Het ergonomisch traagschuim hoofdkussen getest

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

Het traagschuimmatras was al populair, maar nu heb je ook het traagschuim hoofdkussen. Deze biedt een optimale ondersteuning aan de nek en het hoofd. Je ligt comfortabel, slaapt beter en wordt uitgerust wakker. We hebben het ergonomisch traagschuim hoofdkussen getest en laten zien wat we ervan vinden.

De werking van traagschuim

Traagschuim staat ook wel bekend onder de naam NASA-schuim of geheugenschuim. Het is een materiaal dat ooit door de NASA is ontwikkeld, bedoeld om tijdens de lancering van een raket de druk over het lichaam goed te verdelen. Een Zweedse matrasfabrikant besloot om dit materiaal voor matrassen en kussens te gebruiken.

Traagschuim bestaat uit polyurethaan en lijkt veel op koudschuim. Het ergonomisch traagschuim hoofdkussen voelt in eerste instantie stug aan. Wanneer je erop ligt zal het kussen door de lichaamswarmte soepelder worden. Het past zich dan makkelijk naar de vorm van het hoofd, de nek en de schouders aan.

Het idee achter een traagschuim hoofdkussen

Wanneer je vaak last hebt van rugpijn, een stijve nek of pijnlijke schouders dan kan dit aan twee dingen liggen:

  • Een verkeerde werkhouding/ lichaamshouding overdag
  • Onjuiste ondersteuning van het matras of hoofdkussen

Het traagschuim hoofdkussen heeft een iets andere vorm dan standaard hoofdkussens. In het midden is (meestal) over een horizontale lijn een holte zichtbaar, waar het hoofd prima in past. Door de verdikkingen aan de boven- en onderkant ervaart de nek een betere ondersteuning.

Het traagschuim wordt onder invloed van lichaamswarmte wat zachter. Het materiaal past zich naar de vorm van het hoofd en de nek aan. De schouders horen op het matras en niet op het kussen te liggen.


Het voorkomt een hoop klachten

We hebben persoonlijk het traagschuim hoofdkussen getest en zijn hier zeer tevreden over. Het is in het begin even wennen, maar uiteindelijk lig je hier echt beter op. Het kussen voorkomt nekklachten of vermindert bestaande klachten. Opvallend is dat het hoofdkussen zich naar het hoofd vormt en een goede ondersteuning biedt.

De eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat een ergonomisch hoofdkussen onderliggende problemen niet op kan lossen. Werk je overdag veel in een gebogen houding of met een verhoogde spierspanning, dan blijft de oorzaak ervoor zorgen dat je klachten in de schouders, de rug of de nek ervaart.


Klantervaringen ergonomisch traagschuim hoofdkussen

Om ons onderzoek compleet te maken gingen we op zoek naar klantervaringen. De reviews en ervaringen van klanten komt overeen met onze eigen bevindingen.

Veel modellen bestaan uit een hoge en lage kant zodat je zelf het slaapcomfort bepaalt. De meeste gebruikers vinden dit prettig. Let bij aankoop goed op de aan- of afwezigheid van twee verschillende hoogtes.

Het aanpassingsvermogen is een groot pluspunt. Wat de vorm van je hoofd ook is of hoeveel je ook weegt, het kussen past zich moeiteloos aan. Hierdoor voelt het alsof het ergonomisch hoofdkussen speciaal op maat gemaakt is. Wanneer iemand anders gebruik maakt van jouw kussen zal hij precies hetzelfde ervaren.

De gemiddelde score die consumenten aan dit type hoofdkussen geven ligt op 4,8 van een maximale score van 5. Dit betekent dat ruim 96% van de gebruikers tevreden is over hun aankoop.

Advies: voor de rug- en zijslaper

70% van de mensen slaapt op de zij en 20% op de rug. Slechts 10% slaapt op de buik, dit is een minder populaire slaaphouding. Op de buik slapen bevordert de spijsvertering en je snurkt minder, maar je belast de nek te zwaar. Dit komt omdat het hoofd bij buikslapers altijd gedraaid ligt.

Probeer altijd op de zij of de rug te slapen. Een rugligging sluit het beste aan bij een natuurlijke houding en het belast de ruggenwervels minimaal. Door op de zij te liggen snurkt je minder en je hebt ook minder vaak last van brandend maagzuur. Helaas kan op de zij slapen ook ervoor zorgen dat de spieren en zenuwen in de nek en schouders te veel belast worden.

Het hoofdkussen van traagschuim is ideaal voor rug- en zijslapers. Het haalt de druk op spieren en zenuwen weg waardoor je ‘s morgens uitgerust en zonder spierpijn wakker wordt. Dit type kussen is niet geschikt voor buikslapers.

De nadelen van traagschuim

Ondanks dat traagschuim redelijk goed ventileert, is dit wel minder dan bij andere kussens. Het materiaal wordt warmer wanneer je er enige tijd op ligt. Wanneer je ‘s nachts veel zweet kan dit een nadeel zijn.

Het kussen vormt zich niet direct naar het hoofd, dit duurt toch zeker 10 minuten. Hierbij is het belangrijk dat het materiaal warmer wordt door erop te liggen. Het is dus niet zo dat het hoofdkussen per direct een mal vormt. Hier vergissen sommigen zich in, maar op zich moet die vertraging geen probleem zijn. Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat je in slaap valt dus vóór die tijd heeft het kussen zich al gevormd.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven