Beste dekbedovertrekken uitkiezen: tips

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

De keuze aan dekbedovertrekken is groot genoeg. Toch is het belangrijk om vooraf stil te staan bij het materiaal (de stof), kleur en/of print en de afmeting. Ga je voor een lekkere zachte stof, materiaal dat veel vocht opneemt of een natuurproduct? We hebben de beste dekbedovertrekken in één artikel verzameld.

Het katoenen dekbedovertrek

Katoen is de meest populaire keuze wanneer het op beddengoed aankomt. Katoen is een natuurproduct en beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Krimpvrij en kreukvrij
 • Vochtabsorberend
 • Ademend
 • Relatief goedkoop

Katoen voelt redelijk zacht en comfortabel aan, maar het is niet de allerzachtste stof. Omdat katoen vatbaar is voor ziekten wordt het vaak bewerkt met pesticiden. Als alternatief is er biologisch katoen, dit is niet behandeld met pesticiden of insecticiden.

Flanel: zeer zacht materiaal

Het flanellen dekbedovertrek voelt zachter aan dan de katoenen variant. Flanel wordt vervaardigd van los gesponnen garen, waarna de stof nog geruwd wordt. Meestal wordt hiervoor katoen, linnen of wol gebruikt. Dit zijn de voordelen van flanel:

 • Past zich naar de lichaamstemperatuur aan
 • Voelt in de winter comfortabel warm
 • Zeer zacht materiaal
 • Ventilerend

Een nadeel is dat flanel in de zomermaanden juiste warm aan kan voelen. Gebruik een flanellen overtrek daarom alleen in de koudere maanden.

Flanel Jason – Tweepersoons – 200×200/220 


Percal katoen

Voor velen behoort percal katoen tot het beste dekbedovertrek. Dit is een hoge kwaliteit katoen met een speciale weefmethode. De stof voelt glad aan en heeft een glanzende uitstraling, maar niet zo opvallend als bij satijn.

 • Luxe uitstraling
 • Voelt in de zomer koel aan
 • Ademend
 • Vochtabsorberend

Dit materiaal is wel duurder dan normaal katoen of flanel. Omdat het een zeer luxe uitstraling heeft, voegt percal katoen veel aan het interieur van de slaapkamer toe.

Tips die je niet zag aankomen

 1. Voeg een speelse sfeer toe met een overtrekk dat oplicht in het donker (glow-in-the-dark).
 2. Ga voor dekbedovertrekken met driedimensionale ontwerpen.
 3. Maak een uniek dekbedovertrek met je eigen foto’s, kunstwerk of tekst.

Materialen die minder geschikt zijn

Steeds vaker kom je het overtrek van microvezel tegen. Dit is een synthetisch materiaal met dezelfde eigenschappen als katoen. Omdat het hier om een kunstmatig materiaal gaat, is het goedkoper. Daarnaast is het sterk, kreukvrij, vormvast en licht van gewicht. Het ademt wat minder goed, dit is nadelig voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten. Bij een droge of gevoelige huid is microvezel een slechte keuze, omdat de vezels aan de ruwe huid blijven plakken.

Polykatoen is een combinatie van katoen en polyester. De stof voelt een beetje ruw aan, minder geschikt als dekbedovertrek.

Satijn is de meest gladde stof en voelt luxe aan. Het heeft een mooie uitstraling en je slaapt er comfortabel onder. Op zich is satijn vrij prijzig. Doordat de stof zo glad is kan het ook makkelijker van je lichaam of het bed afglijden.

De afmeting van het dekbedovertrek

Wees je bewust van de verschillende dekbedmaten. Een dekbedovertrek mag niet te groot of te klein zijn. Een éénpersoonsdekbed heeft vaak een breedte van 140 cm. Het tweepersoons dekbed heeft een breedte van 200 cm of 240 cm (lits-jumeaux). De standaardlengte is 200 of 220 cm.

Een dekbedovertrek heeft in het beste geval dezelfde maat als het dekbed.

Verschillende kleuren en prints

De kleur van het dekbedovertrek bepaalt de sfeer in de slaapkamer. Warme kleuren zoals bordeauxrood, roodpaars, paars, terracotta, olijfgroen, goud aan aardetinten stralen rust uit. Vooral roodtinten geven een intieme sfeer. Van warme kleuren is bekend dat ze rustgevend en kalmerend werken.

Koelen kleuren creëren afstand en laten de slaapkamer groter lijken. Denk hierbij aan kleuren als blauw, lichtgroen, wit of lichtgeel.


Een printje of opdruk geeft het geheel een aparte en vaak opvallende uitstraling. Wees waakzaam voor teveel drukte, dit creëert juist onrust.

Strijkvrij materiaal

Voor velen is het lastig om een dekbedovertrek te strijken. Bij een goede droogstand of ruim ophangen in de buitenlucht, hoeft het materiaal niet meer gestreken te worden. Er zijn een aantal materialen die origineel kreukvrij zijn:

 • Polyester
 • Microvezel
 • Jersey katoen
 • Flanel

Gewoon katoen is redelijk strijkvrij. De gladde stoffen zoals percal katoen of satijn zullen eerder kreuken vertonen. Linnen is een materiaal dat bekend staat om de natuurlijke kreukels, dit zorgt voor een authentieke uitstraling. Bij linnen is het niet de bedoeling om de kreuken eruit te strijken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven