Crypto laten beheren of toch zelf doen

Bijgewerkt: 14 februari 2023

Cryptocurrency is niet langer alleen voor mannen: tegenwoordig investeren ook veel vrouwen hierin. Of je nu beginner of gevorderd bent, het is belangrijk om je crypto te beheren. Dit doe je zelf of laat je door een bedrijf doen. Vind je het lastig om een keuze te maken? We zetten de voor- en nadelen van crypto (laten) beheren op een rij.

Crypto zelf beheren

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om je crypto zelf te beheren. Dit kan online of offline. Op het gebied van online mogelijkheden heb je meer dan voldoende keuze. Je kunt aangekochte cryptocurrency op het handelsplatform laten staan. Dit lijkt misschien gevaarlijk maar tegenwoordig is het betrekkelijk veilig.

Neem nu Bitvavo, een Nederlands platform dat crypto in coldwallets van klanten opslaat. Daar kunnen criminelen niet zomaar bij. Even tussen neus en lippen door: we mogen van Bitvavo een bonus aanbieden waarbij je de eerste € 1000 gratis handelt.

Terugkomend op Bitvavo: hier beheer je zelf je crypto. Dit kan ook bij het Nederlandse platform Litebit, een vergelijkbare aanbieder die toch weer even wat anders werkt. Litebit heeft niet alleen een klein handelsplatform maar is tevens broker. Dat kan net wat fijner zijn wanneer je nog niet zoveel verstand hebt van de aan- en verkoop van cryptocurrency. Of wanneer je geen zin hebt om je hierin te verdiepen.

Verder zijn er een paar kleinere Nederlandse handelsplatformen, niet allemaal interessant of soms erg duur.

Cryptocurrency beheren door het op een USB op te slaan

Nee je kunt crypto niet op een normale USB-stick opslaan. Dit kan wel met een zogenaamde hardware wallet die de vorm van een USB-stick heeft. Een bekende hiervan is de Ledger Nano wallet. Deze ondersteunt verschillende cryptocurrency.

Kijk van tevoren altijd even of de hardware wallet je crypto ondersteunt anders heb je er niet veel aan. Hoe deze USB-stick werkt? Simpel, je steekt hem in je computer of laptop en maakt de crypto vanuit je wallet naar de USB-stick over. Vervolgens bewaar je de USB-stick op een veilige plek bij je thuis (of op kantoor).

In een wallet voor desktop of smartphone

Iets minder veilig is de wallet voor desktop of smartphone. Het probleem met dit soort digitale portemonnees is dat je altijd de beschikking moet hebben over de sleutel. Wanneer je die kwijtraakt kom je er niet meer in.

Natuurlijk heeft deze digitale portemonnee ook een voordeel. Raakt je desktop of smartphone kwijt? Wanneer je de sleutel nog hebt hoef je alleen maar een nieuwe wallet op een ander apparaat te installeren, de sleutel in te voeren en de hele inhoud is er weer.

Een papieren wallet

Wanneer je al dat digitale gedoe niks vindt kun je crypto ook met een papieren wallet beheren. Je maakt online een papieren wallet aan. Vervolgens print je deze uit. De veiligheidssleutel (private key) schrijf je ergens op, zodat je dit nooit meer kwijtraakt.

Je kunt gewoon crypto naar de papieren wallet overmaken. De inhoud wordt inzichtelijk door een code op het internet in te voeren.

Maak je online de paper wallet aan? Bezoek hiervoor de website, bijvoorbeeld Bitaddress. Schakel vervolgens de internetverbinding uit en maak de paper wallet uit, om hem vervolgens uit te printen.

Crypto laten beheren

Een andere mogelijkheid is je crypto laten beheren. Je geeft het beheer uit handen van een bedrijf of partij. Dit kan bij verschillende bedrijven waarbij we even geen namen noemen. We willen namelijk dat je zelf een goede keuze maakt.

Crypto vermogensbeheer bestaat uit investeren in crypto waarbij je zoveel mogelijk risico’s mijdt. Er wordt rekening gehouden met een balans tussen risico en rendement. Hierbij wordt er een goed gebalanceerde en brede portefeuille opgebouwd.

Crypto laten beheren houdt dus in dat je (maandelijks) een inleg doet waarbij het bedrijf voor jou crypto aankoopt en beheert. Er zijn ook partijen waarbij je zelf belegt en het beheer uit handen geeft. Er zijn dus verschillende mogelijkheden.

Er is geen bedrijf of autoriteit die crypto’s beheert

Daar waar de centrale banken invloed hebben op fiat geld (ons wettelijk betaalmiddel) is dit bij crypto heel anders. Er is geen enkel bedrijf of autoriteit die crypto’s beheert. Dit betekent dat een overheid, autoriteit of bedrijf geen invloed kan uitoefenen op de hoeveelheid crypto die in omloop is. Ook kan niet bepaald worden welke crypto op de markt verkrijgbaar is.

Bij cryptobeheer moet je er dus niet van uitgaan dat een bedrijf of autoriteit alles bepaalt. Wel is het zo dat bepaalde groepen zich bezighouden met de ontwikkeling van (nieuwe) cryptocurrency. Middels een stemming kan er invloed op de ontwikkeling worden uitgeoefend. Mocht dit misgaan dan kun je niet zomaar ergens aankloppen om je gelijk te halen. Dat is het risico van investeren in cryptocurrency.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven