Bultje op de penis: de belangrijkste oorzaken

Mannen kunnen last krijgen van een of meerdere bultjes of knobbeltjes op de penis. In veel gevallen is dit onschuldig en verdwijnt het vanzelf. Toch kan er soms sprake zijn van een milde tot ernstige aandoening of ziekte. Bijvoorbeeld angiokeratomen, een cyste en heel soms peniskanker.

Vlekjes op de penis of de eikel

Het is niet vreemd om één of meerdere moedervlekken op de penis te hebben. Zolang deze vlekken niet groter worden, van structuur veranderen of bloeden is er weinig aan de hand. Houd de moedervlekken wel in de gaten want wanneer ze veranderingen laten zien dan is het beter om dit na te laten kijken. Dit geldt ook voor moedervlekken elders op het lichaam.

Rode plekken op de penis kan duiden op irritatie, soms op een SOA. Bij een SOA ontstaan er vaker rode of witte plekken op de eikel. Dit kan ook het gevolg zijn van een eikelontsteking. In beide gevallen ontstaan er niet alleen plekken maar ook puistjes, schilfering, jeuken en branden. Die klachten hoeven niet allemaal tegelijkertijd voor te komen.

Een ontsteking van de eikel komt vaker bij jonge jongens voor, meestal als gevolg van een wat nauwere voorhuid. Ook kan wassen met zeep, het gebruik van antibiotica of medicatie óf diabetes de veroorzaker zijn.

Een ontsteking wordt behandeld met antibiotica of, afhankelijk van de oorzaak, een schimmeldodend middel. Een SOA moet ook behandeld worden.

Bultjes op de penis als gevolg van vergrote talgklieren

Fordyce-spots zijn zichtbare bultjes die door vergrote talgklieren ontstaan. Deze aandoening komt op de geslachtsdelen voor. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk maar het zou iets met hormonen te maken kunnen hebben. Sommige mannen krijgen dit door irritatie tijdens of na het scheren.

De bultjes op de geslachtsdelen zijn klein en rond en hebben vaak een geelwitte kleur. Soms komen ze niet alleen op de geslachtsdelen maar ook in het mondslijmvlies voor. Over het algemeen kunnen deze bultjes geen kwaad en is een behandeling niet nodig. Wanneer ze erg vervelend zijn dan kan een laserbehandeling helpen.

Een bultje als gevoelig van een ingegroeid haartje

Heb je een bultje op de penis na het scheren? Dan kan het om een ingegroeid haartje gaan. Wanneer je het schaamhaar te kort scheert dan kunnen er één of meerdere jeukende of pijnlijke bultjes ontstaan. Een haartje kan teruggroeien in de huid of zelfs in het haarzakje.

Een ingegroeide haar kan uiteindelijk voor een ontstoken haarzakje zorgen. Dit heet  folliculitis. Meestal weet het lichaam dit zelf op te lossen en verdwijnen de bultjes binnen twee weken. Tijdens deze periode is het belangrijk om even helemaal niks op de huid te smeren. Wacht ook met scheren totdat de ontsteking weg is.

Tevens is het belangrijk om het bultje niet aan te raken of uit te knijpen. Wanneer je weer kunt scheren dan is het goed om de haartjes niet te kort af te scheren. Scheer ook altijd in de richting van de haargroei en zeker niet er tegenin.

Parameatale cyste bij jonge mannen

Jongemannen onder de 20 jaar kunnen last krijgen van een parameatale cyste. De oorzaak hiervan is vaak onbekend maar het zou kunnen gaan om een defect dat al tijdens de embryonale ontwikkeling ontstaat.

Bij een parameatale cyste is er een opening naast de plasbuis aanwezig. Deze cyste is gevuld met helder vocht en is ook vaak doorschijnend. Over het algemeen is deze aandoening onschuldig en brengt weinig klachten met zich mee. Toch kan er soms sprake zijn van pijnklachten. De cyste kan onder narcose volledig worden verwijderd.

Pearly penile papules (PPP)

Soms is er sprake van kleine slijmvliesflapjes aan of op de penis. Dit wordt Pearly penile papules (PPP) genoemd. Deze kleine zwellingen zien er een beetje vreemd uit maar gelukkig is het goedaardig. De kleine flapjes zijn lichtroze tot huidskleur en zitten voornamelijk rond de rand van de eikel.

Het komt zelden voor dat deze aandoening jeuk of pijn veroorzaakt. PPP is onschuldig en hoeft niet te worden behandeld. Wanneer het cosmetisch storend is dan kan voor lasertherapie gekozen worden.

Een zeldzame afwijking: angiokeratomen

Niet alle bultjes op de penis vormen een gezondheidsrisico. Daarnaast krijg je te maken met zeldzame en veelvoorkomende oorzaken. Een zeldzame afwijking is een angiokeratoom. Angiokeratomen zijn verwijde bloedvaatjes die zichtbaar zijn als bobbeltjes op de penishuid. Vaak zien deze bobbeltjes er roodblauw tot zwart van kleur uit. De plekjes kunnen ook gaan schilferen.

Angiokeratomen kunnen over het hele lichaam voorkomen dus niet alleen op de penis. Het komt vaker voor bij mannen boven de 70 jaar. Te zien is dat het dan voornamelijk op de balzak voorkomt. Deze aandoening kan ook vrouwen treffen.

De afwijking is goedaardig en vormt geen risico voor de gezondheid. Tenzij het om de ziekte van Fabry gaat waarbij angiokeratomen een van de symptomen zijn.

Bij deze goedaardige aandoening is behandeling niet nodig, tenzij het cosmetisch vervelend is. Dan volgt een behandeling met laser maar de bobbeltjes kunnen ook worden weggebrand of bevroren.

Waterwratjes op de penis

Veel kinderen krijgen last van waterwratjes, dit kan ook bij volwassenen voorkomen. Dit zijn gladde bultjes met een glanzend uiterlijk. Er zit vocht in de bultjes. Meestal komen ze op de rug, de buik en de borst voor. Ook kunnen ze op de ledematen en zelfs op de penis zitten. Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus en zijn wat anders dan de welbekende waterpokken.

De aandoening verdwijnt vanzelf maar dit kan wel enige tijd duren. Gemiddeld duurt het tussen de 6 en 12 maanden voordat de wratjes volledig weg zijn. Wees er bewust van dat het virus besmettelijk is. Middels besmette voorwerpen of door het aanraken van de huid van andere personen kan het virus worden overgedragen.

Het advies is om niet aan de bultjes te krabben en de handen regelmatig te wassen. Gebruik altijd een washand en handdoek die voor jezelf is en deel deze met niemand anders.

Schurft aan de penis

Scarabee juist of schurft is een besmettelijke aandoening, veroorzaakt door schurftmijten. Dit zijn kleine beestjes die onderhuidse gangetjes graven en zich hier vermenigvuldigen. Schurftmijten herken je vooral aan jeuk en kronkelende strepen op de huid.

Meestal bevindt schurft zich op de handen of de armen. Soms komt het ook op andere lichaamsdelen voor dus het kan ook gebeuren dat schurft op de penis ontstaat.

Deze aandoening is makkelijk te behandelen met behulp van een speciale crème of zalf. Dit is via de huisarts verkrijgbaar. Het is belangrijk om schurft te behandelen want het gaat niet uit zichzelf weg.

Een SOA

Een bultje op de penis kan ook het gevolg zijn van een SOA. Zowel mannen als vrouwen kunnen verschillende soa’s oplopen. De meest bekende is genitale herpes waarbij er blaasjes gevuld met vocht ontstaan. De blaasjes jeuken en doen soms pijn.

Syfilis veroorzaakt een zweer op de geslachtsdelen die aardig pijn kan doen. De zweer wordt ook wel sjanker genoemd. Wanneer je syfilis niet laat behandelen dan kan dit schade aan verschillende organen opleveren. Bijvoorbeeld het hart, de longen of de hersenen.

Genitale wratten veroorzaken knobbeltjes of bultjes op de penis maar ook op de voorhuid en soms de anus. Deze bultjes lijken op wratten maar dat zijn ze niet. Meestal hebben de bultjes een vleeskleur maar ze kunnen ook roze, bruin of grijs van kleur zijn.

Laat een SOA altijd behandelen. Het kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid en die van de (toekomstige) partner.

Peniskanker

Een man kan soms kanker aan de penis krijgen. Er zijn verschillende soorten kankers aan het geslachtsdeel, die vallen allemaal onder de noemer peniscarcinoom. Meestal ontstaat het in de voorhuid of in of aan de eikel.

De oorzaak van peniskanker kan heel divers zijn. Soms heeft dit te maken met een slechte hygiëne of een ontsteking van de eikel die te lang duurt. Roken is een risicofactor, net als een vernauwde voorhuid. Mannen die het humaan papillomavirus (HPV) hebben opgelopen hebben meer kans op het ontwikkelen van peniskanker.

Bekende symptomen van peniskanker zijn een nare geur, afscheiding en pijn. Ook kunnen er bultjes, korstjes of een rode uitslag aanwezig zijn. Soms treedt er bloedverlies op. Uiteindelijk kunnen er zichtbare of voelbare tumor ontstaan.

Uiteraard moet peniskanker behandeld worden want dit kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de liezen. In een vroeg stadium behandelen is het beste, dit geeft vaak goede vooruitzichten. Bij uitzaaiingen zal de prognose niet zo positief zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven