Dit maak je met oliebollenmix, en nog lekker ook

Bijgewerkt: 13 oktober 2023

Na de jaarwisseling heb je waarschijnlijk oliebollenmix over. Zonde om weg te gooien (het leven is al duur genoeg). Wat kun je maken met oliebollenmix? In dit artikel vind je vijf heerlijke recepten. Het enige dat je nodig hebt is de mix, wat olie of boter, een pan en misschien wat overige ingrediënten of kookgerei.

Recepten met oliebollenmix

Of je nu wat oliebollenmix van nieuwjaar over hebt of er staat nog een pak in het keukenkastje: het is zonde om te laten staan. Natuurlijk maak je met deze mix heerlijke oliebollen, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Bekijk de vijf lekkerste recepten met oliebollenmix.

Vanaf 33,-


1. Pannenkoeken

Wist je dat je van oliebollenmix heerlijke pannenkoeken kunt maken? Dit heb je er voor nodig:

  • Een pak oliebollenmix (500 g)
  • 750 ml melk
  • Drie of vier eieren
  • Boter of olie

Heb je een half pak mix over, dan halveer je alle overige ingrediënten. Maak van de ingrediënten een glad beslag. Dit gaat het makkelijkst met een goede handmixer. Een handig apparaat dat je altijd in huis moet hebben, en hij kost niet veel.

Verwarm wat boter of olie in een koekenpan. Doe wat beslag in de pan en laat dit op middelhoog vuurgaren worden. Halverwege omdraaien. De pannenkoeken zijn goed wanneer ze een goudbruine kleur hebben. Houd er rekening mee dat de eerste pannenkoek vaak mislukt. Dit komt omdat de pan nog niet goed op temperatuur is.

2. Zachte wafels

Maak lekkere zachte wafels met oliebollenmix. Hier heb je een wafelijzer voor nodig, op een andere manier kun je geen wafels maken. Een wafelijzer zou je ook altijd moeten hebben. De aanschaf is niet duur, dit apparaat kost tussen de € 25 en € 60.

Tristar Wafelijzer WF-1165 

Neem een pak oliebollenmix van 500 g en meng dit met 750 ml lauw water. Doe hier 100 g zachte boter bij. Goed mixen, er moet een glad beslag ontstaan. Eventueel kun je rozijnen aan het beslag toevoegen. Laat het beslag ongeveer 45 minuten staan, dan kan het rijzen.

Schep het beslag in de verwarmde wafelijzer en klem deze dicht. Een wafel moet 3-4 minuten bakken. In het begin kan dit wat langer duren, controleer of de eerste wafel goed gaar is.

3. Gebakken banaan

Heb je het recept gebakken banaan oftewel pisang goreng wel eens uitgeprobeerd? Dit is een heerlijk gerecht dat je ook bij een Indische of Chinese rijsttafel krijgt. Nu maak jij het thuis zelf klaar. Dit heb je nodig:

  • 200 g oliebollenmix
  • 400 ml melk
  • 6 bananen

Je kunt de ingrediënten naar wens halveren of verdubbelen. Maak van de oliebollenmix en de melk een glad beslag. Haal de schil van de bananen en snijd ze in de lengte door. Vervolgens maak je van elke helft drie stukken. Een enkele banaan is dus goed voor 6 stukken. Haal elk stukje banaan door het beslag en bak dit in een koekenpan. Wil je het helemaal goed aanpakken dan frituur je de bananen op 190 °C.

4. Appelbeignets

Ook erg lekker: appelbeignets. Voor elke 100 g oliebollenmix neem je 150 ml melk, 4 middelgrote appels, 20 g suiker en wat kaneel. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd er dikke plakken van. Bestrooi de appelschijven met suiker en kaneel. Maak het beslag van oliebollenmix en melk en dompel de appelschijven hierin onder.

Smelt wat boter of olie in een koekenpan. Bak de appelschijven met het beslag aan beide kanten. Je kunt ook gebruik maken van de frituurpan, stel deze in op een temperatuur van 190 °C. De appelbeignets zijn klaar wanneer ze goudbruin van kleur zijn.

5. Krentenbrood

Als laatste wat je met oliebollenmix kunt doen: maak er krentenbrood van. Hiervoor heb je nodig:

  • Een pak oliebollenmix
  • 300 g rozijnen of krenten
  • 300 ml lauwwarm water

Was de rozijnen of krenten van tevoren. Laat ze vervolgens 30 minuten in lauwwarm water liggen, hierdoor zwellen ze op. Vervolgens uit laten lekken en op keukenpapier droogdeppen.

Neem een pak oliebollenmix en voeg hier 300 ml lauwwarm water aan toe. Kneed het deeg met de handen totdat het soepel aanvoelt. Laat het deeg afgedekt en bij kamertemperatuur een uur rijzen. Vervolgens meng je de rozijnen of krenten door het deeg.

Neem een juiste bakvorm en vet dit in. Als alternatief kun je er ook bakpapier inleggen. Verwarm de oven voor (elektrisch 200 °C, hetelucht 180 °C). Doe de bakvorm in het midden van de oven en bak het krentenbrood in 40 minuten gaar.

Tip: wanneer de oliebollenmix niet wil rijzen

Soms gebeurt het dat de oliebollenmix niet rijst. Dit ontstaat vaak door het gebruik van koud water, hierdoor kan de gist niet zijn werking doen. Gebruik daarom altijd lauwwarm water. Het kan ook dat de mix over datum is, controleer dit goed.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven