Contact met ex en nieuwe relatie: wel of niet doen?

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Heb jij goed contact met je ex maar ondertussen een nieuwe relatie? De vriendschap met je ex-partner kan je nieuwe relatie behoorlijk onder druk zetten. Dit geldt zelfs wanneer jullie niet bevriend zijn, maar wanneer je plichtmatig contact met de ex moet hebben.

Zoveel mensen hebben contact met hun ex

Contact houden met je ex kan om twee redenen:

 • Omdat je het moet
 • Omdat je het wil

Hebben jullie samen kinderen, dan ontkom je er niet aan om contact met je ex te houden. Jullie zijn immers samen verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van jullie kinderen. Logisch dat je af en toe overlegt of belangrijke zaken met elkaar bespreekt. Dit allemaal in het belang van de kinderen.

Het kan echter ook zijn dat je graag contact met je ex wilt houden, ongeacht of jullie wel of geen kinderen samen hebben. Wat is hier het idee achter? Vaak heeft het te maken met onzekerheid over de nieuwe relatie of de toekomst. Onbewust ben je op zoek naar een back-up plan. Het is dan heel gemakkelijk om terug te vallen op de ex-partner. Het kan ook zijn dat je nog gevoelens voor de ex-man of ex-vriend hebt. Hoe herken je of iemand nog niet over zijn ex-partner heen is? Dit zijn de belangrijkste signalen:

 • Herinneringen ophalen over de ex-partner
 • Dingen ondernemen die hij of zij ook met de ex deed
 • Spullen van de ex in de woonkamer of slaapkamer laten liggen
 • Contact zoeken middels Facebook, WhatsApp, bellen etc.

Hoeveel mensen hebben op deze manier nog verbinding met hun ex? Is de relatie tussen de 2 en 10 jaar geleden verbroken, dan blijkt ruim de helft nog contact met de ex te hebben. Na verloop van tijd verwatert dit contact bij de meesten, tenzij er kinderen in het spel zijn. In dit laatste geval gaat het erom hoe dit contact eruitziet: is het oppervlakkig of intensief? Kijken we naar absolute cijfers, dan houdt 40% van de gescheiden stelletjes nog contact met elkaar.

Contact met de ex en nieuwe relatie

Goed, je hebt een leuk contact met je ex. Je krijgt een nieuwe relatie waar je zielsgelukkig mee bent. Is het dan verstandig om met je ex in contact te blijven? Uit onderzoek blijkt dat dit de bom onder je relatie kan zijn.

Mensen die contact onderhouden met hun ex-partner doen dit soms uit ontevredenheid over hun huidige relatie. Voor een nieuwe partner is het dan oppassen geblazen: het kan zomaar zijn dat de relatie stukloopt. Er zijn echter ook andere redenen om contact met de ex te hebben:

 • Goede band met de schoonfamilie
 • Wederzijdse vrienden
 • Bevredigend afsluiten van de relatie
 • Voorafgaande aan relatie was er sprake van vriendschap
 • Wederzijdse aantrekkingskracht

Sommige ex-stelletjes kunnen elkaar na het beëindigen van de relatie moeilijk loslaten. Is dit het geval, dan is het eigenlijk ook niet verstandig om in een nieuwe relatie te stappen. Angst, onzekerheid en misschien depressie leggen een grote druk op de nieuwe relatie.

Contact met de ex verbreken

Kun of wil je de ex niet loslaten? In deze gevallen is het écht beter om het contact met ex verbreken, en wel om de volgende redenen:

 • Je blijft (valse) hoop houden
 • Het is moeilijk om pijnlijke herinneringen te vergeten
 • Mooie momenten duiken telkens weer op
 • Het bezorgt je een hoop stress

Wil de ex-partner jou terug? Dan probeert hij of zij je soms jaloers te maken met iemand anders. Reageer je niet zoals gewenst, dan kan dit weer verdere gevolgen hebben. Op deze manier kom je nooit van je ex af. Wil je de ex-partner niet terug en ben je er helemaal klaar mee? Neem dan afstand. Verwijder hem of haar (tijdelijk) van Facebook, Twitter, LinkedIn en andere social media. Dit maakt het gemakkelijker om niet op elkaars profiel te kijken of contact op te nemen.

Contact verbreken betekent ook wegblijven van whatsappen, sms’en, bellen of afspraakjes maken. Hebben jullie samen kinderen, beperk het contact dan tot het noodzakelijke. Bijvoorbeeld over haal- en brengtijden, schoolzaken, ziekte van kinderen of belangrijke opvoedkwesties. Jullie hoeven elkaar niet op de hoogte te houden van de aanschaf van een nieuwe smartphone of hoe het met de goudvis gaat. Afstand nemen is soms moeilijk, maar wanneer je een nieuwe relatie hebt wel beter.

Zo voelt het voor de nieuwe partner

Je hebt contact met ex en nieuwe relatie. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe het voor de nieuwe partner voelt? Deze moet het jullie contact met lede ogen aanzien. Het hangt van diens persoonlijkheid af hoe deze hiermee omgaat. Sommige mensen hebben er geen problemen mee, terwijl anderen snel jaloers zijn. Jaloezie heeft vaak met onzekerheid te maken, en de ex-partner vormt een potentiële bedreiging.

Bij contact met ex en nieuwe relatie is het altijd belangrijk om duidelijk te zijn. Leg uit waarom je contact hebt met de ex-partner. Wees open en eerlijk over zaken die jullie bespreken. Je hoeft natuurlijk niet alles tot in detail over te brengen, maar het is wel belangrijk dat jullie goed met elkaar communiceren. Zo krijgt de nieuwe partner niet het gevoel dat hij of zij het vijfde wiel aan de wagen is. Dit vermindert een hoop stress binnen de nieuwe relatie. Daar worden jullie alleen maar gelukkig van.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

7 gedachten over “Contact met ex en nieuwe relatie: wel of niet doen?

 1. Mijn vriend heeft een ex waar hij twee kids mee heeft en ze hebben best veel contact. Niet alleen over de kinds maar ook over prive zaken. Ze gaan zelfs eenmaal per week samen met de kids iets doen. Ik merk dat ik hier veel moeite mee heb. Het is niet dat ik jaloers ben maar het voelt niet goed.

 2. Hoi, ik heb het artikel gelezen en wik wil er even op reageren. Ik heb nog steeds contact met mijn ex ook al zijn we nu 4 jaar uit elkaar. Mijn familie en vrienden denken dat ik nog steeds iets met hem wil maar ik voel alleen vriendschap. Hoe krijg ik uitgelegd dat ik geen relatie meer met hem wil?

  1. Je hoeft richting anderen niet te verantwoorden met wie je contact hebt en waarom: het is jouw leven. Doe waar jij je goed bij voelt. Je zou eventueel wel nog even met iedereen in gesprek kunnen gaan en heel duidelijk zijn, vertel dat het alleen om vriendschap gaat.

 3. Mijn vrouw heeft mij na 30 jaar huwelijk verlaten. Ik wil graag contact houden maar zij zegt daar geen behoefte aan te hebben. Dat doet mij zoveel pijn.

 4. Hallo, Ik heb nog steeds contact met ex na een jaar en half, hij hefet eens iemand anders gehad en dan het contact met mij verbroken ong 2 weken , dan was het gedaan. Nu dagelijks contact. ik heb nieuwe relatie die op de klippen loopt omdat ik ex niet kan vergeten. het gaat best wel goed met de nieuwe vriend, hij weet dat ik nog contact heb met ex partner , vriendschappelijk, mijn ex zegt ook, vriendschap.. maar ergens hoop ik op meer.. wil langs andere kant ook mijn nieuwe vriend niet opgeven maar ik moet een beslissing nemen want is niet ok to nieuwe vriend maar het gedacht van mijn ex zelfs als vriend niet meer te hebben maakt me erg triest .. maar .. ben dan ook bang , als ex echt blijft bij vriendschap van zijn kant en hij komt iemand tegen dan ben ik bang dat ik spijt ga hebben dat ik iemand heb opgegeven dat eigenlijk goed was voor mij en waar ik gevoelens voor heb. Pfff.. ben ten einde raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven