Bevroren autoruiten voorkomen en ontdooien

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Bij vorst bevriezen autoruiten snel: vooral de voorruit. Hoe kun je bevroren autoruiten voorkomen en ontdooien? Met onze tips kun je zo snel mogelijk met de auto vertrekken, zonder eerst een halfuur bezig te zijn met ontdooien. Ontdek ook hoe je de ruiten ijsvrij kunt houden.

Waarom een autoruit bevriest

Bij vorst bevriest als eerste de voorruit van de auto, daarna de achteruit en als laatste de zijruiten. Waarom bevriezen de ramen? Dit heeft met twee dingen te maken: de luchtvochtigheid en lage buitentemperatuur. Hoe meer vocht in de lucht, hoe sneller dit op de auto slaat. Bij temperaturen onder 0 graden Celsius wordt vocht omgezet in ijs(kristallen). De ramen bevriezen dan.

Is het je al eens opgevallen dat de vooruit altijd als eerste bevriest? Dit heeft met het meer liggende ( hellende) oppervlakte maken. Door de half liggende houding komt de voorruit meer in contact met de hemel. Hierdoor slaat de kou eerder op de voorruit neer.

De achterruit is als tweede aan de beurt, en als laatste de zijruiten. Maar ook hier zit verschil in. De ruiten aan de straatkant bevriezen eerder dan de zijruiten die tegen een muur aan staan. Nu je weet waarom en wanneer ruiten bevriezen, kun je dit ook voorkomen.

Bevroren autoruiten voorkomen

Voorkom dat je in de winter iedere ochtend je autoruiten staat te krabben. Bevroren autoruiten voorkomen bespaart je een hoop tijd. Met onderstaande tips kun je heel eenvoudig bevroren autoruiten voorkomen:

 1. Voertuig in de garage plaatsen
 2. Auto onder een carport parkeren
 3. Autohoes
 4. Voorruit bedekken met folie of karton

Waarom bevriezen autoruiten niet wanneer je het voertuig in een garage of onder een carport plaatst? Dit heeft te maken met koudestraling vanuit de hemel. Deze straling wordt door carport of garage tegengehouden, waardoor de temperatuur hier iets hoger ligt.

Een autohoes dekt de hele auto af. Niet alleen bescherm je hier het voertuig goed mee: ook bevriezen de autoruiten niet. Het is wel even wat extra werk om de autohoes iedere dag erop en eraf te halen, maar het bespaart uiteindelijk ook weer een hoop tijd. Met een autohoes voorkom je bevroren autoruiten, krassen, beschadigingen en viezigheid aan de auto.

Beschermt tegen vuil, krassen, weersinvloeden, water en stof.

Wil je geen gebruik maken van een autohoes en toch bevroren autoruiten voorkomen? Maak dan gebruik van een voorruitfolie. Deze beschermt de vooruit tegen vorst en ijs/ sneeuw. Je kunt hem zowel bij het voor- als achterraam gebruiken. Let er wel op dat een voorruitfolie goed bevestigd is, anders waait deze weg.

Een goed alternatief voor de voorruitfolie is een stuk karton. Dit kan echter ook een aantal nadelen hebben. Ten eerste wordt karton snel vochtig. Wanneer het flink vriest, kan het karton uiteindelijk aan de vooruit gaan plakken of de vooruit raakt alsnog bevroren. Ook is karton niet zo gemakkelijk op te vouwen en weg te bergen.

Tips bij bevroren autoruiten ontdooien

Het is al gebeurd: de autoruiten zijn bevroren. Hoe kun je op een snelle manier bevroren autoruiten ontdooien? Hieronder een aantal dingen die je absoluut nooit mag doen:

 • Warm water over de ruiten gieten. Hierdoor kan de autoruit barsten.
 • Koud water over de autoruit. De ruit ontdooit niet sneller en je brengt alleen maar een extra vochtige laag aan.
 • Föhn gebruiken. Door de plotselinge grote temperatuurverschillen kan de ruit barsten.
 • Ruitenwissers aanzetten wanneer de ruiten bevroren zijn. Hierdoor beschadigt het rubber van de ruitenwissers.
 • Rijden met bevroren autoruiten. Dit is levensgevaarlijk en je riskeert ook nog eens een boete.

Zo kun je autoruiten snel ontdooien:

 • Gebruik een ruitontdooier, spuit op de ruit en wacht een aantal seconden
 • Gebruik in ruitenkrabber, hiermee haal je het laagje ijs van de ruiten
 • Tik bevroren ruitenwissers voorzichtig los
 • Gebruik bij condensvorming aan de binnenkant een doek
 • Zet bij een bevroren auto de recirculatiestand uit

Benieuwd wat de recirculatiestand doet? Deze blijft vochtige lucht in de auto recyclen. Voorkom het beslaan van autoruiten. Dit doe je door de luchtvochtigheid in de auto te verlagen. Zet de ruitverwarming aan en draai de verwarming naar de hoogste stand. Doordat de ruiten warm worden, verdwijnt de condensatie.

Heb je een oudere auto en vaak last van vocht en condens? Zet dan eens een of meerdere nachten een vochtvreter in de auto. Je zult zien dat deze best veel vocht uit de auto trekt.

Zeer oude en vochtige auto’s kunnen bij vorst ook van binnen bevriezen. In dit geval is de voorruit niet alleen van buiten maar ook van binnen bevroren. Bevroren autoruiten ontdooien aan de binnenkant? Dit doe je met een ruitontdooier en eventuele ijskrabber. Zorg er daarna voor dat er zo min mogelijk vocht in de auto zit.

Tip: gebruik geen bankpasje of je rijbewijs als ijskrabber. Bij verkeerd gebruik kan deze scheuren of doormidden breken.

Zelf autoruit ontdooier maken

Wist je dat je ook zelf een autoruit ontdooier kunt maken? Dit kan met water en ontsmettingsalcohol. Meng eenderde deel water met tweederde deel ontsmettingsalcohol. Giet de vloeistof in een plantenspuit. Spray dit over de bevroren ruit.

Autoslot ontdooien

Is het autoslot bevroren? Hierdoor krijg je de auto niet open. Je kunt het autoslot ontdooien met een speciale slotontdooier. Hoe werkt dit? Breng de slotontdooier in het slot aan. De werkzame bestanddelen zorgen ervoor dat de bevriezing wordt opgeheven. Bovendien wordt het slot ook nog eens goed gesmeerd. Dit zorgt voor een soepele werking.

Tip: leg een slotontdooier nooit in de auto. Bij bevroren autosloten kom je er niet in en kun je dus ook niet bij de slotontdooier.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Bevroren autoruiten voorkomen en ontdooien

 1. Het is misschien een beetje flauw maar ik heb sinds kort een elektrische auto. Via de app kan ik instellen dat de auto zich van binnen verwarmd. Dit kan tot 10 minuten van tevoren. Nooit meer last van bevroren autoruiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven