Het bizarre en onverklaarbare weer

Bijgewerkt: 23 oktober 2023

Een regen van vissen of het mysterieuze tikkende geluid van een onweersbui. We hebben door de eeuwen heen al heel wat bizarre weersfenomenen meegemaakt. Maar het kan nog veel gekker, zowel als rood regenwater of regenboogwolken. Ontdek de 10 meest bizarre weersfenomen.

Een regen van vissen

In verschillende delen van de wereld zijn mensen getuige van een regen van vissen. Het is zeldzaam, maar wel een bijzonder verschijnsel.

Waarschijnlijk zuigen tornado’s of waterhozen vissen uit meren, rivieren of zeeën. Die worden vervolgens de lucht ingegooid. Op een andere plek komen de vissen met regenwater naar beneden.

Er zijn meerdere waarnemingen van regen van vissen in verschillende delen van de wereld. Van de Verenigde Staten tot India, het komt bijna overal voor. Maar wel zeldzaam, dus je moet geluk hebben om dit mee te maken.

Overigens komt vissenregen in Nederland en België niet voor. Toch worden er af en toe vissen aan land aangetroffen. Het zijn watervogels die de vissen uit rivieren of zeeën halen, en vervolgens boven land laten vallen.

Telescoop 625x Zoom incl 4 lenzen

Het mysterie van vuur- en ijsregen

In sommige delen van de wereld, zoals Kerala in India, zijn mensen getuige zijn een van de meest mysterieuze meteorologische fenomenen: vuur- en ijsregen. Dit staat ook bekend als “bloody rain” of “rode regen.”

Regenwater bevat plotseling rode, oranje of zwarte deeltjes die op bloed of op ijsklontjes lijken. Hoewel dit fenomeen zeer zeldzaam is, heeft het de aandacht van zowel wetenschappers als nieuwsgierige geesten getrokken.

Algenbloei zou de oorzaak kunnen zijn. Sommige soorten algen produceren rode pigmenten. Hierdoor krijgt regenwater een rode tint. Er is ook gespeculeerd dat de deeltjes afkomstig zijn van meteorietstof in de atmosfeer. Wanneer dit stof in contact komt met regenwater, kan het de kleur veranderen.

Een van de minst waarschijnlijke theorieën is dat de deeltjes het resultaat zijn van buitenaardse activiteiten. Deze hypothese is gebaseerd op weinig wetenschappelijk bewijs.

Het mysterie van vuur- en ijsregen blijft onopgelost. Hoewel wetenschappers blijven zoeken naar een verklaring, moet je vooral bedenken dat onze planeet veel geheimen heeft.


Donderclap: het raadselachtige geluid van onweer

Onweer, met zijn donder en bliksem, is een krachtig natuurlijk verschijnsel. Het gaat vaak gepaard met hevige regen, wind en donderslagen. Dat kennen we allemaal. Maar soms horen we een geluid dat anders is dan de gebruikelijke donder. Dit geluid gaat bekend als de “thunderclap”.

Een thunderclap lijkt op een tikken of knappen. Het is een ongewoon geluid dat uit de lucht lijkt te komen. Wetenschappers geloven dat dit fenomeen wordt veroorzaakt door elektrische ontladingen binnen de wolk.

Bliksem is een elektrische vonk die ontstaat tussen de positieve en negatieve ladingen in een wolk. Deze ontladingen kunnen ook een uniek geluid produceren, wanneer ze de atmosfeer doorkruisen.

De exacte oorzaak van het geluid is nog niet volledig bekend. Sommige theorieën suggereren dat het geluid wordt veroorzaakt door de plotselinge verwarming en uitbreiding van lucht, als gevolg van de elektrische ontlading. Dit leidt tot een akoestische golf die je als een thunderclap hoort.

Zonnewinden in de ruimte

Iets dat regelmatig voorkomt zijn zonnewinden. Dit zijn stromen van geladen deeltjes die door de zon worden uitgesloten. Vervolgens komen ze met een magnetisch veld van de aarde in contact. Het gevolg is een verstoring van radiosignalen en satellietcommunicatie.

Wanneer de geladen deeltjes de aardse atmosfeer binnendringen, beïnvloeden ze elektronica en veroorzaken ze storingen. Dit kan soms tot ernstige uitval van communicatie leiden.

Als gevolg van zonnewinden kunnen er noorderlichten ontstaan. Dit zijn prachtige lichtshows waarbij geladen deeltjes in de atmosfeer botsen. Hierdoor stralen ze gassen en licht uit.

Qumax Weerstation binnen en buiten

Sprites en Jets: het Mysterie van de Hemelse Lichtflitsen

De atmosfeer, die zich hoog boven ons uitstrekt, herbergt enkele van de meest raadselachtige en betoverende natuurverschijnselen. Een van deze intrigerende fenomenen zijn sprites en jets. Dit zijn mysterieuze elektrische ontladingen die boven onweerswolken plaatsvinden.

Deze kosmische lichtshows zijn pas recent ontdekt. Wetenschappers proberen te achterhalen waarom dit ontstaat.

Sprites, of “spoken in de lucht,” zijn rode lichtflitsen die zich verticaal uitstrekken, soms tot aan de rand van de ruimte. Deze ongewone uitbarstingen van licht vinden boven intense onweersbuien laders. De lichtflitsen zijn slechts enkele milliseconden zichtbaar. Sprites zijn een van de zeldzaamste atmosferische verschijnselen. Ze werden pas voor het eerst in de jaren negentig op beeld vastgelegd.

Jets zijn blauwachtige bogen die horizontaal uit de zijkanten van onweerswolken schieten. Ze ontstaan tijdens krachtige onweersbuien. Jets kunnen enkele kilometers breed zijn. Jets zijn een horizontaal variant van sprites.

Hoewel de exacte oorzaak van sprites en jets nog niet volledig bekend is, suggereren onderzoeken dat ze verband houden met de elektrische ontladingen in onweersbuien. Maar ook met de impact van kosmische straling.

Prachtige regenboogwolken in de lucht

Een ander bizar weer fenomeen is de regenboogwolk. Deze wolken staan ook wel bekend als vuurwerk- of parelmoerwolken.

Bepaalde soorten wolken krijgen een spectaculair kleurenspectrum. Dit lijkt op een regenboog, en ze zijn prachtig om naar te kijken.

Het exacte ontstaan achter deze kleurrijke wolken blijft grotendeels een mysterie. Toch houden wetenschappers zich al lange tijd hiermee bezig is. Wat wel bekend is, is dat regenboogwolken voornamelijk voorkomen in hoogteachtige wolkensoorten, zoals cirruswolken, die uit kleine ijskristallen bestaan.

Regenboogwolken worden mogelijk veroorzaakt door de breking en verstrooiing van licht door deze minuscule ijskristallen. Dit proces creëert een prachtig kleurenspel in de lucht, dat tinten blauw, groen, oranje en roze omvat.

Wolken met een gezicht, of in de vorm van een dier

De natuur kan ons op een bijzondere manier verrassen. Soms met een humoristische kant. Je kent vast wel de wolken met een gezichtsuitdrukking, van lachende tot boze gezichten. Of wolken die op een paard, een hond of een dinosaurus lijken.

Weergezichten en dierwolken zijn willekeurige configuraties. Toch lijkt het alsof moeder natuur haar speelse kant laat zien. Geniet gewoon van de meest onverwachte vormen.

Rode stormen op Jupiter

Bizar en onverklaarbaar weer komt niet alleen op aarde voor. De grootste planeet Jupiter kent ook een mysterieus meteorologisch verschijnsel.

De rode storm is een krachtige storm die over de atmosfeer van Jupiter raast. Het is een storm die ongeveer twee keer zo groot is als de aarde. De rode orkaanachtige structuur heeft een wervelvorm. Dit doet nog het meest aan een reusachtig oog denken.

Wetenschappers denken dat de storm wordt aangedreven door complexe wervelingen in de atmosfeer van Jupiter. Anderen denken dat het met chemische reacties te maken heeft.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven