De politie neemt je telefoon op of leest deze uit. Mag dat?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Bega je een strafbaar feit? Dan ben je een verdachte. De politie mag een verdachte aanhouden en mee naar het politiebureau nemen. Op dat moment is de politie bevoegd om alle voorwerpen die je bij je hebt in beslag te nemen. Dit betekent dat ook je telefoon in beslag wordt genomen. Mag de politie een oproep op je telefoon beantwoorden of je smartphone uitlezen?

Telefoon in beslag genomen

Wanneer je wordt opgepakt voor een strafbaar feit dan moet de politie hier eerst onderzoek naar doen. Het is dan niet handig wanneer je middels je smartphone contact met de buitenwereld hebt. Daarom worden je persoonlijke voorwerpen waaronder je smartphone in beslag genomen en bewaard.

Dat in beslag nemen mag alleen wanneer dit rechtmatig gebeurt. Er zijn verschillende situaties waarbij de politie dit mag doen:

  • Heterdaad betrapt
  • Verdenking van een misdrijf
  • Voor waarheidsbevinding of onderzoek
  • Verbeurdverklaring (bij een gestolen telefoon)
  • Wettelijke grondslag: onderzoek of doorzoeken

Staat de politie aan je deur? Dan hebben ze een machtiging nodig om je woning zonder toestemming te betreden en dus ook de telefoon in beslag te nemen.

De politie leest WhatsApp berichten en sms’jes

Wanneer je voor winkeldiefstal bent opgepakt heeft de politie geen reden om je WhatsApp berichten uit te lezen. Toch gebeurt dit soms. Je hebt het niet altijd in de gaten maar het kan dat je het uiteindelijk toch merkt.

Het lezen van je WhatsApp berichten en sms’jes is een schending van je privacyrecht. De politie mag dit alleen doen wanneer dit echt noodzakelijk is. Voor een winkeldiefstal is dit dus niet noodzakelijk. Tenzij je met iemand anders was die wist te vluchten. Dan kan het soms nodig zijn om je WhatsApp berichten te lezen om te achterhalen waar die persoon zich bevindt of om wie het gaat.

Foto’s en filmpjes bekijken

Nee, de politie mag niet zomaar de foto’s en filmpjes op je telefoon bekijken. Dat is echt een schending van het recht op privacy. Ze mogen dit wel doen om bewijsmateriaal te verzamelen. Stel nu dat je een overval hebt gepleegd en je hebt dit gefilmd. Dan is het voor de politie wel zo prettig dat ze direct het bewijsmateriaal in handen hebben.

Ben je opgepakt vanwege openbare dronkenschap of omdat je tegen een gevel plast? Dat zijn van die dingen die je niet zo filmt of fotografeert. In dit geval hoeft de politie niet naar je foto’s en filmpjes te kijken.

De politie pakt de telefoon op

Je telefoon is in beslag genomen en er komt een oproep binnen. Mag de politie de telefoon opnemen? In principe niet, tenzij dit goed weerlegd kan worden. Bijvoorbeeld wanneer het om een ernstig misdrijf gaat. Maar in het geval van een verkeersovertreding, winkeldiefstal of andere eenvoudige zaken is dit niet gerechtvaardigd.

Gevonden toestel: de politie neemt de telefoon op

Wanneer iemand een gevonden telefoon bij de politie afgeeft worden deze tijd een bewaard. De eigenaar van de telefoon kan zich bij de politie melden. Heel af en toe komt het voor dat een oproep beantwoord wordt. Bijvoorbeeld wanneer het toestel net is binnengebracht.

Bij een vergrendeld scherm kan de politie niet kijken wie de contactpersonen zijn. Wanneer toevallig iemand belt is het wel zo handig om deze oproep te beantwoorden. Zo is het makkelijker om te achterhalen aan wie de telefoon toebehoort.

In dit geval beantwoordt de politie de oproep om de eigenaar van de telefoon te achterhalen, zeker niet uit nieuwsgierigheid.

Politie mag telefoon ontgrendelen: waar of niet waar

Soms wordt gedacht dat de politie de telefoon altijd mag ontgrendelen. Nee, dit is niet toegestaan. De politie mag dit alleen wanneer je wordt aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. In dit geval wil de politie ook dat je je telefoon ontgrendelt. Op basis van het zwijgrecht mag je dit weigeren.

De politie mag je in de boeien slaan, je duim of vinger vastpakken en op je scherm drukken zodat de telefoon ontgrendeld wordt. Volgens de Hoge Raad is een geringe mate van fysieke dwang namelijk toegestaan.

Mag de politie een telefoon ontgrendelen die als gevonden voorwerp wordt binnengebracht? Nee, in principe niet. Tenzij de telefoon onderdeel uitmaakt van een verdachte situatie.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven