Droge handen als je zwanger bent

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Je zal het maar hebben: droge handen. Zwangere vrouwen hebben er vaker last van dan anderen. Dit heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste wassen zwangere vrouwen de handen vaker en ziftten ze vaker in afwaswater of poetswater. Nesteldrang is hier een oorzaak van. Maar ook hormonen tijdens de zwangerschap spelen een rol. De huid kan hierdoor droger worden.

Schilfering en een trekkend gevoel zijn veel voorkomende symptomen. Soms vervellen de handen zelfs. Dit zie je vooral in het voorjaar of de zomer gebeuren. Daarnaast heb je nog de huidaandoeningeczeem, hier kun je zomaar last van krijgen. Ontdek wat je moet doen met droge handen als je zwanger bent.

Vaker droge handen bij zwangere vrouwen

Het is een feit: zwangere vrouwen hebben vaker last van droge handen. Maar wat zijn droge handen precies? De huid reguleert normaal zelf de vochtbalans. Doordat de huid een vetlaagje bevat wordt ervoor gezorgd dat er niet teveel vocht verdampt. Maar soms ontbreekt deze vetlaag. De huid gaat dan veel meer vocht verdampen dan nodig is. Het gevolg: een droge huid.

Zwangere vrouwen hebben hier vaker last van door de inwerking van hormonen tijdens de zwangerschap. Hierdoor raakt de balans verstoord en droogt de huid meer uit. Dit kan aan het hele lichaam voorkomen, maar vooral de handen vallen op.

Symptomen van droge handen

Wanneer de handen droog zijn zie je dit vaak als een witte schilfering. Dit kan de huid tussen de vingers zijn (de zogenaamde zwemvliezen), maar ook op de knokkels, de zijkanten van de vingers of op de handpalmen. Vaak ontstaan er witte groeven of een witte schilfering. Ook voelt de huid van de handen droog en trekkerig aan. In ernstige gevallen ontstaat er zelfs jeuk aan de handen.

De handcrème kalmeert direct en beschermt droge en beschadigde handen.

Wie met droge handen langs bijvoorbeeld wol of zijde strijkt merkt dat de stof aan de handen blijft hangen of wordt meegetrokken. Ook voel je weerstand. Dit ontstaat door de schilfering van de huid. Zo komen er oneffenheden aan de huid die contact maken met de vezels van de stof. De stof kan zelfs ruw of beschadigd raken door het eroverheen strijken met ruwe handen. Panty’s bijvoorbeeld vertonen dan een ladder of haakjes.

Oorzaken

Sommige mensen hebben nou eenmaal eerder last van een droge huid, of je nou zwanger bent of niet.  Erfelijkheid kan een rol spelen. Bepaalde huidaandoeningen veroorzaken sterke schilfering en roodheid van de huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eczeem of psoriasis. De oorzaak van eczeem ligt meestal in contact met allergenen waarop het immuunsysteem te heftig reageert. We noemen dit ook wel contacteczeem.

Hormonen tijdens de zwangerschap spelen zeker een rol. Hierdoor kunnen diverse processen in het lichaam verstoord raken of anders gaan werken. Denk maar aan de stoelgang die trager wordt. Of het ontstaan van aambeien en spataderen. Een droge huid en met name droge handen is hier ook een voorbeeld van.

Een andere oorzaak is het veelvuldig wassen van de handen met heet water en/ of zeep. Tijdens de zwangerschap let je meer op de hygiëne en was je handen ook vaker. Zeep spoelt de vetten op de huid weg. Hierdoor wordt de natuurlijke barrière verstoord en kan er meer vocht uit de huid verdampen.

Daarnaast poets je misschien meer, waardoor je handen veel in aanraking komen met schoonmaakproducten. Deze werken ook in op de huid en zorgen ervoor dat de huid sterk uitdroogt. Vooral tegen het einde van de zwangerschap krijgen veel zwangeren te maken met nesteldrang. Een normaal iets, maar het zorgt wel voor een extra belasting van de huid.

Behandeling van droge handen tijdens de zwangerschap

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met producten die de huid uitdrogen. De handen wassen mag, maar gebruik liever geen heet water en weinig zeep. Het is ook niet nodig om bij elke wasbeurt van de handen zeep te gebruiken.

Na een toiletbezoek (ontlasting vooral!) en voor het bereiden van voedsel moet je de handen met zeep wassen. Ook na het werken in de tuin of het schoonmaken van de kattenbak (bacterie toxoplasmose). In alle andere gevallen volstaat het om de handen af te spoelen met water.

De huid goed verzorgen is belangrijk bij een droge huid. Een crème trekt snel in de huid en zorgt ervoor dat de balans herstelt. Een zalf is vetter. Het nadeel is dat deze langzamer intrekt, maar wel voor een betere barrière zorgt.

Bekijk zalf voor droge handen

Wanneer de huid van de handen erg droog is, kun je ook gebruik maken van ureum zalf. Dit is een zalf waarin ureum zit. Deze stof is een afvalproduct van urine. Gelukkig is deze zalf niet van urine gemaakt maar bevat kunstmatige ureum. Ureum heeft de eigenschap dat het ervoor zorgt dat de huid vocht gaat opnemen. Hierdoor wordt de balans hersteld. Deze zalf wordt vooral gebruikt door mensen met een erg droge huid of bij huidaandoeningen zoals eczeem.

Hormoonzalf bij een droge huid

Is de huid erg droog? Dan kan een behandeling met hormoonzalf helpen. Deze zalf bevat hormonen die gelijk zijn aan die wat de bijnieren produceren. De zalf zorgt ervoor dat ontstekingen geremd worden. Hormoonzalf wordt alleen voorgeschreven bij bewezen huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis.

Hormoonzalf mag je niet langer gebruiken dan strikt noodzakelijk. Daarnaast moet je altijd een periode van pauze inlassen. De zalf heeft als nadelige eigenschap dat het de huid dunner maakt. Dit is een blijvend proces. Wees daarom voorzichtig met het gebruik hiervan en raadpleeg altijd een arts.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven