Een goede remedie tegen koude allergie

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Het klinkt gek maar je kunt echt allergisch zijn voor kou. Een koude allergie heet ook wel koude-urticaria. Hierbij krijg je allerlei klachten wanneer de omgevingstemperatuur daalt. Een koude-allergie is vrij zeldzaam, het komt bij ongeveer 0,35% van de bevolking voor.

De oorzaak van koude allergie

Koude allergie is een bijzondere vorm van netelroos (urticaria). De precieze oorzaak van netelroos is niet altijd duidelijk. Soms ontstaat dit door een virusinfectie. Er kan ook sprake zijn van overgevoeligheid voor bepaalde soorten voedsel zoals noten, soja of melk. Een andere mogelijke veroorzaker is een insectenbeet/steek, aanraking met brandnetels of medicatie.

Opvallend is dat netelroos erger wordt of verschijnt wanneer de huid opwarmt. Het komt minder vaak voor dat het ontstaat wanneer de huid afkoelt. Gebeurt dit toch dan spreek je van koude allergie.

Net als bij netelroos is de oorzaak van koude allergie niet altijd bekend. Het kan wel getriggerd worden door voedsel met een hoge concentratie histamine, door stress of door medicatie. In sommige families komt het vaker voor dus het kan ook genetisch bepaald zijn.

De symptomen

Hoe weet je 100% zeker dat je een koude allergie hebt? Wanneer je huid afkoelt, bijvoorbeeld door een koude omgevingstemperatuur of door koud water, dan treden er bepaalde klachten op. Dit zijn jeukende bulten en uitslag op je lichaam. Soms zijn er strepen zichtbaar die je ook nog eens kunt voelen.

Het is heel makkelijk om te testen of je last hebt van koude-urticaria. Dit doe je door een metalen voorwerp zoals een sleutel gedurende 10-15 minuten in de koelkast te leggen. Leg het metaal hierna op de huid, bijvoorbeeld op je arm. Na 5 tot 10 minuten haal je het metaal van de huid. Zie je nu een bult of rode uitslag die soms ook jeukt? Dan is het vrijwel zeker dat je last hebt van een koude allergie.

Tip: bestrijd klachten met aloë vera gel (zie verderop in dit artikel). Zorg dat je deze gel altijd in huis hebt.

Zwelling in de mond

In uitzonderlijke gevallen komen de klachten ook in de mond voor. Dit gebeurt na het drinken van een koud drankje. De mond zwelt op en dit geeft een vervelend gevoel. Meestal duurt deze zwelling niet zo lang en is ongevaarlijk. Wanneer je er benauwd van wordt is het toch beter om contact op te nemen met de huisarts of de eerste hulp.

Goede remedies tegen koude allergie

Het is heel vervelend om koude allergie te hebben. Je kunt niet zomaar een duik in het frisse water nemen want voordat je het weet zit je onder de jeukende bulten en loop je met een vervelende huiduitslag rond. Ook een fietstocht of wandeling door de kou levert je deze klachten op.

Het is niet zo dat koude allergie besmettelijk is maar vervelend is het wel. We zochten naar een aantal goede remedies tegen deze aandoening.

Goed warm aankleden

Wanneer je in de herfst of wintermaanden naar buiten gaat is het belangrijk om jezelf warm aan te kleden. Zo krijg je minder koudeprikkels en zullen de klachten niet zo snel optreden. Draag isolerende of thermische kleding, dit helpt enorm.

Verder is het belangrijk om ook de handen, het hoofd en het gezicht te bedekken. Dit doe je middels handschoenen en muts, waarbij je ook een sjaal om je neus en mond slaat. Zo blijf je lekker warm. Wist je dat er zelfs handschoenen, mutsen en laarzen of schoenen met verwarming zijn? Deze elektrisch verwarmde kledingstukken laad je via een USB-kabeltje op. Tijdens het dragen blijven je lichaamsdelen gedurende enkele uren heerlijk warm.

Geen koude drankjes met ijsblokjes drinken

Hoe verfrissend het ook is, drink geen koude drankjes. Hierdoor kunnen er bulten en zwellingen in de mond ontstaan en dit is ronduit vervelend. Vermijd ijsblokjes in je drankjes en zet frisdrank liever buiten de koelkast. Zo weet je zeker dat het op kamertemperatuur is.

Uiteraard eet je ook geen ijs. Natuurlijk is het niet zo leuk om te zien hoe anderen van ijs genieten maar het is niet anders. Eventueel kun je zelf warm ijs met vers fruit maken, hartstikke lekker. Dit doe je door een schaaltje met ijs en vruchten te vullen en hier een laagje stijfgeklopt eiwit overheen te doen. Zet het geheel onder de grill en wacht totdat het eiwit lichtbruin van kleur is.

Het gebruik van hooikoortspillen

Mensen met hooikoorts hebben veel baat bij hooikoortstabletten. Deze bevatten antihistamine waardoor algemene klachten afnemen. Wanneer je last hebt van koude allergie dan werken hooikoortstabletten  ook goed. Moet je de kou in? Neem een half uur van tevoren een hooikoortstablet in. Je merkt het verschil.

Aloë Vera gel voor de huid

Wanneer je toch klachten krijgt dan helpt aloë Vera gel om dit te verminderen. Smeer het op je huidplek die branderig aanvoelt. Een vergelijkbaar effect creëer je met antihistamine crème (via de huisarts verkrijgbaar).

Een langdurige behandeling met antihistamine

Wil je blijvend van je allergie tegen kou af? Dan kun je een behandeling met antihistaminica krijgen. Hierbij bouwt je lichaam weerstand op zodat de symptomen steeds meer afnemen. De behandeling duurt enkele jaren dus je moet hier wel geduld voor hebben.

Desenbiliseren tegen een koude omgeving

Je kunt je lichaam ook leren om ongevoelig tegen kou te worden. Dit is een zeer intensieve behandeling die ook nog eens ontzettend lang duurt. Daarnaast heeft de behandeling niet bij iedereen effect. Tijdens de behandeling kom je dagelijks in contact met koude, bijvoorbeeld koud water. Dit bouw je langzaam op.

Deze behandeling kent een risico, namelijk het optreden van een anafylactische shock. Daarom vindt de behandeling in het ziekenhuis plaats en moet je dit niet zomaar thuis doen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven