Deze stiften drukken niet door

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Hoe vervelend is dat, stiften die altijd doordrukken. Hierdoor is het onderliggende papier, de tafel of misschien wel je kleding voorzien van gekleurde inkt. Welke stiften drukken niet door? Dit heeft niet altijd met de stift maar ook met het papier te maken. Toch kun je met betrekking tot viltstiften een goede of foute aankoop doen.

Doordrukken op papier

Of stiften doordrukken hangt van twee zaken af: het papier en de viltstift zelf. Sommige papiersoorten zuigen de inkt als het ware op. Hierdoor wordt de inkt aan de onderkant weer makkelijk afgegeven. Een bekend voorbeeld hiervan is het goedkope kladblok dat je vroeger bij de Wibra of de Zeeman kocht.

Je hebt nog steeds van die goedkope kladblokken. Het papier is erg dun en drukt hierdoor makkelijk door. Daar kan zelfs de beste stift niks aan doen.

Doordrukken op papier komt soms door de stift zelf. Zodra de punt van de stift in contact komt met het papier laat deze de inkt los. De inkt wordt vervolgens door het papier opgezogen.

“Heb nog nooit zo’n mooie stiften gehad!”

Welke schriften drukken niet door?

Er zijn een aantal stiften die de inkt niet zo makkelijk loslaten, zelfs niet wanneer je met goedkoop papier aan de slag gaat. Stiften die niet doordrukken zijn ideaal wanneer je gebruik maakt van een bullet journal of wanneer je creatief of professioneel tekent/schrijft.

Alcoholmarkers

Zoek je goede stiften die niet doordrukken, dan kom je bij de alcoholmarker’s uit. De inkt in deze stiften is op basis van alcohol. Hierdoor vloeit de kleur goed en zie je geen streepjes. Bovendien lopen kleuren moeiteloos in elkaar over. Nog een voordeel van de alcoholmarker is dat hij intens van kleur is.

Alcoholmarkers drukken nauwelijks door. Wanneer je op speciaal markerpapier tekent dan drukt de stift nooit door. Dit papier is namelijk, in combinatie met de alcoholmarker, gemaakt om niet door te drukken.

De stiften zelf zijn niet zo heel goedkoop. De stiften kosten vanaf € 0,30 per stuk. Het wordt pas duur wanneer je een kleine verpakking neemt, dan betaal je al snel een euro per stift. Daarom is het interessant om via de link even naar de setjes te kijken.

Zijn stiften op alcoholbasis watervast?

Met een alcoholstift verdeel je de kleur veel beter en egaler. Je kunt zelfs kleuren in elkaar over laten lopen. De vraag is of stiften op alcoholbasis watervast zijn. Antwoord: stiften op alcoholbasis zijn niet watervast. Dit kan ook een voordeel opleveren want stiftvlekken in kleding is makkelijker uitwasbaar.

Flipover markers

Dan heb je nog de flipover stiften. Ook deze stiften drukken niet door. Dit komt omdat ze speciale inkt bevatten. Als kers op de taart kun je de meeste van deze stiften of markers ook op een whiteboard gebruiken. Dit betekent dat ze droog uitwisbaar zijn.

Deze stiften zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Meestal koop je een setje van 6 of 10 stuks waarbij je verschillende kleuren ontvangt. Voor een setje van 10 stuks ben je tussen de € 12 en € 15 kwijt. Koop je minder, dan zijn de stiften naar verhouding duurder.

Stabilo stiften

Je kunt ook voor het merk Stabilo gaan, dat staat altijd voor een hoge kwaliteit. In vergelijking met bovenstaande twee merken is Stabilo ook voordeliger. De viltstiften van Stabilo kunnen 24 uur en in sommige gevallen tot wel acht weken zonder dop. Hierbij drogen de stiften niet uit.

Voordeel van Stabilo is dat de inkt uitwasbaar is. Bovendien is de punt niet makkelijk weg te drukken. Hiermee zijn Stabilo stiften geschikt voor jong en oud.

Goedkope stiften aanschaffen

Zoek je naar stiften die niet doordrukken, dan kom je bij de duurdere merken uit. Goedkope stiften zullen (bijna) altijd doordrukken. Dit gebeurt al helemaal wanneer je de punt van de stift wat langer op het papier laat. Op deze manier kan de inkt makkelijk uit de stift vloeien, aangetrokken door de vezels in het papier.

Dus: goedkope stiften zijn niet echt een aanrader. Wel leuk voor kinderen omdat die nog wel eens een ruw met stiften om kunnen gaan. Laat je kinderen met goedkope stiften kleuren, zorg dan altijd voor een goede onderlegger. Gebruik geen krantenpapier als onderlegger, dat trekt nog harder dan tekenpapier inkt uit stiften aan.

Wees voorzichtig met permanent markers (stiften)

Een permanent stift droogt snel op en heeft een grote hechtkracht. Bovendien is de inkt watervast. Dit maakt een permanentmarker geschikt voor het schrijven op metalen, glazen, houten of andere oppervlakten. De inkt is niet zomaar uitwasbaar, middels slijtage vervaagt de inkt met de tijd.

Permanent markers drukken op papier door. Moet je iets met een permanent marker op een velletje papier schrijven, zorg dan altijd voor een onderlegger. Doe je dit niet? Voordat je het weet zit je hele tafel of vloer onder de markersstift.

Stift uit kleding krijgen

Zit de inkt van viltstift in kleding? Dep de vlek direct met koude melk of karnemelk. Doe dit door een doekje met melk op de vlek te leggen en dit 30 minuten in te laten trekken. Herhaal eventueel deze stap. Was vervolgens het kledingstuk in de wasmachine. Wanneer het kledingstuk na het wassen nog niet schoon is mag je het zeker niet in de zon hangen, in de droger stoppen of strijken. Warmte fixeert de vlek waardoor deze er nooit meer uitgaat.

Bij de drogist, de huishoudzaak of in de supermarkt zijn middelen verkrijgbaar die inkt uit stiften en pennen oplossen. Probeer dit soort producten altijd eerst op een onopvallende plek uit.

Zit de inkt van een permanent stift in kleding? Dan is het lastiger om dit eruit te krijgen. Door veelvuldig te wassen verdwijnt de inkt langzaam. Een andere optie is merkstift verwijderen met behulp van haarlak, nagellakremover of ontsmetting alcohol. Deze producten bevatten alcohol en helpen bij het verwijderen van merkstift. Pas alcohol nooit op kwetsbare stoffen toe.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven