Carnaval spelletjes voor thuis, op kantoor of school

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Is carnaval buiten de deur vieren niet mogelijk of heb je hier geen zin in? Ga dan voor carnaval spelletjes voor thuis. Je ziet de leukste spellen voorbijkomen die je samen met je partner, kinderen, vrienden of misschien wel collega’s doet. Zo wordt carnaval toch nog een leuk (thuis)feest.

Leuke carnaval spellen: enkele ideeën en tips

Carnaval valt altijd ergens tussen 1 februari en 9 maart, dit is dus heel wisselend. Wel is duidelijk dat carnaval officieel op een zondag begint en op Aswoensdag eindigt. In veel steden wordt carnaval al vanaf de vrijdag voorafgaande aan de officiële zondag gevierd.

Carnaval wordt onder de grote rivieren uitgebreid gevierd. Maar ook boven de rivieren wordt er uitbundig aan carnaval gedaan. Wel is de sfeer hier anders dan in het zuiden.

Geen zin om erop uit te gaan of wil je carnaval gewoon thuis of in de klas vieren? Hier komen ze dan, vijf leuke ideeën en tips met betrekking tot carnaval spelletjes.

Tip 1: carnavalsbingo

Bingo speel je met behulp van kaarten waarop cijfers staan. De spelleider neemt telkens een bal waarop een cijfer staat. Degene die het eerst een volle rij op zijn kaart vol heeft wint een prijs. Hierna volgt de volle kaart, maar je kunt ook nog eerst voor twee volle rijen gaan.

Carnavalsbingo ziet er net wat vrolijker uit. Ten eerste staan de prijzen in het teken van carnaval. Denk hierbij aan een feestpakket, bierpakket en vooral heel veel grappige prijzen. Fopprijzen mogen ook. Verder zijn de tafels versierd met serpentines en ballonnen en ligt de tafel bezaaid met confetti. Maak er een leuke carnavals bingo van, natuurlijk vergezeld van lekkere hapjes en drankjes.

Tip 2: oudhollandse spelen

Een van de leukste carnaval spelletjes voor thuis zijn Oudhollandse spelen. Denk hierbij aan zaklopen, koekhappen, ezeltje prik, spijkerpoepen en andere authentieke spellen. Dit zijn allemaal spelletjes waar je niet veel voor nodig hebt. Bovendien zijn dit soort spellen ook leuk voor jonge kinderen, juist omdat ze hier niet mee bekend zijn. Dat is weer eens wat anders dan gamen.

Tip 3: 30Seconds (volwassen- of Junior versie)

Zoek je nog een leuke carnavalsspel, kijk dan eens bij 30Seconds. Dit spel voer je in twee of meer teams uit. Elk team bestaat uit minimaal twee personen dus je speelt dit met vier tot heel veel personen.

Wat is de bedoeling van 30Seconds? Je neemt een kaartje, hierop staat een woord, de naam van een beroemdheid, een land, bepaald dier of iets anders. Binnen 30 seconden probeer je jouw teamgenoot uit te leggen wat er op het kaartje staat. Hierbij mag je bepaalde woorden niet gebruiken. Afhankelijk van het aantal ogen dat je met een dobbelsteen gooit ga je 0-5 plaatsen vooruit. Wie bereikt als eerste de finish?

30Seconds verveelt nooit want er zijn heel veel uitbreidingen verkrijgbaar. Bovendien is deze versie voor volwassenen maar ook als jongerenuitvoering verkrijgbaar.

Tip 4: verkleed challenge

Carnaval staan natuurlijk in het teken van verkleden. Hoe gekker hoe beter. Daarom is een verkleed challenge ook een van die leuke carnavalspelletjes voor thuis of in de klas. Het is de bedoeling dat iedereen zich op een originele manier verkleedt. Dit kan rondom een thema zijn, maar je kunt de keuze ook geheel vrij laten.

Neem een instant camera, maak een foto van iedereen en leg deze foto’s op tafel. Iedereen krijgt twee muntjes en mag bij twee foto’s een muntje neerleggen waarvan ze vinden dat deze het beste verkleed is. Stemmen op jezelf mag natuurlijk niet. Wie ontvangt de meeste muntjes en is de absolute winnaar? Na afloop krijgt iedereen de instant foto mee naar huis, wat een leuk aandenken!

Tip 5: knutselen

Op school wordt er de weken voor carnaval heel wat afgeknutseld. Ben je nog op zoek naar leuke carnavalspelletjes, dan zou je thuis kunnen knutselen. Vooral leuk met jonge kinderen, maar volwassenen kunnen zich hier ook goed mee bezighouden.

Een leuke knutselbezigheid is zelf een carnavalsmasker maken. Blaas een ballon op en laat iedereen deze beplakken met stukken krantenpapier en behanglijm. Laat de ballonnen een dag drogen. Snij vervolgens de ballonnen in de lengte doormidden, zo ontstaan er twee maskers. De ballonnen zullen uiteraard kapotgaan maar die heb je niet meer nodig.

Snijd ogen uit de maskers en begin vervolgens met de versiering. Verven, beplakken of iets anders: alles mag. Als laatste breng je een elastiekje achter het masker aan, zodat iedereen hem echt kan dragen.

Knutselen kan ook op alle andere mogelijke manieren. Verzamel-wc-rolletjes, keukenrollen, eierendozen, lege flessen en andere zaken. Hier valt heel wat van te maken, bijvoorbeeld carnavalsvoertuigen, poppetjes of misschien wel een compleet carnavalsdorp. Zorg dat je alles in huis hebt: niet alleen het knutselmateriaal maar ook scharen, plaksel, plakband, een nietmachine, perforator (handig om confetti te maken) en andere zaken.

De meest populaire gezelschapsspellen

Je kunt natuurlijk ook voor een gezelschapsspel gaan. Hieronder een overzicht van de meest populaire gezelschapsspellen, ingedeeld naar soort of leeftijd.

Spellen voor volwassenen

 1. Shit Happens 18+
 2. Party & Co
 3. What Do You Meme?

Kinderspellen

 1. De vloer is lava
 2. RARA Wat ben ik?
 3. Beverbende Kaartspel

Bordspellen

 1. Ticket to Ride Europe
 2. De Zoektocht naar El Dorado
 3. De Kwakzalvers van Kakelenburg

Kaartspellen

 1. Exploding Kittens
 2. Jatten
 3. UNO

Bij een gezelschapsspel heeft elke deelnemer een aandeel in het wenden of het verliezen van het spel. Een van de grootste voordelen van gezelschapsspellen is dat iedereen erin betrokken wordt. Beslissingen maken, overleggen, naar elkaar luisteren en samenwerken zijn altijd een meerwaarde. Dit maakt carnaval spelletjes nog eens extra leuk.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven