK van je auto wordt de uitstoot gemeten. Wanneer de uitstoot boven de norm komt dan wordt je auto afgekeurd.

Uitlaatgassen in een garage meten gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Dit gebeurt middels een luchtonderzoek. Helaas is dit luchtonderzoek niet zo goedkoop en hierdoor minder interessant voor particulieren of consumenten. Voor parkeergarages of bedrijfsgarages is het wel een goed idee om regelmatig de concentratie uitlaatgassen te laten meten.

Ook kan bekeken worden in hoeverre medewerkers worden blootgesteld aan uitlaatgassen. Het is belangrijk dat een bedrijf voldoet aan de regelgeving die is opgesteld door de Arbodienst. In sommige gevallen is het nodig om de ventilatiesystemen in de bedrijfsgarage of parkeergarage aan te laten passen.

De privégarage ventileren

Start je de motor van de auto in je privé garage? Het gaat hier om kleine garages zoals je ze vaker bij woningen tegenkomt. Deze garages zijn geschikt voor één tot maximaal drie auto’s. Even de garagedeur openzetten is vaak onvoldoende om de uitlaatgassen weg te krijgen.

Het is aan te raden om de motor in een privégarage niet koud te starten. Is dit wel noodzakelijk dan is mechanische ventilatie aan te raden. Kies voor uitlaatgasafzuiging. Een andere mogelijkheid is de garagedeur gedurende langere tijd open laten staan. Zorg hierbij voor een luchtstroom. Het helpt bijvoorbeeld om niet alleen de garagedeur maar ook de loopdeur of raam aan de andere kant van de garage open te zetten. Zo ontstaat er een verse luchtstroom.

Zo hoog komen uitlaatgassen

Vergis je niet maar uitlaatgassen kunnen best hoog komen. Wanneer je in een garage de motor start dan komen uitlaatgassen tot het plafond. Hoger kunnen ze niet reiken. Buiten de garage zorgen uitlaatgassen voor meer roetdeeltjes en waterdamp in de lucht.

Uitlaatgassen in huis

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar uitlaatgassen in huis kan zeker aanwezig zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij drive-in woningen waarbij de woonkamer boven de garage ligt. Wanneer er scheuren, kieren of naden aanwezig zijn dan kunnen uitlaatgassen vanuit de garage ontsnappen en zo in de woning terechtkomen.

Tip: met een luchtreiniger filter je schadelijke stoffen en dampen uit de woning.
Bekijk luchtreiniger

Verder kan dit gebeuren wanneer je langs een drukke weg woont. Wanneer je regelmatig een raam open hebt staan komen uitlaatgassen makkelijk de woning binnen. Dit kan zelfs gebeuren wanneer je alle potdicht laat want ventilatieroosters, kieren, gaten en naden laten ook uitlaatgassen binnen.

Uitlaatgassen in huis ruik je vaak. Wanneer je lange tijd in de woning verblijft dan word je een beetje geurblind. Hierdoor ruik je de uitlaatgassen in de woning niet meer.

Met name in steden en bij drukke verkeerswegen kun je veel hinder ondervinden van uitlaatgassen in huis. Het gevolg is stank in de woning en luchtverontreiniging. Je krijgt sneller last van luchtwegklachten, benauwdheid en hoofdpijn. Wanneer je deze klachten ervaart is het zeker niet gek om de concentratie-uitlaatgassen in de woning te laten meten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven