Diazepam en slapen, de ervaringen

Bijgewerkt: 21 januari 2023

Bij slapeloosheid of slaapproblemen kan de arts diazepam voorschrijven. Dit slaapmiddel valt onder de benzodiazepine (valium). Het wordt ook voorgeschreven om te helpen ontspannen voor een operatie of bij angst. Voordat je dit middel inneemt zijn er een aantal dingen die je moet weten.

  • Medicatienaam: diazepam (ook bekend onder de namen Tensium, diazepam rectubes, Diazemuls, Stesolid of Dialar).
  • Merknaam: valium
  • Soort: benzodiazepine slaappil

De werking van diazepam

Dit middel werkt rustgevend en spierontspannend. Het wordt dan ook veel gebruikt door mensen met slaapproblemen, angstgevoelens, onrust, spierkrampen en epilepsie. Het werkt ook bij paniekstoornissen en alcoholontwenning.

Ongeveer een uur na het innemen van dit middel ontspannen de spieren zich en word je rustiger. Het effect van diazepam houdt gedurende 8 tot 12 uur aan. Dit betekent dat je een gehele nacht goed slaapt.

Werkt diazepam echt tegen slapeloosheid?

De meeste mensen met ernstige slapeloosheid hebben baat bij een slaapmiddel. Dit kan diazepam zijn, maar bijvoorbeeld ook nitrazepam of lormetazepam. Er zijn meer van dit soort slaapmiddelen, die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

De vraag is of diazepam helpt bij het beter slapen. In de meeste gevallen wel, maar er kunnen ook vervelende bijwerkingen ontstaan. Sommige gebruikers komen door dit middel moeilijker in slaap of ervaren nachtmerries (nare dromen). Wanneer dit gebeurt is het beter om dit bij de behandelende arts te melden.

De maximale dosering

Het wordt niet aangeraden om diazepam dagelijks te gebruiken, ook niet wanneer je aan chronische slapeloosheid lijdt. Nadat je dit middel hebt gebruikt mag je gedurende drie dagen geen voertuig besturen. Vooral autorijden wordt ontraden, neem liever het openbaar vervoer of laat je door iemand brengen.

Het advies is om diazepam eenmaal per drie dagen te gebruiken. Wanneer je het dagelijks inneemt dan kan er gewenning ontstaan. Het wordt dan veel moeilijker om hiermee te stoppen. Wanneer je het langer dan twee maanden achter elkaar inneemt dan mag je niet per direct stoppen. Bespreek eerst met de arts of apotheker hoe je de dosering het beste af kunt bouwen.

De gevolgen van een overdosis

Bij angst zal de dosering voor volwassenen ongeveer 2-3 maal daags 2 mg tot 5 mg diazepam zijn. Gaat het om slecht slapen dan ligt de dosering op 2,5-20 mg diazepam die ‘s avonds wordt ingenomen. Maar het kan ook dat de arts adviseert om 15 mg diazepam verspreid over 2-4 doses te nemen. Een hoge dosering van 30 mg per dag (of meer) kan schadelijk zijn. Een flinke overdosering is zelfs dodelijk.

In combinatie met andere medicijnen

Wanneer je naast diazepam om te slapen ook nog andere medicijnen gebruikt, moet je rekening houden met een wisselwerking. De arts kan inzien welke medicatie je momenteel gebruikt en hier de dosering op aanpassen. Wanneer je vrij verkrijgbare geneesmiddelen gebruikt dan moet je dit aan de apotheker vermelden, voordat je dit slaapmiddel inneemt.

Wanneer je een sport beoefent

Sporten is een prima methode om slapeloosheid aan te pakken. Het is verstandig om overdag of ‘s avonds te sporten of te bewegen. Door te sporten maakt je lichaam hormonen aan waaronder serotonine. Dit helpt bij het in slaap vallen, waardoor je een betere nachtrust ervaart.

Kun je moeilijk slapen en gebruik je hiervoor diazepam? Als gevolg hiervan kun je overdag spierzwakte ervaren en je slaperig voelen. Mogelijk heb je ook moeite om de concentratie erbij te houden. Dit is zeker van invloed op de sportprestaties.

Wanneer je aan sportwedstrijden meedoet dan mag je gewoon diazepam (blijven) gebruiken. Het wordt namelijk binnen de sport niet als een verboden stof gezien.

Natuurlijk alternatief voor diazepam

Niet iedereen vindt diazepam goed werken of is op zoek naar een milder slaapmiddel. Natuurlijke alternatieven zijn valeriaan en melatonine. Deze natuurlijke middelen zijn vrij verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de apotheek of drogist. Deze alternatieven werken niet zo sterk maar ze kunnen wel helpen om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Combineer dit met ontspanningsoefeningen en je zult merken dat het zeker een effect heeft.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven