Bloemen en planten in en om het huis

Bijgewerkt: 29 augustus 2023

In een wereld vol beton en staal, bieden bloemen en planten een connectie met de natuur. Of je nu een echte liefhebber bent of net begint, hier vind je enkele tips om tuin, balkon en huis op te fleuren met bloemen en planten.

Een onkruidvrije tuin

Sommige planten noemen we onkruid. Dit komt omdat we ze nutteloos vinden, of vanwege ongewenste groei. Het gaat om planten die spontaan opkomen. Ze concurreren met tuinplanten en nemen voedingsstoffen, water en ruimte in beslag. Hun snelle groei verstoort het tuinbeeld.

Veel onkruiden zijn eigenlijk wilde bloemen. Ze bevorderen de biodiversiteit. Toch kunnen ze ontsierend zijn en andere planten overwoekeren.

Onkruid kan je tuin overnemen en tussen de stoeptegels verschijnen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: schoonmaakazijn. Het is niet de meest milieuvriendelijke oplossing, maar wel effectief. Zo verwijder je onkruid met behulp van schoonmaakazijn:

  • Koop schoonmaakazijn en maak een klein gaatje in de dop.
  • Giet voorzichtig schoonmaakazijn over het onkruid, vermijd planten die je wilt behouden.
  • Wacht een paar uur en veeg vervolgens met een straatbezem het onkruid tussen de tegels weg.
  • Onkruid tussen de planten zal vanzelf verdorren, of je kunt het voorzichtig wegharken.

De leukste tuinplanten

Om je tuin groen in te richten, heb je keuze uit ontzettend veel tuinplanten. Inheemse plantensoorten zijn goed aangepast aan de lokale omstandigheden. Dit soort planten vragen weinig onderhoud. Kies je voor anderen tuinplanten, kijk dan of ze winterhard zijn. Planten moeten goed bestand zijn tegen vorst. Sommige tuinplanten moet je in de winter afdekken of naar binnen halen.

Let goed op te lichtomstandigheden in je tuin. Sommige planten gedijen beter in volle zon, terwijl andere de voorkeur geven aan schaduw. Kijk ook naar de waterbehoeften. Kies planten met vergelijkbare waterbehoeften, waardoor het makkelijker is om water te geven.

Houd je van bloeiende planten? Kies planten die op verschillende tijden van het jaar bloeien. Dit maakt het visueel aantrekkelijk en trekt ook bestuivende insecten aan.


Combineer planten van verschillende hoogtes en structuren. Hiermee geef je diepte en dimensie aan je tuin. Dit varieert van lage bodembedekkers tot hoge struiken en bomen.

Langdurig plezier van bloemen in huis

Bloemen voegen schoonheid en kleur aan je woning toe. Ze vrolijken een saaie kamer op. Wist je dat bloemen een positieve sfeer creëren? Goed voor je humeur en om stress te verminderen.

Snijbloemen doen het goed op tafels, planken of vensterbanken. En het beste van alles: je creëert een verbinding met de natuur. Het is belangrijk om snijbloemen zo lang mogelijk vers te houden. Daarom vind je hieronder wat tips om rozen en tulpen, maar ook andere bloemen, langer mooi te houden.

Rozen

Snijd de stelen schuin af en voeg snijbloemenvoedsel toe. Als je dit niet hebt, voeg dan een scheutje 7-Up toe. Los ook een aspirine op in het water. Om hangende kopjes op te lossen, steek je een speldenknop onderaan de kopjes.

Tulpen

Koop je een vers bosje tulpen? Rol de tulpen strak in krantenpapier en laat ze enkele uren staan, maar natuurlijk wel in water. Dit helpt ze rechtop te houden. Als de kopjes nog steeds hangen, gebruik dan een speldenknop om ze op te tillen.

Lelies

De meeldraden kunnen vlekken op kleding veroorzaken. Verwijder de meeldraden zodra de bloemen open gaan.

Gerbera’s

Om gerbera’s lang goed te houden, is het belangrijk dat je ze in een schone vaas met water op kamertemperatuur plaatst. De bladeren en bloemen mogen niet nat worden.

Anjers

Snijd de stelen van anjers schuin af, en verwijder de bladeren zodat deze niet onder het wateroppervlak komen. Anjers hebben warm water nodig.

Zonnebloemen

Zonnebloemen kunnen erg zwaar zijn. Kies daarom een vaas met een stevige basis. Snijd de stelen schuin af en zet ze in een vaas met vers water. Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen.

Chrysanten

Verwijder bij chrysanten altijd de onderste bladeren en snijd de stelen schuin af. Chrysanten zijn gevoelig voor tocht en kou.

Orchideeën

Plaats orchideeën en speciale orchideeëngrond en gebruik orchideeënmest. Voorkom dat je teveel water geeft.


Vakkundig de heg snoeien

Voor een goed onderhouden tuin is het belangrijk om regelmatig de heg te snoeien. Doe dit in vochtige omstandigheden, zoals in mei of juni. In deze situatie kom je makkelijk aan door de takken. Het is niet aan te raden om bij fel zonlicht te snoeien. Dit kan tot zonnebrand en stress bij de plant leiden.

Daarnaast is het aan te raden om je heg nogmaals voor de herfst snoeien. Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap. Schoon gereedschap is belangrijk, omdat je hiermee de genezing van de plant bevordert. Ook vermindert dit de kans op ziektes. Voor de heg gebruik je een goede heggenschaar.

Bloemenpracht op het balkon

Tover een kale balkonruimte om tot een bloemenpracht. Het geheim schuilt in de juiste combinatie van verschillende bloemensoorten.

Klimop biedt een groen tapijt van bladeren dat zowel verticaal als horizontaal groeit. Vlijtige liesjes voegen levendige kleuren toe, terwijl afrikaantjes met hun heldere tinten een vrolijke sfeer creëren.

Blauwe druifjes hebben mooie blauwe bloemen, die contrasteren met de levendige kleuren van andere planten. Geraniums staan bekend om hun variatie in kleuren en bloemvormen.

Het succes van deze bloemenpracht hangt af van jouw zorg. Geef regelmatig water zodat de vitaliteit planten gezond blijven en goed kunnen bloeien. Wil je jouw balkontuintje uitbreiden? Klimop vermeerderen je door middel van stekjes. Daarnaast kun je afrikaantjeszaden voor het volgende jaar bewaren.

Kruidenvensterbank: gemakkelijk en smakelijk

Hoe makkelijk is dat: kruiden op je vensterbank die je vers in gerechten verbruikt. De kruidenpotjes staan ook nog eens hartstikke leuk. Kies kruiden die het binnenshuis goed doen en niet te groot worden. Bijvoorbeeld basilicum, peterselie, munt, tijm, oregano, rozemarijn en bieslook.

Gebruik potten met drainagegaten. Hiermee laat je overtollig water wegvloeien, en voorkom je wortelrot. De grootte van de potten hangt af van de groeigrootte van de kruiden. Zorg dat de potten op je vensterbank passen.

Plaats je kruiden op een vensterbank die voldoende zonlicht ontvangt. De meeste kruiden hebben minstens 4-6 uur direct zonlicht per dag nodig. Zuid- of zuidwestelijke vensters zijn ideaal.

Oogst regelmatig, maar haal nooit meer dan een derde van de plant weg. Je moet nieuwe groei bevorderen, en het helpt niet om te veel van de plant weg te halen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven