Bidden richting Mekka

Vijfmaal per dag binnen richting Mekka, dit is iets dat veel moslims doen. Wanneer je dit als moslim niet doet dan behoor je eigenlijk niet tot de gelovigen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je helemaal uitgesloten bent. Het bidden richting Mekka is belangrijk omdat deze stad een heilige plaats is.
De overgave aan God
Christenen denken vaak dat er maar één God is. Dat is Jahweh. Voor moslims is Allah de enige God. Het is niet te zeggen of er voor elk geloof een andere God is, of dat al die geloven ontstaan zijn vanuit één geloof. Eigenlijk maakt het ook niet uit, het is belangrijk dat je je goed voelt bij een bepaald geloof.
Een moslim is een aanhanger van de islam. Dit is een monotheïstische godsdienst met het geloof in het bestaan van een God. De islam is de jongste religie van alle godsdiensten en is pas in de zevende eeuw ontstaan. Het is in Saoedi-Arabië ontstaan. Het heilige boek dat bij de islam hoort is de Koran.
Bij elk geloof horen bepaalde rituelen. Dat is dus ook bij de islam het geval.
Mekka is een belangrijke stad voor moslims
Binnen richting Mekka gebeurt omdat als een belangrijke stad wordt gezien. Het is de geboorteplaats van de profeet Mohammed. Deze profeet leefde van het jaar 570 tot 632. Het was de laatste profeet die de openbaring van Allah ontving.
De profeet Mohammed is dus een belangrijk persoon binnen de islam. De Koran is aan hem toegewijd. Omdat Mohammed in Mekka is geboren zal deze stad binnen de islam altijd een grote rol spelen. Daarom is het bidden richting Mekka zo belangrijk.
Vijf keer per dag bidden
Volgens de Koran, soera 2:142-152, moet iedere moslim vijf keer per dag met het gezicht naar Mekka bidden. Moskeeën zijn zo ingericht dat de gebedsrichting altijd richting Mekka gebeurt. In gebedsruimten wordt de gebedsrichting aangegeven door de mihrab, dit is een gebedsnis in een muur.
Zo wordt het gebed verricht
Niet alle moslims zijn bekend met bidden richting Mekka. Het gebed begint met het heffen van beide handen met de handpalmen naar voren. Mannen heffen de handen ter hoogte van de oren, vrouwen tot de schouders. Hierbij zeg je “Allahoe Akbar” (betekenis: Allah is de grootste).
Vervolgens plaats je de rechterhand op de linkerhand. Hierbij zeg je “Soebhanaka Allahoemma wa bihamdika wa tabara kasmoeka wa Ta’ala djaddoeka wa la ilaha ghairoeka”. Dit betekent Heilig bent U, o Allah, en lof zij U, en gezegend is Uw naam en hoog is Uw roem, er is geen god behalve U.
Hierna volgt de uitspraak A’oedzoe billahi minasj sjaytanir radjiem. Dit betekent “ik zoek mijn toevlucht bij Allah tegen het kwade van satan de vervloekte”.
Hierna is het gebruikelijk om je soerah al-Fatihah en een andere soerah (hoofdstuk in de koran) op te zeggen. Na de laatste vers buig je. Tijdens het buigen zeg je opnieuw “Allahoe Akbar”. In gebogen houding, waarbij de vingers de knieën vasthouden, spreek je driemaal de volgende woorden uit: “Soebhana rabbiyal ‘aziem” (Heilig is mijn Heer de grote).
Ga rechtop staan terwijl je “Sam’i Allahoe liman hamidah” (Allah verhoort hem, die Hem looft) zegt. Hierna komen er nog een aantal rituelen die je in het kort hieronder ziet staan.
- In staande positie zeg je “Rabbana wa lakal hamd”.
- Ga naar de neerknieling (ter aarde werpen) terwijl je “Allahoe Akbar” zegt.
- Je zit nu op de knieën, hoofd voorovergebogen op de grond en de armen naast het hoofd. In deze houding zeg je drie keer “Soebhana rabbiyal ‘ala”.
- Zeg “Allahoe Akbar” terwijl je de zittende houding aanneemt (gelukkig steeds gegeneerd maar dan met het lichaam rechtop).
- Zeg in deze houding “Rabbie Ghfierlie, Rabbie Ghfierlie”.
- Ga weer terug naar de Sadjah (ter aarde werpen) en zeg “Allahoe Akbar”.
Dit is het einde van de eerste rak’ah. Vanuit deze positie herhaal je de handelingen. Na elke tweede rak’ah zeg je de Tashahoed. Het gebed eindigt door het hoofd naar de rechterkant te wenden en “Assalamoe ‘alaykoem wa rahmatoellah” tegen de engel aan de rechterkant te zeggen, vervolgens het hoofd naar links en hetzelfde tegen de linkerengel te zeggen.
De hadj
Elke gezonde moslim moet de hadj meemaken. Dit is een pelgrimstocht naar Mekka die vijf dagen duurt. Het is een van de grootste jaarlijkse bijeenkomsten ter wereld. Het is niet zo dat je als moslim deze pelgrimstocht elk jaar moet maken. Het idee is om hem minimaal één keer in het leven te doen.
De hadj (pelgrimstocht) valt onder één van de vijf zuilen van de islam. De andere vier zijn de geloofsbelijdenis, het gebed, de liefdadigheid en het vasten.
Tijdens de bedevaart zijn bepaalde rituelen vereist. Vrouwen moeten het lichaam bedekken en voor mannen is het gebruikelijk om bepaalde kleding dragen. De haren en de nagels mogen niet worden geknipt.
Het centrale heiligdom van de islam
in de Grote Moskee van Mekka staat de Ka’aba (Kaäba). Dit is een rechthoekig gebouw dat op een kubus lijkt. Het heeft een afmeting van 12 bij 10 meter en een hoogte van 15 meter. De bekleding bestaat uit een zwart doek waarop verzen uit de Koran zijn gekalligrafeerd. Op twee meter boven de grond bevindt zich de ingang. Dat de ingang wat hoger dan gebruikelijk is komt om de kans op overstroming te minimaliseren.
Bedevaartgangers lopen zeven keer rond deze grote kubus. Binnen ligt de Hadjar-ul-Aswad, de zwarte steen. Deze zou vroeger wit zijn geweest maar door aanraking van de mens en diens zonden is de steen zwart geworden. Degene die de steen (een meteoriet) aanraakt wordt van zonden gereinigd.
Daarna is het traditie om naar de berg van Mohammed te gaan. Op deze berg kreeg Mohammed de koren geopenbaard. De bedevaartgangers slapen bij de berg in een tent. Als laatste worden er nog steentjes in een steengroeve verzameld. Dit moeten 49 steentjes zijn.
Hadj-reizen via een reisbureau
Omdat veel moslims de hadj willen meemaken zijn er speciale hadj-reizen beschikbaar. Deze worden vaak via een islamitisch reisbureau aangeboden. Ook zijn er westerse reisbureaus die deze pelgrimstochten organiseren. Daarnaast worden er Umrah reizen aangeboden. Dit is een kleine bedevaart met een aantal vrome rituelen.
Het verschil tussen umrah en hadj zit hem in de verplichting. De umrah kan op elk moment van het jaar worden uitgevoerd en is vrijwillig. De hadj moet verplicht eenmaal in het leven worden meegemaakt. De Hadj bedevaart vindt altijd in de laatste maand van de islamitische kalender plaats. Deze is dus tijdsgebonden.
Het boeken van dit soort pelgrimsreizen is niet goedkoop. De Umrah-reis kost tussen de 2000 en 4000 euro per persoon. Dit is inclusief vliegtickets, transport in Saoedi-Arabië, hotel in Mekka, ontbijt en avondeten en excursies. Het verblijf ligt tussen de 10 en 15 dagen.
De Hadj-reis kan nog duurder uitvallen, ergens tussen de 3000 en 6000 euro per persoon. Ook dit betreft compleet verzorgde reizen.
Met de auto naar Mekka
Bespaar tijd en geld door met de auto naar Mekka te gaan. Vanuit Nederland gaat de reis door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Servië, Istanboel en Turkije. Van hieruit zet de reis zich voort door Syrië, Jordanië en vervolgens naar Saoedi-Arabië. Het grootste probleem zit hem in Syrië waar het gevaarlijk is om rond te rijden. Er woedt al jarenlang een burgeroorlog in dit land. Syrië is zeer onveilig.
Wie toch met de auto gaat moet rekenen op een reistijd van ruim 60 uur. Dit is exclusief pauzes en overnachtingen.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.