Doorbuigen knie na knieprothese

Bijgewerkt: 14 februari 2023

Wanneer je vergevorderde artrose (kraakbeenslijtage) hebt dan kan de arts besluiten om een knieprothese aan te brengen. In veel gevallen verloopt deze operatie goed. Direct na de operatie kun je de knie buigen e gebruiken. De gemiddelde buiging bedraagt 110 graden.

Buigt de knieprothese minder dan 110°? In het begin is dit normaal maar uiteindelijk moet je hem goed kunnen gebruiken. Doorbuigen van de knie na een knieprothese is nodig wanneer de prothese slecht blijft werken.

Verkleving van littekenweefsel

Na de operatie is het belangrijk om de prothese zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Dit betekent dat je de knie buigt en strekt. Vaak begin je hier enkele uren na de operatie mee. Sommige mensen hebben veel pijn of dragen een spalk of gips om de knie. Hierdoor is het niet mogelijk om de knie voldoende te bewegen.

Door te veel rust kan het littekenweefsel met het kapsel van de knie gaan verkleven. Wat je merkt is dat de knie niet meer goed kan buigen. Vaak red je een hoek van 90 graden niet eens meer, terwijl dit wel het minimale bij een knieprothese zou moeten zijn. Bij sommige patiënten blijft het been zelfs stijf staan.

Het verkleven kan ook ontstaan bij voldoende beweging na de operatie. Het is niet geheel duidelijk waarom dit bij sommigen gebeurt. Waarschijnlijk gaat er tijdens het genezingsproces iets mis.

Het handvat vangt schokken op, hierdoor ook geschikt bij reumatische klachten.

Het doorbewegen van de knie

Wanneer het littekenweefsel verkleeft is het belangrijk om dit los te krijgen. Normaal lukt dit door zelf de knie te bewegen, maar in dit geval is dit heel lastig. Wat je ook probeert zeje krijgt de knie niet gebogen.

De behandelende arts zal in dit geval kiezen voor doorbewegen van de knie. Dit is een niet-operatieve ingreep waarbij het littekenweefsel wordt losgemaakt.

Zo werkt doorbuigen knie na een knieprothese

Last van een stijve knie na het plaatsen van een knieprothese? Wanneer je van de orthopedisch chirurg hoort dat doorbewegen van de knie noodzakelijk is dan moet je hiervoor naar het ziekenhuis of de kliniek komen.

Het doorbuigen van de knie na een knieprothese is pijnlijk. Daarom wordt dit onder algehele narcose gedaan. Tijdens de behandeling wordt de knie met kracht doorgebogen. Dit levert geen schade aan het kniegewricht of de knieprothese op. Wel zorgt deze behandeling ervoor dat het littekenweefsel loskomt, waardoor de stijfheid verdwijnt.

Voorbereiding op de behandeling

Omdat deze behandeling onder algehele narcose plaatsvindt breng je van tevoren een bezoek aan de anesthesioloog. Je krijgt informatie mee over het eten en drinken vlak voor de ingreep. Je mag vanaf 0:00 uur ‘s nachts niets meer eten. Tot 2 uur voor de ingreep mag je wel nog iets drinken, alleen koffie of thee zonder melk of een glas water.

Gebruik je medicijnen? Bespreek van tevoren of je deze voor de ingreep nog in mag nemen. Op de dag van de opname neem je makkelijk zittende kleding, pantoffels of makkelijke schoenen en elleboogkrukken of een rollator mee.

Tip: elleboogkrukken kun je voor maximaal zes maanden bij de thuiszorgwinkel lenen of huren. Toch is het altijd makkelijker om je eigen krukken aan te schaffen. Je weet nooit wanneer je ze in de toekomst (plots) nodig hebt. Elleboogkrukken zijn betrekkelijk goedkoop in aanschaf.

Het doorbuigen van de knie

Vlak voor de ingreep krijg je een operatiejasje aan. Je wordt aan het infuus gelegd en je wordt aangesloten op bewakingsapparatuur. Afhankelijk van de afspraken, het ziekenhuis en de kliniek krijg je ook een ruggenprik of een blaaskatheter.

Door het narcosemiddel val je in slaap en krijg je niks van de ingreep mee. Het doorbewegen van de knie gaat met grote kracht gepaard. Dit gebeurt net zolang totdat de knie weer normaal kan buigen.

Na de ingreep

Direct na het doorbuigen van de knie wordt het narcosemiddel afgebouwd. Hierdoor word je langzaam wakker. Je krijgt pijnstilling toegediend, je zult merken dat je dit nodig hebt. Meestal krijg je gedurende 24 tot 72 uur pijnstilling.

Na de ingreep is het belangrijk dat je de knie actief beweegt. Dit voorkomt dat het littekenweefsel opnieuw verkleeft.

Complicaties van het doorbuigen van een knieprothese

In veel gevallen verloopt het doorbuigen van de knieprothese zonder problemen. Toch is er een kleine kans dat er een scheur in het kapsel ontstaat. Je spreekt in dit geval van kapselschade van de knie. In dit geval treedt er zwelling en pijn op. Ook functioneert de knie niet normaal.

Een andere complicatie is het opnieuw optreden van de stijfheid van de knie. Om deze kans te minimaliseren is het echt belangrijk dat je de knie voldoende beweegt.

Naar de fysiotherapeut

Iedereen met een nieuwe knieprothese worden doorverwezen naar fysiotherapie. Hier krijg je oefeningen om de knieprothese in gebruik te nemen en het kniegewricht en de spieren zo soepel mogelijk te houden. De fysiotherapeut is er ook voor behandeling van een scheur in het kapsel van de knie.

Revalidatie na en knieprothese duurt enkele weken. Vaak start je met het fietsen op een hometrainer, later komen hier andere oefeningen bij.

Revalideren in een zorginstelling

Wanneer je alleen woont of je partner kan niet voor je zorgen dan kun je in een zorginstelling revalideren. Het is belangrijk om dit vooraf te regelen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven