Dit gebeurt er als je zeep eet

Bijgewerkt: 7 februari 2023

Het bestaat echt: verslaafd zijn aan het eten van zeep. Echt heel gezond is het niet, je krijgt er geen vitaminen of mineralen mee binnen. Zeep eten is niet direct giftig maar het kan wel vervelende klachten met zich meebrengen. Eet je af en toe een stukje zeep of krijg je dit per ongeluk binnen? Dit gebeurt er als je zeep eet (lees hieronder verder).

Is zeep eetbaar?

Zeep is niet bedoeld als voedsel. Toch is het eetbaar: je kunt erop kauwen en het smelt als chocolade in je mond. Dit betekent dat het eten van zeep lang niet zo lastig is als andere vreemde producten. Denk maar eens aan gras eten, dit is moeilijk te kauwen en het verteert bijna niet.

Laurence vecht sinds haar 18de tegen een eetstoornis. Ze werd eindelijk opgenomen.

Zo giftig is het

Wanneer je per ongeluk of met opzet van zeep eet dan word je hier niet direct ziek van. Er zitten verschillende chemische stoffen in zeepjes. Die zijn bedoeld om de zeep een kleur en geur te geven. Deze stoffen zijn pas giftig wanneer je ze in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Dus: zeep is niet direct giftig zeg maar je moet er zeker niet teveel van eten.

Dit gebeurt er als je zeep eet binnen in je lichaam

Straks leggen we meer uit over het verslaafd zijn aan het eten van zeep. Eerst laten we je zien wat er in je lichaam gebeurt wanneer je een stukje zeep naar binnen werkt.

Wanneer je zeep eet dan kan dit je slokdarm of maag irriteren. Als gevolg hiervan wordt je misselijk of ga je braken. Wanneer je overgeeft mengt het zeep zich met vocht zoals speeksel of maagzuur. Hierdoor kan er schuimvorming ontstaan.

Je kunt je voorstellen dat schuimvorming in combinatie met overgeven een gevaarlijke situatie oplevert. Er kan namelijk schuim in de luchtwegen terechtkomen. Hierdoor ga je hoesten en er kan zelfs een longontsteking ontstaan. Juist die longontsteking is gevaarlijk.

Het eten van zeep kan naast misselijkheid en braken ook tot buikpijn leiden.

Niet doen: water drinken

Wanneer je zeep eet is het niet verstandig om water te drinken. Juist hierdoor ontstaat er schuim en zoals je eerder hebt kunnen zien brengt dit klachten met zich mee. Wel kun je de mond met wat water spoelen, hierbij is het belangrijk dat je het water uitspuugt.

Dit smaakt naar zeep

Het is niet verstandig om te willen weten hoe zeep smaakt. Voordat je het weet vind je het lekker en raak je er verslaafd aan. Wist je trouwens dat koriander de nasmaak van zeep heeft? Wanneer je dus iets zoekt met de smaak van zeep dan moet je koriander nemen.

Heb je eerder zeep gegeten en wil je hier vanaf? Kweek je eigen koriander. Leuk om te doen en je hoeft de smaak van zeep niet te missen. Bovendien is dit veel gezonder én je maakt er de lekkerste gerechten mee klaar.

Pica: vreemd eetgedrag

Pica is een eetstoornis waarbij je de drang voelt om vreemde dingen te eten. Dan hebben we het niet over een pizza met hagelslag maar dingen die eigenlijk niet bedoeld zijn om te eten. Denk hierbij aan aarde of zand, haren, muntjes, zeep en andere dingen die niet onder het voedsel vallen.

Ook het eten van rauw en onbewerkt voedsel, en dan met name in grote hoeveelheden, valt onder de ziekte pica.

De oorzaak van pica als eetstoornis

Pica kan zowel bij kinderen als volwassenen ontstaan. Het is niet helemaal duidelijk waardoor het ontstaat. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij mensen met een psychische stoornis of een ontwikkelingsstoornis. Zo hebben kinderen met autisme een grotere kans om pica te ontwikkelen. Verder spelen verwaarlozing, mishandeling en armoede een rol.

De gevolgen van eten van zeep

Bij het eten van zeep heeft dit niet altijd gevolgen voor het lichaam. Zolang de zeep het lichaam op natuurlijke wijze verlaat en geen schade aanricht is er niet veel aan de hand. Zoals je hierboven hebt kunnen zien kunnen er wel wat klachten optreden.

Helaas gaat pica niet alleen over het eten van zeep. Iemand die batterijen inslikt kan veel schade aan de maag of darmen oplopen. Bij het inslikken van magneten kunnen er inwendige verwondingen ontstaan. Verder kan het eten van verf of chemische stoffen tot een zware vergiftiging leiden.

Wie stenen, aarden, munten of haren eet heeft vaker last van maagproblemen of verstoppingen. Ook dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij het eten van urine of uitwerpselen kunnen er gevaarlijke infecties ontstaan.

Verslaafd aan zeep eten? Dit kun je ertegen doen

Wanneer je aan pica leidt dan is het belangrijk om je hiervoor te laten behandelen. Eerst wordt naar de oorzaak gekeken. Hierna krijg je cognitieve gedragstherapie of soms groepstherapie. De therapie is bedoeld om eetgedrag blijvend te veranderen.

Mensen met pica komen vaker in een sociaal isolement terecht. Merk je dat je door het eten van zeep (of andere niet eetbare dingen) minder contact hebt met je omgeving? Ook dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. Neem contact met je huisarts op of praat er met iemand over.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven